Modulair onderwijs

In het kort

In studiejaar 2020-2021 starten 16 van de 29 Ad- en bachelorprogramma’s in deeltijd met modulair onderwijs. Vanaf dat moment maak jij zelf een keuze uit de modules die we in AvansStudyPath aanbieden.

Modulair onderwijs geeft jou de regie over jouw eigen studie. Jij bepaalt wanneer en hoe jij studeert. Avans ondersteunt jou daarbij.  

Waarom kiest Avans Deeltijd voor modulair onderwijs?

Ambitie 2025 van Avans omschrijft het streven naar een zo groot mogelijke keuzevrijheid voor iedere student: Elke student kan een deel van zijn opleiding zelf invullen al naar gelang zijn doelen, interesses, capaciteiten en idealen.

Modulair onderwijs gaat nog een stapje verder. Door deeltijdonderwijs in modules aan te bieden, maken we het nog flexibeler. Jij bepaalt zelf welke competenties je wilt ontwikkelen en welke modules daarbij passen. De stof bieden we aan door middel van blended learning: je leert online, op je werkplek en tijdens contactmomenten op school. Je bepaalt zelf welke methode op welk moment het beste bij jou past. De kennis en competenties die je opdoet, kun je meteen toepassen. Je zorgt er zelf voor dat je binnen een werkomgeving aan je beroepsopdrachten kunt werken.

Modulair onderwijs is ook beter afgestemd op de vraag uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Zij zijn nauw betrokken bij de invulling van de modules.

Studieopbouw

Een module is een afgerond programma van 15 tot 30 studiepunten of EC’s, dat 10 tot 20 weken duurt. Alle modules worden gegeven op niveau 5 (Associate degree) of 6 (Bachelor).

Als je al over bepaalde competenties beschikt dan kun je een module versneld afleggen. Zo haal je modules zonder dat je de stof opnieuw hoeft te bestuderen. Als je hierin handige keuzes maakt, dan kun je een drukke periode op je werk of privé uitstekend combineren met je studie. Heb je meer tijd nodig voor een module, dan kan dat ook.

In alle bachelors is een vrije ruimte van 30 tot 60 EC’s opgenomen. Je kiest zelf wat je in deze periode wilt doen. Je kunt een onderzoek uitvoeren of een module volgen binnen Avans of bij een andere geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs. Ook in dit geval bepaal je je eigen koers.

Docenten begeleiden je bij je studietraject en helpen je bij vragen of als je uitleg nodig hebt. Het contact met je docent is persoonlijk en betrokken. Daarnaast heeft elke student zijn eigen studieloopbaancoach.

Toetsing

Aan het einde van de module toon je aan dat je de vaardigheden beheerst die vooraf zijn omschreven. Hiervoor ontvang je een certificaat.

Diploma

Alle certificaten bij elkaar vormen je diploma. Hoewel je kunt kiezen uit een grote variëteit aan modules, ontvang je wel een diploma van een beroepsopleiding, zoals Informatica, Accountancy, Management in de Zorg of Communicatie.

Als je je diploma hebt ontvangen, kun je door het volgen van extra modules in korte tijd een tweede diploma behalen.

AvansStudyPath

In AvansStudyPath is meer informatie te vinden over de modules van de verschillende opleidingen. Hier is te zien hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van de student wordt verwacht en wat de student na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook wordt hier aangegeven wat de leeruitkomsten zijn, wanneer de module start en waar de lessen worden gegeven.  

Ga naar AvansStudyPath voor meer informatie.

Modulaire opleidingen

De deeltijdopleidingen die komend collegejaar modulair onderwijs aanbieden zijn:

 • Accountancy AD en BA
 • Bedrijfskunde AD en BA
 • Business IT & Management BA
 • Communicatie AD en BA
 • Electrotechniek BA
 • Engineering AD
 • Finance & Control BA
 • Informatica AD
 • Management in de Zorg AD en BA
 • Mechatronica AD en BA
 • Verpleegkunde BA

In 2021-2022 starten de overige deeltijdopleidingen met modulair onderwijs.

* AD staat voor Associate Degree en BA voor Bachelor

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met het academiebureau via academiebureau.deeltijd@avans.nl.