Stefan JansenTechnische Bedrijfskunde

"Omdat die verbinding met de praktijk wordt gemaakt..."

Van 5,7 naar cum laude

Stefan (1980) slaagde met hakken over de sloot voor zijn mts jaren geleden. “Die 5,7 weet ik nog goed. En als je het dan toch nog in je hoofd haalt om een hbo studie te gaan volgen, heb je wel even twijfels of je het niveau aankunt”.

Maar na 10 jaar uit de schoolbanken te zijn geweest bleek hij het toch nog te kunnen, en beter zelfs. “Omdat die verbinding met de praktijk wordt gemaakt kon ik het mij nu allemaal visualiseren, dat was zo anders dan toen. Ik snapte meteen wat er bedoeld werd en kon het ook direct toepassen.”. Stefan slaagde dan ook cum laude voor zijn deeltijd studie. “Wat je in het verleden hebt behaald wil niks zeggen over wat je nu kunt, ik vond het heel mooi om dat mee te maken.”

Veelomvattend vak

Als ploegmanager in de glaswolfabriek heeft Stefan met veel verschillende lagen van het bedrijf te maken. In de opleiding technische bedrijfskunde krijg je vakken die gericht zijn op al die verschillende afdelingen in een bedrijf. Stefan licht toe: “Het draait eigenlijk om 5 kernen: product, proces, beheersing, organisatie en informatie. Daar horen dan vakken bij als human resources, economie, kwaliteitsmanagement, LEAN manufacturing, IT. In het laatste jaar zit je echt op managementniveau, dan kijk je meer naar de strategie van het bedrijf en hoe je de vertaalslag maakt naar de tactische en operationele lagen. In het begin is dat vrij wollig, maar je weet dat het nodig is en dan ga je door.”

“Met de klas hebben we elkaar echt gesteund en over de eindstreep geholpen. We hadden de afspraak dat we niemand achter zouden laten. Dat dat gelukt is vind ik heel mooi”.

Open sfeer

Stefan verbaasde zich in het begin over de open sfeer op de opleiding. “Je bent allemaal gelijken van elkaar, ook ten opzichte van docenten. Dat maakt dat je nog meer uit jezelf kunt halen, omdat je steeds jezelf kunt zijn.”

Ook een sociaal vak

Technische bedrijfskunde wil niet zeggen dat je een enorme techneut moet zijn. Juist niet, vindt Stefan. “Omdat je samen het beste uit het product aan het halen bent, in mijn geval glaswol, moet je goed communiceren. Het is ook vaak op een professionele manier gezellig in de fabriek. Je hebt met zoveel opleidingsniveaus te maken en van alle lagen kun je ook nog leren. Iemand die dagelijks aan de band staat met het product in zijn handen, kan je er heel veel over vertellen. Iedereen is waardevol in dit bedrijf, die verbindingen probeer ik steeds weer te maken.” 

 


Benieuwd naar de opleiding die Stefan Jansen heeft gevolgd?

Meer opleidingen binnen Technische Opleidingen: