Ondernemerschap & Retail Management

Ondernemerschap & Retail Management richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, past deze studie je als een jas.

In het Kort


De deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management start in de week van  31 augustus 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locaties: Breda & 's-Hertogenbosch
 • Inschrijven: vóór 31 augustus

Waarom de opleiding Ondernemerschap & Retail Management?

Je commerciële instelling gecombineerd met je ondernemersgeest doet je besluiten de hbo-deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management (ORM) te volgen bij Avans Deeltijd. Waarom je deze opleiding kiest? Omdat je als verkoper in de retail verder wilt in je werk. Omdat je alles wilt weten over de consument en waarom die het ene product wel en het andere niet koopt.

ORM richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, is deze studie geschikt voor je. Met een bachelordiploma ORM op zak kun je als ondernemende manager of zelfstandig ondernemer een onderneming draaiend houden!

Waarom bij Avans Deeltijd?

De opleiding ORM bij Avans Deeltijd leert je alles over marketing, management en retailmanagement (business-to-consumer). Je verdiept je in marktonderzoek en leiderschap. Je leert schriftelijk te communiceren en je organisatie te presenteren. Maar ook spijker je je Engels bij. Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld.

Voor wie is de opleiding Ondernemerschap & Retail Management bedoeld?

Zie je jezelf als (toekomstig) zelfstandig ondernemer? Ben je al een aantal jaar aan het werk in de retail en wil je meer tools om een volgende stap te maken in je carrière? Wil je inhoudelijke diepgang en weten wat er speelt in de b-to-c bedrijfstak en daarin een interessante positie bekleden? Natuurlijk kies je dan voor deze bacheloropleiding ORM.

Je moet zeker doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een mooi retail bedrijf te gaan leiden.

Als je middenin de retailbranche staat of de keuze maakt voor zelfstandig ondernemerschap, kies je voor de bacheloropleiding Ondernemerschap & Retail Management bij Avans Deeltijd. 

Studieprogramma

ORM is een economische opleiding gericht op de retail en ondernemerschap. Het 4-jarige programma leidt op tot bachelor of Business Administration. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van praktijkdocenten- en begeleiders verwachten.

1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met onder andere marketingmanagement, marktonderzoek, statistiek en projectmanagement.

2e, 3e en 4e jaar

Vanaf het tweede jaar spelen sales, online marketing en marketingcommunicatie een belangrijke rol. Bovendien krijg je Engels.

In jaar 3 en 4 maak je een verdiepingsslag op tactisch en strategisch niveau. Vakken als kwaliteitsmanagement, leiderschapsvaardigheden, financiële planning & control en strategische marketingplanning komen aan de orde.

Curriculum

Strategische marketing, marktonderzoek, Engels, duurzaamheid en online-marketing zijn doorlopende leerlijnen.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma bachelor of Business Administration is de bekroning op je opleiding. 

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie retailmanagementfunctie op hoog niveau ligt in het verschiet. 

Carrièreperspectieven

Ondernemerschap & Retail Management leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Adviseur MKB 
 • Afdelingsmanager 
 • Bedrijfsleider 
 • Bedrijfsopvolger 
 • Business unit manager 
 • Franchisenemer
 • Zelfstandig ondernemer

Vervolgstudies

Je bachelor ORM biedt toegang tot de masteropleiding Master of Marketing. 

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding ORM is te volgen op maandagmiddag en -avond in Breda of op donderdagmiddag en -avond in ‘s-Hertogenbosch.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving  's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215, 5223 DE, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600,- voor het eerste jaar. De kosten voor de jaren daarna zijn aanzienlijk lager.

Toelating

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwodiploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens deze opleiding maak je al vanaf jaar 1 schrijfopdrachten over je werkplek. In het eerste jaar van jouw studie is daarom het advies minimaal 16 uur werkzaam zijn in de studierichting. Vanaf het tweede jaar is het advies minimaal 20 uur per week werkzaam zijn in de studierichting.

Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Avans Deeltijd werkt met leeruitkomsten. Indien jij goed onderbouwd aan kunt tonen dat je een bepaalde leeruitkomst volledig beheerst door jouw werkervaring, kun je in aanmerking komen voor studieverlichting.

Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via www.studielink.nl voor de deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management bij Avans Deeltijd.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Business IT & Management

  Wij leiden studenten op die bedrijven en organisaties helpen bij het verbeteren, innoveren, en implementeren van hun diensten, bedrijfsprocessen en organisaties door inzet van informatie en communicatie technologie waarbij duurzame oplossingen worden gecreëerd voor bedrijf, mens en maatschappij.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus