Mechatronica Associate degree

De Associate degree Mechatronica start in de week van 24 augustus 2020 en duurt 2 jaar. Je hebt aaneengesloten 1 middag en 1 avond in de week les en besteedt 16 uur aan zelfstudie.

In het Kort


De opleiding Mechatronica start in de week van  26 augustus 2019 en duurt  2 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de opleiding Ad Mechatronica?

Het vakgebied mechatronica is flink in opkomst. Bij de deeltijdopleiding Mechatronica leer je hoe je producten waarin beweging een centrale rol heeft, ontwerpt en bestuurt. Denk aan robots of productiemachines. Het vak verbindt kennis van gebieden zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Het werkveld vraagt om hoogopgeleide mensen die deze kruisverbanden begrijpen en overzien. Mensen met een passie voor techniek in de breedste zin van het woord. De opleiding omvat werktuigbouwkundige en elektrotechnische vakken. Maar ook mechatronische vakken zoals besturingstechniek, software ontwerp, meet- en regeltechniek, systeemdynamica en motion control. Jij wordt opgeleid tot een professional die mechatronische toepassingen analyseert, ontwerpt en beheert. Met jouw kennis ontwikkel je mee aan de toekomst.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en persoonlijk. De sfeer is goed en studenten hebben goed en direct contact met de docenten. De docenten zijn ervaren en komen uit het werkveld. De theorie staat daardoor dicht bij de werkelijkheid.

Bij het leren in deeltijd speelt je werkomgeving een belangrijke rol. In de opleiding staat steeds de driehoek werkplek-leren, online leren en binnenschools leren centraal. Opdrachten die je voor je studie maakt, zijn vaak aan jouw praktijk verbonden. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je ontwikkelt jezelf en levert een bijdrage aan de werkpraktijk van de mechatronica. Binnen deze driehoek kun je ook deels bepalen hóe je wilt studeren. Als je bepaalde zaken al weet en dit kunt aantonen, kun je versnellen. Je kunt onderdelen zelfstandig bestuderen, online bestuderen of juist in een groep lessen volgen. Een combinatie van deze methodes past vaak het best. Je begeleiders helpen je daarin een goede keuze te maken.

Voor wie is de deeltijdopleiding Mechatronica?

De deeltijdopleiding is zeer geschikt voor mbo-plussers die werken in een technische omgeving en door willen groeien of hun kennis willen verbreden en verdiepen. Je bent bijvoorbeeld junior projectleider en wilt projectleider of engineer worden. Met deze opleiding breng je je kennis en vaardigheden op hbo-niveau.

Studieprogramma

De tweejarige deeltijdopleiding Ad Mechatronica bestaat uit 4 modules. Avans ontwikkelt deze modules samen met het bedrijfsleven. Elke module bestaat uit 20 weken waarin je lessen volgt. Per module leer je kennis en vaardigheden aan rond 1 thema uit de mechatronica. Elke module staat op zich.

Tijdens je opleiding leer je hoe je op hbo-niveau functioneert. Om dit aan te tonen leg je een portfolio aan waarin je je werkervaringen verwerkt.

De deeltijdopleiding Ad Mechatronica start met de module Mechanical engineering. Daarna volgen de modules Industrial automation, Programming en System and control engineering. Tijdens de laatste module van je opleiding voer je een eindopdracht uit.

Voordat je met je opleiding start, kun je bij Avans een introductiecursus volgen. Met deze cursus breng je jouw kennis van wiskunde en natuurkunde naar het startniveau voor de deeltijdopleiding Ad Mechatronica. De introductiecursus start een half jaar voor je aan je eerste module begint. We adviseren elke aspirant-student met klem deze cursus te volgen. Neem contact op voor meer informatie.

Diploma
Als je je Ad voltooit, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Ad Mechatronica.

Resultaat

Mechatronica is een pittige opleiding. In de deeltijdopleiding leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle mechatronicus.

Carrièreperspectieven

Mechatronica leidt onder meer op tot de volgende functies:

 • Mechanical design engineer
 • Mechatronics design engineer
 • Industrieel automatiseerder
 • Service engineer
 • Besturingstechnicus
 • Test engineer
 • Technisch adviseur
 • Projectleider

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Met je getuigschrift Ad Mechatronica kun je binnen 2 jaar instromen in de bacheloropleiding. Daarna kun je verder studeren op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. 

Startdatum

De deeltijdopleiding Ad Mechatronica start 1 keer per jaar. Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 24 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Ad Mechatronica volg je aaneengesloten op dinsdagmiddag en -avond in Breda. In jaar 2 vinden de lessen vooral plaats op locatie bij bedrijven.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De deeltijdopleiding Ad Mechatronica duurt 2 jaar. Als je al een andere studie hebt gevolgd of ervaring in het werkveld hebt opgedaan, dan kun je bepaalde studieonderdelen laten valideren. Validering is het meten en erkennen van resultaten buiten de opleiding. Die vakken hoef je dan niet meer te volgen. Vraag hiernaar bij de contactpersoon van je opleiding.

Tijdsinvestering

Je hebt 1 middag en 1 avond in de week les en je besteedt gemiddeld 16 uur per week aan zelfstudie.

Studiekosten

Collegegeld

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar.

In de afgelopen jaren heeft Avans Deeltijd deelgenomen aan het experiment vraagfinanciering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Recent heeft OCW besloten dit experiment niet te verlengen. Nieuwe studenten kunnen per 1 september 2019 geen gebruik meer maken van vouchers.

Financiering werkgever

Voor veel studenten geldt dat zij werken bij een bedrijf. Indien jouw werkgever (een deel) van de opleiding vergoedt, dan kan de werkgever, mits de cao van deze werkgever valt onder de Metalektro, een vergoeding aanvragen via het A&O Fonds van Metalektro. Hiervoor dient de werkgever zelf contact op te nemen met het A&O fonds van Metalektro. De meeste werkgevers zijn bekend met deze regeling. Indien een werkgever hier vragen over heeft kan Avans hier ondersteuning bij verzorgen. Hiertoe kan contact opgenomen worden met Avans Deeltijd, dhr. Clemens van den Broek.

Voor de volledigheid: Avans Hogeschool is in deze vergoedingsregeling geen partner.

Subsidieregeling praktijkleren

Deze subsidie is een tegemoetkoming in de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een medewerker/student. Voor hbo-opleidingen is deze beschikbaar voor werkleerplaatsen in het kader van deeltijd en duale opleidingen in de sector Techniek. Hiervoor moet een praktijkleerovereenkomst worden opgesteld. Meer informatie hierover vind je op de website van het RVO.

Toelating

Je wilt starten met de deeltijdopleiding Ad Mechatronica. Instroom in de opleiding is mogelijk met:

 • een afgeronde opleiding vwo en havo met een NT-profiel of een NG-profiel met een aanvulling natuurkunde 
 • een afgeronde mbo-4 opleiding

Wij adviseren dat je een technische aanverwante vooropleiding hebt en wiskunde kennis op eind havo-niveau.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je neemt zelf contact op met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op: aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat, neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Met een middelbareschooldiploma of een mbo-diploma beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om een hbo-opleiding te volgen. Bij Avans Deeltijd moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat toon je aan met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen van de genoemde diploma’s, dan moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) Educatief Startbekwaam of Educatief Professioneel behaald. 

Voldoe je niet aan deze taaleisen, dan bepaalt de academiedirectie of je het Nederlands voldoende beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je hebt bij voorkeur 1 tot 3 jaar werkervaring. We stellen eisen aan de werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week werkt.

Je werkplek voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar op hbo-niveau.
 • Je kunt beschikken over vakliteratuur, regelgeving en materialen en je kunt discussiëren over het vak.
 • In het kader van toetsing kun je hier praktijkopdrachten uitvoeren.
 • De bedrijfsbegeleider beschikt minimaal over een hbo-diploma en de organisatie geeft je alle ruimte om je opleiding in 2 jaar af te ronden.

Als je werkplek niet aan deze eisen voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Aanmelden

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

Wij bieden een voorbereidende cursus wiskunde/natuurkunde aan. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding.

De cursus kost € 300 en start op maandag 27 januari 2020, voorafgaand aan je eerste collegejaar. De lessen zijn op maandagavond van 18.45 tot 22.00 uur. De cursus bestaat uit 14 bijeenkomsten en 2 toetsmomenten. Je schaft zelf het lesmateriaal aan.

Let op: deze cursus is niet vrijstellend. Aanmelden kan via deze link tot 15 januari 2020, of tot het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Academiebureau via academiebureau.deeltijd@avans.nl of 088-525 90 40.

Meer opleidingen in Technische Opleidingen:
 • Werktuigbouwkunde

  Je bent praktisch ingesteld en dol op techniek. Als praktische doener ga je aan de slag met ontwerpen en construeren. Je ontwikkelt een ‘werktuigbouwkundige’ kijk op zaken waarmee je in een technische omgeving alle kanten op kunt.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: voor 31 augustus
 • Technische Bedrijfskunde

  Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van productiebedrijven binnen de maakindustrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

  Niveau: Bachelor Locatie: Tilburg Inschrijven: voor 31 augustus Start: 26 augustus 2019
 • Engineering Associate degree

  In de tweejarige Associate degree Engineering leer je hoe je duurzaam elektrische energie opwekt, distribueert, installeert en beheert. Ook ken je straks de ins and outs van de energiemarkt. Zo draag je als aankomend technicus bij aan de energietransitie.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Inschrijven: Voor 31 januari of 31 augustus