Mechatronica

Je bent praktisch ingesteld en hebt interesse in verschillende technische disciplines. Als mechatronicus begrijp je bovendien hoe deze disciplines (elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica) effectief samenkomen in mechanische constructies.

In het Kort


De opleiding Mechatronica start in de week van  31 augustus 2020 en duurt  4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de opleiding Mechatronica?

Mechatronica is een vakgebied dat flink in opkomst is. Het werkveld vraagt daarom om hoogopgeleide mensen die deze samenkomst begrijpen en kunnen overzien. Mensen zoals jij, die een passie voor techniek hebben. In de breedste zin van het woord. Naast de werktuigbouwkundige en elektrotechnische vakken krijg je ook mechatronische vakken zoals: besturingstechniek, software ontwerp, meet- en regeltechniek, systeemdynamica en motion control. Jij wordt die professional die het overzicht bewaakt. Je analyseert, ontwerpt en beheert mechatronische toepassingen. Van robotica tot aan 3D-modelling, met jouw kennis ontwikkel je mee aan de toekomst.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Je bent geen nummer. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. De docenten zijn ervaren en komen uit het werkveld, waardoor de theorie dicht bij de werkelijkheid staat.

Voor wie is de deeltijdopleiding Mechatronica?

De deeltijdopleiding is ideaal voor mbo-plussers die aan de slag zijn in een technische omgeving en graag door willen groeien in hun werk of hun kennis willen verbreden en verdiepen. Je bent bijvoorbeeld een junior die projectleider of engineer wil worden. Het is dan belangrijk dat je, je kennis en vaardigheden op hbo-niveau brengt.

Studieprogramma

De vierjarige deeltijdopleiding Mechatronica bestaat uit acht modules. Deze modules worden ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Elke module omvat twintig weken waarin lessen gevolgd kunnen worden. Per module staat één thema uit de Mechatronica centraal. Daarbij is elke module een op zichzelf staand deel van je opleiding waarin je jezelf gericht kennis en vaardigheden aanleert over het betreffende thema.

De deeltijdopleiding Mechatronica start met de module Mechanical Engineering. Tijdens het volgen van modules, bekwaam je jezelf ook in het acteren op HBO niveau. Om dit aan te tonen ga je aan de slag met het aanleggen en onderhouden van een portfolio waarin je ervaring uit je werk verwerkt. De modules omvatten de volgende thema’s: Mechanical engineering, Introduction Industrial automation, Programming, System and control engineering, Methodological design, Industrial Automation, Maintenance en Bachelor skills. Tijdens de laatste module van je opleiding ga je een afstudeeropdracht uitvoeren.

Diploma
Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Engineering is de bekroning op je opleiding (na vier jaar).

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle mechatronicus.

Carrièreperspectieven

Mechatronica leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Mechanical design engineer
 • Mechatronics design engineer
 • Industrieel automatiseerder
 • Service engineer
 • Besturingstechnicus
 • Test engineer
 • Technisch adviseur
 • Projectleider

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Mechatronica is te volgen op dinsdagmdidag en -avond in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt starten met de deeltijdopleiding Mechatronica. Instroom in de opleiding is mogelijk met:

 • een afgeronde opleiding vwo en havo met een NT-profiel of een NG-profiel met een aanvulling natuurkunde 
 • een afgeronde mbo-4 opleiding

Wij adviseren dat je een technische aanverwante vooropleiding hebt en wiskunde kennis op eind havo-niveau.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een toelatingsonderzoek bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het toelatingsonderzoek af te nemen. Let op, aan het onderzoek zijn kosten verbonden.

Op basis van de uitkomst van het onderzoek beslist Avans Deeltijd op je wordt toegelaten. Neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Bij voorkeur vragen we 1 tot 3 jaar werkervaring.  Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Eisen aan het bedrijf 

Je werkt bij een bedrijf en doet daar de benodigde competenties op. Dat bedrijf dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zoals verschillende disciplines in huis hebben. Denk aan ontwerpen, construeren, productie en projecten. Ook moet je kunnen doorgroeien naar een hbo-functie en samenwerken met andere hbo'ers. De bedrijfsbegeleider moet minimaal beschikken over een hbo-diploma en de organisatie dient je alle ruimte te geven om jouw opleiding in 4 jaar af te ronden.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau, dan wordt individueel bekeken of je de certificaten/getuigschriften kunt gebruiken voor vrijstellingen.

Beschik je reeds over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

Wij bieden een voorbereidende cursus wiskunde aan. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding.

De cursus kost € 75,00 en start op maandag 24 augustus 2020, voorafgaand aan je eerste collegejaar. De lessen zijn op:

 • Maandagmiddag van 13.00 – 16.25 uur
 • Dinsdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Woensdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Donderdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Vrijdagmiddag van 13.00 – 16.25 uur

De lessen vinden plaats online. Je schaft zelf het lesmateriaal aan.

Let op: deze cursus is niet vrijstellend. Aanmelden kan via deze link tot 15 juli 2020, of tot het maximale aantal deelnemers van 25 is bereikt.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Academiebureau via academiebureau.deeltijd@avans.nl of 088-525 90 40.

Meer opleidingen in Technische Opleidingen:
 • Werktuigbouwkunde

  Je bent praktisch ingesteld en dol op techniek. Als praktische doener ga je aan de slag met ontwerpen en construeren. Je ontwikkelt een ‘werktuigbouwkundige’ kijk op zaken waarmee je in een technische omgeving alle kanten op kunt.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: voor 31 augustus
 • Technische Bedrijfskunde

  Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van productiebedrijven binnen de maakindustrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

  Niveau: Bachelor Locatie: Tilburg Inschrijven: voor 31 augustus Start: 1 september 2020
 • Engineering Associate degree

  In de tweejarige Associate degree Engineering leer je hoe je duurzaam elektrische energie opwekt, distribueert, installeert en beheert. Ook ken je straks de ins and outs van de energiemarkt. Zo draag je als aankomend technicus bij aan de energietransitie.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Inschrijven: Voor 31 augustus