Elektrotechniek

De deeltijdopleiding Elektrotechniek leidt je op tot elektrotechnisch ingenieur met een energiebewuste instelling, een maatschappelijke blik en een commerciële houding.

In het Kort


De opleiding Elektrotechniek start in de week van 31 augustus 2020 en duurt  4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de opleiding Elektrotechniek?

Je hebt interesse in automatisering, elektronica en energietechniek en je wilt hogerop. Je wilt je bezighouden met complexe projecten. Je bent creatief en wilt jouw ideeën vertalen naar technische oplossingen. In deze 4-jarige opleiding bestudeer je verschillende vormen van energieopwekking, elektrische netwerken, secundaire technieken en installaties zoals beveiligingen en stroom- en spanningstransformatoren. Daarnaast leer je over slimme automatisering en hoe je elektrotechnische installaties beheert, bestuurt en optimaliseert. De docenten zijn afkomstig uit de praktijk.

Binnen de opleiding werken we samen met bedrijven zoals RWE, Stedin, Enexis, Aliander, SPIE en Hoppenbrouwers techniek. Zij zijn nauw betrokken bij de invulling van het programma.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd is kleinschalig en persoonlijk. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen les per week. De opleiding staat al jaren in de top bij de Nationale Studenten Enquête. 

Voor wie is de deeltijdopleiding Elektrotechniek?

Je werkt in de techniek en wilt hogerop. Of je werkt als installateur aan complexe projecten. Je wilt je kennis vergroten, maar je wilt niet elke dag naar school. Werk, studie en privé wil je met elkaar combineren. Je bent gemotiveerd en gedisciplineerd. En je bezit een flinke dosis doorzettingsvermogen.  

De deeltijdopleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar volg je de Associate degree (Ad), in de 2 jaren daarna, rond je je bachelor af.

De Ad bestaat uit 4 modules:

 • Opwekking en belasting: Bij de Amercentrale in Geertruidenberg onderzoek je welke vormen van energieopwekking het meest betaalbaar en duurzaam zijn en welke de grootste leveringszekerheid kennen. Daarnaast verdiep je je in het openbare energienetwerk en de basis van elektriciteitsleer.
 • Elektrische netwerken: Je onderzoekt een netwerk en schrijft een advies over verbetermogelijkheden. En je leert over secundaire technieken en installaties binnen het openbare elektriciteitsnetwerk, zoals beveiligingen en stroom- en spanningstransformatoren.
 • Slimme automatisering: Je leert elektrotechnische installaties beheren, besturen en optimaliseren. Ook schrijf je een rapport over de verschillende systemen.
 • Energietechnologie: Je gaat duurzame energietoepassingen verder inzetten in je eigen praktijk.

Naast de 4 modules loopt een ondersteuningsmodule voor de vakken wiskunde A, B en C en natuurkunde. Studenten die moeite hebben met deze vakken kunnen zich hiervoor aanmelden.

De modules in de bachelorfase zijn:

 • Motion control: Je onderzoekt het hart van de machine. Motion control systemen zorgen ervoor dat alle machineonderdelen hun werk doen en ze verzorgen de communicatie met het bovenliggende systeem.
 • Elektrische netwerken: Je bestudeert Elektromagnetische compatibiliteit (EMC); hoe kunnen elektrische apparaten naast elkaar functioneren zonder elkaar te storen? En je maakt een energieanalyse.
 • Slimme automatisering: Je voert een zogenaamde Fourier-analyse uit. Met informatie van onderling verbonden apparaten en systemen ontwerp je algoritmen die bijdragen aan besluitvorming. En je houdt je bezig met digitale regeltechniek. 
 • Energietechnologie: Je verdiept je in fundamentele elektrotechnische theorieën, gekoppeld aan praktische toepassingen. Dit vergroot je inzicht en helpt je bij het maken van keuzes in de toekomst.

Het onderwijs in deeltijd bestaat uit een mix van werkplek leren, online leren en contactonderwijs. Je bepaalt zelf welke methode op welk moment het beste bij jou past.

Resultaat

De deeltijdopleiding Elektrotechniek leidt je in 4 jaar op tot elektrotechnisch ingenieur met een energiebewuste instelling, een maatschappelijke blik en een commerciële houding.

Diploma

Als je alle modules voldoende hebt afgerond, ontvang je het diploma Bachelor of Engineering.

Carrièreperspectieven

Elektrotechniek leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Accountmanager 
 • Besturingstechnicus 
 • Industrieel automatiseerder 
 • Maintenance Engineer 
 • Netwerkspecialist 
 • Product Engineer 
 • Projectmanager 
 • Werkvoorbereider
 • Control engineer
 • Electric designer
 • Proces industry engineer

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. We bieden een scala aan opleidingen op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk of je voldoet aan de toelatingseisen voor je je aanmeldt.

Locaties

Bgin je in het eerste jaar van de deeltijdopleiding Elektrotechniek dan zijn de lessen op donderdagmiddag en -avond. De lessen voor de 2de jaars zijn op maandagmiddag en -avond.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De bacheloropleiding duurt 4 jaar. Je kunt vrijstelling krijgen op basis van ervaring of een eerdere opleiding. Vraag hiernaar bij je studieloopbaancoach.

Studiekosten

Collegegeld

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld (collegegeldmeter). De hoogte hiervan is wettelijk vastgelegd. Heb je al een bachelordiploma gehaald, dan betaal je mogelijk meer collegegeld.

Financiering werkgever

Voor veel studenten geldt dat zij werken bij een bedrijf. Indien jouw werkgever (een deel) van de opleiding vergoedt, dan kan de werkgever, mits de cao van deze werkgever valt onder de Metalektro, een vergoeding aanvragen via het A&O Fonds van Metalektro. Hiervoor dient de werkgever zelf contact op te nemen met het A&O fonds van Metalektro. De meeste werkgevers zijn bekend met deze regeling.

Voor de volledigheid: Avans Hogeschool is in deze vergoedingsregeling geen partner.

Subsidieregeling praktijkleren

De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van medewerker/student en is wat betreft het HBO beschikbaar voor werkend leren trajecten (o.b.v. onderwijsarbeidsovereenkomst) in het kader van deeltijdse en duale opleidingen in de sector Techniek. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van het RVO.

Toelating

Je kunt starten met de deeltijdopleiding Elektrotechniek als je aan de volgende eisen voldoet:

 • Je hebt een havo- of vwo-diploma met NT-profiel of NG-profiel met een aanvulling natuurkunde. 
 • Je hebt een mbo-4-diploma. Wij adviseren een vooropleiding die technisch verwant is en wiskunde op havo-5-niveau.

21+ toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar je bent wel 21 jaar of ouder, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je neemt zelf contact op met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op: aan het assessment zijn kosten verbonden.

Op basis van de uitkomst van het onderzoek beslist Avans Deeltijd of je wordt toegelaten. Neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Met een middelbareschooldiploma of een mbo-diploma beschik je over het juiste taalniveau om een hbo-opleiding te volgen. Bij Avans Deeltijd moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat toon je aan met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen van de genoemde diploma’s, dan voldoe je aan een van deze taaleisen:

 • Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
 • Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) Educatief Startbekwaam of Educatief Professioneel behaald. 

Voldoe je niet aan deze taaleisen, dan bepaalt de academiedirectie of je het Nederlands voldoende beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens je opleiding. We stellen een aantal eisen aan de werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je wekelijks werkt. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Er zijn voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Je wordt begeleid door een professional op hbo-niveau.
 • Je kunt er beschikken over vakliteratuur, regelgeving en materialen, en je kunt er discussiëren over het vak.
 • Binnen jouw werkkring kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Voldoet je werkplek niet aan deze eisen, dan adviseren we je mogelijk een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Als je over vaardigheden beschikt die in een module aan bod komen, dan kun je vrijstellingen krijgen. Je toont dit aan door de leerwegonafhankelijke toets te maken. Deze toets meet de leeruitkomsten. Je kunt deze dus ook behalen zonder het programma te volgen. Dit bespreek je met je studieloopbaancoach.

Toelatingsprocedure

Kijk vóór aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen. 

 • Je schrijft je vóór 31 augustus in via http://www.studielink.nl.
 • Je hebt hiervoor je DigiD nodig.
 • De opleiding start in de week van 31 augustus.

Na aanmelding informeren we je over de vervolgstappen en over jouw toelating tot de opleiding.

Intakegesprek

Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

Wij bieden een voorbereidende cursus wiskunde aan. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding.

De cursus kost € 75,00 en start op maandag 24 augustus 2020, voorafgaand aan je eerste collegejaar. De lessen zijn op:

 • Maandagmiddag van 13.00 – 16.25 uur
 • Dinsdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Woensdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Donderdagavond van 18.00 – 21.15 uur
 • Vrijdagmiddag van 13.00 – 16.25 uur

De lessen vinden plaats online. Je schaft zelf het lesmateriaal aan.

Let op: deze cursus is niet vrijstellend. Aanmelden kan via deze link tot 15 juli 2020, of tot het maximale aantal deelnemers van 25 is bereikt.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Academiebureau via academiebureau.deeltijd@avans.nl of 088-525 90 40.

Meer opleidingen in Technische Opleidingen:
 • Mechatronica

  Je bent praktisch ingesteld en hebt interesse in verschillende technische disciplines. Als mechatronicus begrijp je bovendien hoe deze disciplines (elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica) effectief samenkomen in mechanische constructies.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: voor 31 augustus
 • Mechatronica Associate degree

  Het vakgebied mechatronica is flink in opkomst. je leert hoe je producten waarin beweging een centrale rol heeft, ontwerpt en bestuurt. Jij wordt opgeleid tot een professional die mechatronische toepassingen analyseert, ontwerpt en beheert.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Inschrijven: voor 31 augustus
 • Engineering Associate degree

  In de tweejarige Associate degree Engineering leer je hoe je duurzaam elektrische energie opwekt, distribueert, installeert en beheert. Ook ken je straks de ins and outs van de energiemarkt. Zo draag je als aankomend technicus bij aan de energietransitie.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Inschrijven: Voor 31 augustus