Communicatie

De wereld verandert razendsnel. Digitalisering is de nieuwe werkelijkheid. De rol van communicatie wordt steeds belangrijker. De essentie van communicatie verandert niet. De manier waarop we het inzetten wel. De vraag om echte professionals in corporate communicatie groeit. Deze deeltijdopleiding leidt je op tot strategisch communicatieprofessional en biedt veel kennis en vaardigheden over dit veelzijdige vak.

In het Kort


De deeltijdopleiding Communicatie start in de week van  31 augustus 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Duur: 4 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: vóór 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Communicatie?

De bacheloropleiding Communicatie gaat in op het brede vakgebied: identiteit, imago, reputatie, marketing(communicatie), public relations en interne communicatie. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld Branding & Positionering, Contentstrategie, Verandercommunicatie en Communicatie dilemma’s. Het hele scala komt aan bod in deze praktijkgerichte, 4-jarige bacheloropleiding. Je wilt meedenken en -beslissen over het communicatiebeleid van een organisatie? Je hebt belangstelling voor corporate communicatie of interne communicatie? Misschien wil je juist pr- en reclamecampagnes begeleiden. Als je belangstelling hebt in het gedrag van mensen en hoe je dat beïnvloedt, dan is deze opleiding geknipt voor jou. 

Waarom bij Avans Deeltijd?

Je krijgt alle bagage voor een volgende stap in je loopbaan. Theorie en praktijk gaan hand in hand. De opleiding besteedt uitgebreid aandacht aan het strategische communicatievak, maar bijvoorbeeld ook aan marketing. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden en je leert teksten schrijven. De basis van iedere communicatieprofessional! De hbo-opleiding Communicatie bij Avans Deeltijd is kleinschalig van opzet en kent een persoonlijke benadering. Dit schept een onderlinge band met je studiegenoten. Uitsluitend praktijkdocenten geven de colleges. Die zijn aanwezig bij Avans, maar soms ook online of op locatie. Opdrachten voer je uit binnen je eigen werkomgeving.

Voor wie is de opleiding Communicatie bedoeld?

Bij voorkeur werk je al in het communicatievakgebied. Ook als je belangstelling voor het vak groot is en je momenteel op je werk communicatiewerkzaamheden oppakt, ben je welkom bij deze opleiding. Je moet natuurlijk doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed. De kansen op de arbeidsmarkt van communicatie laten een duidelijk stijgende lijn zien.

Studieprogramma

Het 4-jarige programma leidt op tot Bachelor of Communications. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten.

Elk collegejaar is verdeeld in periodes van tien weken. In iedere periode staat een onderwerp centraal. Je verwerft niet alleen theoretische kennis, je oefent ook in vaardigheden, zoals presenteren, organiseren en communiceren. Die heb je nodig om na 4 jaar een allround en strategisch communicatieadviseur te zijn. Het programma is afwisselend. Praktijkopdrachten vormen een belangrijk onderdeel. Je legt steeds de relatie tussen de opleiding en de praktijk. De studiewijzer die je steeds voor aanvang van een periode ontvangt, geeft je helder inzicht in de leeruitkomst van de betreffende vakken. Zo kun je zelf snel zien of je deze niet, deels of helemaal beheerst.

1e jaar

Je leert in de propedeuse de basiskennis en -vaardigheden die elke toekomstige communicatieprofessional nodig heeft. Je krijgt modules zoals basiscommunicatie, tekst & redactie, (online) marketing(communicatie), identiteit & imago en interne communicatie. Maar ook Engels, Nederlands en Zelfstandig Positie Innemen. Want hoe je je advies overbrengt, is minstens zo belangrijk. Je sluit je eerste jaar af met een propedeutisch getuigschrift.

Postpropedeuse

In jaar 2 wordt ingegaan op modules als interpersoonlijke communicatie en cross-mediale communicatie en worden de persoonlijke vaardigheden verder aangescherpt.

In jaar 3 en jaar 4 komen maak je een verdiepingsslag op strategisch niveau. Onderwerpen zoals verandercommunicatie, communicatiemanagement en trends en issuemanagement leggen een stevig fundament. Daarna kun je de opleiding afronden door een strategisch communicatieadvies  op te leveren met een duidelijke oplossing voor de organisatie waar jij werkt.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Bachelor of Communications is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar heb je de basis gelegd om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle communicatieprofessional. 

Carrièreperspectieven

De opleiding Communicatie leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Communicatieadviseur 
 • Adviseur interne communicatie 
 • Corporate communicatieadviseur
 • Mediamanager

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. 

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding Communicatie is te volgen op woensdagmiddag en -avond in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt het eerste jaar neer op gemiddeld € 700,- en daarna gemiddeld € 300,- per jaar.

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van één van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Eisen werkplek

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via Studielink voor de deeltijdopleiding Communicatie bij Avans Deeltijd.

Meer opleidingen in Marketing & Sales opleidingen:
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Marketing Management Associate degree

  Je wilt veel meer weten over marketing en sales. Je wilt klanten ‘verleiden’ en hun behoefte peilen. Heb je nu werk als verkoper? Professionaliseer je verder en verdiep je in marktonderzoek, projectmanagement en online marketing.

  Niveau: Associate degree Locatie: 's-Hertogenbosch & Breda Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

  De opleiding Ondernemerschap en Retail Management in deeltijd richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, past deze studie je als een jas.

  Niveau: Associate degree Locatie: 's-Hertogenbosch & Breda Inschrijven: vóór 31 augustus