Commerciële Economie

Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

In het Kort


De deeltijdopleiding Commerciële Economie start in de week van 24 augustus 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locaties: Breda & Den Bosch
 • Duur: 4 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: vóór 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Commerciële Economie?

Je commerciële instelling gecombineerd met je belangstelling voor marketing en sales doet je besluiten de hbo-deeltijdopleiding Commerciële Economie te volgen bij Avans Deeltijd. Je kiest deze opleiding omdat je verder wilt in je werk. Commerciële Economie richt zich op alle facetten van de marketing, sales en accountmanagement. Je wilt klanten ‘verleiden’ en hun behoefte peilen. Omdat je aan het werk bent in een commerciële functie als bijvoorbeeld verkoper en je je verder wilt professionaliseren, is deze studie bij uitstek geschikt voor je. Met een bacheloropleiding Commerciële Economie op zak word je in de commerciële wereld meer dan serieus genomen.

Bij Commerciële Economie krijg je een inleiding in marketing en marketing concepten. Je verdiept je in salesmanagement en internationaal zakendoen. Je leert verkoop- en accountplannen te ontwikkelen, calculeren en schriftelijk te communiceren. Maar ook spijker je je Engels bij. Er wordt veel in het Engels gecommuniceerd in het bedrijfsleven. Zeker bij grotere, internationale bedrijven. 

Waarom bij Avans Deeltijd?

Commerciële Economie bij Avans Deeltijd staat middenin het bedrijfsleven. Bovendien staat Avans Deeltijd hoog aangeschreven en wordt het kleinschalige deeltijdonderwijs aangeboden door docenten uit de praktijk.

Voor wie is de deeltijdopleiding Commerciële Economie bedoeld?

Ben je al enige tijd aan het werk als verkoper of medewerker verkoop binnendienst? Wil je doorgroeien en carrière maken in de commercie? Wil je inhoudelijke diepgang en weten wat er speelt in een commercieel bedrijf en daarin een interessante positie bekleden? Natuurlijk kies je dan voor de opleiding Commerciële Economie.

Je moet zeker doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om de baan van je dromen te bemachtigen.

Studieprogramma

Commerciële Economie is een brede economische opleiding. Het 4-jarige programma leidt op tot bachelor of Business Administration in de Commerciële Economie. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten uit de praktijk en begeleiders verwachten. 

1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met marketing, management, online marketing en consumentengedrag. Bovendien krijg je Engels.

2e, 3e en 4e jaar

Vanaf het tweede jaar spelen Strategisch Marketing Management & Planning, Recht, Onderzoek en Sales & Accountmanagement belangrijke rollen. In jaar 3 en 4 maak je een verdiepingsslag op tactisch en strategisch niveau. Vakken als strategisch marketing management, Finance, Intercultural Management en Leiderschap spelen belangrijke rollen.

Curriculum 

Strategische marketing, onderzoek, duurzaamheid, management en online marketing zijn doorlopende leerlijnen.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma bachelor of Business Administration in de Commerciële Economie is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie sales- of marketingmanagementfunctie op hoog niveau ligt in het verschiet. 

Carrièreperspectieven

Commerciële Economie leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Salesmanager 
 • Accountmanager 
 • Marketingmanager 
 • Productmanager 
 • Marketeer 

Vervolgstudies

Je bachelor biedt bijvoorbeeld toegang tot de masteropleiding Master of Marketing.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 26 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding Commerciële Economie is te volgen op maandagmiddag en -avond in Breda of op donderdagmiddag en -avond in ‘s-Hertogenbosch.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving  's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215, 5223 DE, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 700,- voor het eerste jaar. De bijkomende kosten in de jaren daarna zijn aanzienlijk lager. 

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwodiploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Avans Deeltijd werkt met leeruitkomsten, als jij op basis van werkervaring aan kunt tonen, dat je bepaalde kennis beheerst, kun je in aanmerking komen voor studieverlichting. Vraag het aan de studieadviseurs.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via Studielink voor de deeltijdopleiding Commerciële Economie bij Avans Deeltijd.

Meer opleidingen in Economische opleidingen:
 • Finance & Control

  Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) leert je om toekomstplannen van bedrijven te beoordelen op hun financiële verdiensten. Zet je analytische talent en je integere houding in om je te ontwikkelen tot een bedrijfseconomisch expert.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Accountancy

  Voor wie wil weten hoe een bedrijf winst maakt en hoe geldstromen lopen, is Accountancy de ideale opleiding. Bouw je pad in de financiële sector en stuur aan op een carrière als accountant. De colleges vinden plaats op vrijdagochtend en -middag.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus