Accountancy

Voor wie wil weten hoe een bedrijf winst maakt en hoe geldstromen lopen, is Accountancy de ideale opleiding. Plavei je pad in de financiële sector en stuur aan op een carrière als accountant. De colleges vinden plaats op vrijdagochtend en -middag.

In het Kort


De deeltijdopleiding Accountancy start in de week van 31 augusuts 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt college op vrijdagochtend en -middag.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Duur: 4 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Accountancy?

Je werkt in de financiële sector, bijvoorbeeld op een accountantskantoor, en je bent buitengewoon geïnteresseerd in hoe geldstromen lopen en wat een bedrijf moet doen om winst te maken. Je wilt carrière maken op dit kantoor en je wilt uiteindelijk niets liever dan accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA) worden. Met deze opleiding leg je hiervoor de basis. Want wat is er leuker dan je kennis over financiën te kunnen delen met bedrijven. Deze adviseren over hoe zij om zouden moeten springen met hun financiële toekomst. Je bent analytisch en integer. Je bent accuraat en vindt het leuk om je blijvend te ontwikkelen tot het voor jou hoogst haalbare niveau op dit gebied. 

Waarom bij Avans Deeltijd? 

De deeltijdopleiding Accountancy is opgebouwd uit 11 modules. Je bepaalt zelf in welke volgorde en in welk tempo je deze volgt. Tijdens de opleiding toon je je mondelinge en schriftelijke advies- en onderzoekvaardigheden aan. Er is geen afstudeerperiode. Wel kun je tijdens de keuzemodule je eigen interesse verder uitdiepen. De studieloopbaancoach helpt je bij het uitstippelen van jouw traject. De docenten komen uit het werkveld of zijn nog werkzaam in de praktijk.

Voor wie is de deeltijdopleiding Accountancy bedoeld?

De deeltijdopleiding Accountancy is voor wie werkt bij een accountantskantoor of deze overstap wil maken. In het derde jaar van de opleiding moet je namelijk aantonen dat je werkervaring hebt opgedaan bij een erkend accountantskantoor. Dit kan zowel een betaalde als een onbetaalde functie zijn. Hoewel je dol bent op cijfers en je ook dénkt in getallen, ben je mensgericht. Je wilt je blijvend ontwikkelen, want je merkt dat dit veelal aan je gevraagd wordt in deze sector. De vorming in je vakgebied vind je aangenaam. De hiërarchie in de sector bevalt je. Omdat je hard werken gewend bent, kun je deze opleiding aan.

Kortom: ben je gemotiveerd en ben je gedreven om je verder te ontwikkelen in je werk in de financiële wereld? Dan is Accountancy bij Avans Deeltijd je op het lijf geschreven.

Studieprogramma

Accountancy is opgebouwd uit 11 modules. Je bepaalt zelf in welke volgorde je die volgt. Je leert hoe je een jaarrekening opstelt en leest, maar ook hoe je deze controleert. Ook leer je over recente ontwikkelingen op het gebied van rapportages. Veel modules sluit je af met een beroepsproduct, zoals een advies of doorrekening.

Je bent Bachelor of Science (BSc) als je alle modules voldoende afrondt.

Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Nominaal duurt deze opleiding 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Basisvaardigheden gedrag en communicatie

Je leert over kritisch en integer handelen en gaat aan de slag met  onderzoeksvaardigheden. Hiermee leg je de basis voor het opstellen en presenteren van een gefundeerd, integer rapport of advies.

Basisvaardigheden bedrijfscalculaties en statistiek

Na deze module kun je handmatig én met de tools van Microsoft Office  basis berekeningen maken. Je volgt de vakken: bedrijfscalculaties,  wiskunde en statistiek en Microsoft Word, PowerPoint en Excel.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Om een bedrijf te besturen, moet je de bedrijfsprocessen beschrijven  en begrijpen. Dat leer je aan de hand van de vakken inleiding  administratieve organisatie, cyber security en data analytics.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

Na deze module kun je gevorderde berekeningen maken en het  management adviseren over investeringsbeslissingen. Je volgt de  vakken inleiding bedrijfseconomie en bedrijfseconomie  kostenbeheersing.

Jaarrekening opstellen en lezen

Je leert een jaarrekening opstellen vanuit de financiële administratie.  Je zorgt dat de externe verslaggevingseisen kloppen. Andersom weet  je ook met welke documenten een jaarrekening is opgesteld.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert over de verschillende ondernemingsvormen en wat daar de  juridische en fiscale voor- en nadelen van zijn. Ook leer je fiscale  berekeningen maken voor eenvoudige belastingaangiften.

Waarde bepalen

Je leert de waarde van een onderneming bepalen zodat je het  management kunt ondersteunen bij investeringsbeslissingen. De  vakken zijn onder meer: kapitaalfinanciering en financiële markten. 

Dashboarding

Je leert vanuit de missie en visie de strategische doelstellingen te  omschrijven, meetbaar te maken en erover te adviseren. Met vakken  als strategisch management en management accounting.

Oordeelsvorming en rapportage

Je verdiept je in bedrijfsvormen, audits van processen en van de  jaarrekening. Je leert de betrouwbaarheid van cijfers beoordelen.  Tijdens deze module werk je bij een NBA erkend accountantskantoor.

OAT

De overall toets is de landelijk toets waarmee je de bachelor  accountancy afsluit. Deze module bereidt je hierop voor. Je voert een  jaarrekeningcontrole uit en krijgt OAT-training.

Keuzemodule

Je specialiseert je in een richting die van belang is voor jouw  toekomstige beroep. Denk aan ICT of marketing & acquisitie. Ook kun  je praktijkgericht onderzoek uitvoeren.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. 

Carrièreperspectieven

De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. De wereld van de accountancy verandert voortdurend. Dat komt onder meer doordat de techniek zich steeds ontwikkelt. Als accountant ga je daarin mee. Avans leidt je op tot een kritische, onderzoekende en ondernemende professional. Na de opleiding Accountancy kun je gaan werken als assistent-accountant. Je kunt doorgroeien naar de functie van bijvoorbeeld administratieconsulent, junior registeraccountant, controller of financial manager. 

Vervolgstudies

De opleiding Accountancy legt de basis voor de masteropleiding tot registeraccountant (RA),deze universitaire opleiding duurt 2,5 jaar. Je kunt ook kiezen voor de hbo post-bachelor tot accountant-administratieconsulent (AA), deze opleiding duurt ook 2,5 jaar.

Startdatum

Je kan met deze deeltijdopleiding starten in augustus en februari. Wil je in augustus met de deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding en of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Start je met de opleiding in augustus dan volg je de lessen op vrijdagochtend en -middag. Start je in februari dan zijn de lessen op dinsdagmiddag en -avond. De lessen zijn in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De opleiding Accountancy is opgebouwd uit 11 modules. Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Nominaal duurt deze opleiding 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Tijdsinvestering

Op vrijdagochtend en -middag volg je colleges in Breda. Wil je versnellen dan kun je ook colleges volgen op vrijdag, tegelijk met de studenten Finance & Control. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij denkt dat je de stof eigen kunt maken door zelfstudie, dan mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie. 

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600,- tot € 700,- per jaar.

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Aanvullende toelatingseisen

Voor bepaalde modules moet je opdrachten kunnen uitvoeren op een relevante werkplek. We adviseren je daarom om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie. Voor sommige modules moeten werkzaamheden worden verricht bij een NBA erkent accountantskantoor.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Afhankelijk van je ervaring en vooropleiding kun je de opleiding Accountancy versneld afleggen. Je kunt vrijstellingen aanvragen of alleen de eindtoets of -opdracht van een module afleggen. Ook kun je meerdere modules tegelijkertijd volgen. 

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Economische opleidingen:
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus