Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van productiebedrijven binnen de maakindustrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

In het Kort


Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van productiebedrijven binnen de maakindustrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Tilburg
 • Inschrijven: voor 31 augustus
 • Start: 1 september 2020

"Dit kan echt handiger/slimmer/sneller/beter!" 

Wanneer je dat ongeveer dagelijks denkt binnen jouw bedrijf dan is Technische Bedrijfskunde echt JOUW opleiding.

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?

Je werkt al in een technische organisatie en je loopt als ‘maker/doener’ tegen bedrijfsprocessen aan die je anders zou willen zien. Je ziet dat er in het proces verbeteringen mogelijk zijn en dat er daardoor mogelijkheden zijn tot kostenbesparing. Je handen jeuken, maar je kennis schiet tekort om een oplossing voor te stellen. In de 4-jarige bacheloropleiding leer je hoe je deze processen kunt doorzien en hoe je aanpassingen kunt voorstellen. Er komen onderwerpen als kwaliteit, logistiek, kosten voorbij en ook schriftelijke adviesvaardigheden, presentatietechnieken, en projectmanagement. Kortom, Technische Bedrijfskunde is een breed vakgebied waarbij het stroomlijnen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal staat.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Bij Avans Deeltijd ben je uniek. Avans Deeltijd doet er alles aan om behulpzaam te zijn bij jouw opleiding. Je krijgt hiervoor volop medewerking van docenten en begeleiders, zodat je studie en het behalen van je bachelordiploma zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt. Avans Deeltijd staat goed aangeschreven, is kleinschalig en heeft een goede mix van vakdocenten en docenten uit de praktijk.

Voor wie is de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde?

Als je werkzaam bent binnen een technische omgeving en het gevoel hebt hogerop te willen en kunnen, zit je op jouw plek bij de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Of wanneer je al een tijdje werkt op een functie op hbo-niveau maar het bijbehorende diploma nog moet behalen. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een volgende stap te maken.

Wil je meer weten over de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde?

Word lid van onze linkedIn site Deeltijd Technische Bedrijfskunde om een kijkje te krijgen in de keuken van de opleiding.  

Studieprogramma

Binnen de opleiding Technische Bedrijfskunde staat de koppeling tussen theorie en praktijk centraal. Doormiddel van verschillende praktijkopdrachten toon je aan dat je de theorie begrijpt.

1e jaar en 2e jaar

De eerste twee jaar staan in het teken van de afdelingsmanager en wat deze functie inhoudt. Zo moet hij kennis hebben van de producten die worden geproduceerd, hoe processen zijn ingericht, hoe kosten niet te hoog worden binnen de afdeling en hoe het onderhoud is georganiseerd. Maar ook hoe hij goed kan communiceren met zijn leidinggevende en collega's. Zowel mondeling als schriftelijk. Het tweede jaar wordt afgesloten met een project op een afdeling van het bedrijf volgens de lean filosofie. Tevens is er de mogelijkheid tot het behalen van een lean certificaat.

3e en 4e jaar

Het tweede deel van de opleiding staat in het teken van het managen van het bedrijf. Hier staan onderwerpen als innovatie, ketenmanagement (SCM), strategievorming, en leiderschap centraal. Het laatste jaar vindt volledig plaats in je eigen organisatie. Eerst doe je een strategisch onderzoek binnen je bedrijf met als resultaat een afstudeeropdracht. Hierna voer je de opdracht zelf uit. De resultaten van het onderzoek presenteer je aan een speciale commissie van de opleiding. 

Diploma

Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Science is de bekroning op je opleiding.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen in de volgende stap in je carrière.

Carrièreperspectieven

Technische Bedrijfskunde leidt primair op tot de volgende stap in je eigen organisatie, of deze functie nu kwaliteitsengineer, logistiek manager of projectleider wordt genoemd.

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is, wanneer de opleiding start in een even jaar (augustus 2020) is de opleiding te volgen op dinsdagmiddag en -avond.  Wanneer deze start in een oneven jaar (augustus 2021), te volgen op donderdagmiddag en -avond in Tilburg.

 Tilburg, 088 525 7500 Professor Cobbenhagenlaan 13, 5037 DA, Routebeschrijving

Studieduur

De opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600 tot € 800 voor het eerste jaar. In de volgende studiejaren zullen deze kosten minder zijn.

Toelating

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Avans deeltijd wil met het onderwijs beter aansluiten bij de behoeften van de student en neemt daarom deel aan de landelijke pilot flexibel hoger onderwijs, speciaal gericht op werkende volwassenen

Deze pilot biedt ruimte om opleidingen meer te flexibiliseren en af te stemmen op de behoeftes van mensen die naast hun werk en privéleven willen investeren in hun toekomst door zich op- of om te scholen. Door te sturen op output (de zogenaamde leeruitkomsten) in plaats van op input en proces (het onderwijsprogramma in jaren) , ontstaat ruimte om te differentiëren in opleidingstrajecten en deze meer in te richten op maat van de individuele student of groepen studenten. Het gaat om wat men moet kennen en kunnen, niet om waar, hoe en in hoeveel tijd men dat leert.

We werken dus met leeruitkomsten waarin is vastgelegd wat je moet kennen en kunnen. Het werken met leeruitkomsten maakt het mogelijk opleidingstrajecten meer af te stemmen op de situatie en de behoefte van de student en (indien van toepassing) zijn werkgever. Er komt meer ruimte om de opleidingen voor volwassenen verder te flexibiliseren door, naast contactonderwijs, te gaan werken met online leren en het leren op de werkplek te versterken.

Ook komt er meer ruimte om aan te sluiten op wat volwassen studenten al kennen en kunnen. Door te werken met validering van resultaten uit leren buiten de opleiding (door werkervaring, cursussen en trainingen e.d.) wordt in kaart gebracht welke leeruitkomsten de student aantoonbaar al heeft gerealiseerd en dus in het opleidingstraject niet meer hoeft te leren. Hierdoor wordt het mogelijk om je opleidingstraject te verlichten en mogelijk ook te verkorten. De studieadviseur van de betreffende opleiding kan je hier meer informatie over geven

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via Studielink.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus