Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

De opleiding Ondernemerschap en Retail Management in deeltijd richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, past deze studie je als een jas.

In het Kort


De opleiding Ondernemerschap en Retail Management Associate degree start in de week van 31 augustus 2020 en duurt 2 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: 's-Hertogenbosch & Breda
 • Inschrijven: vóór 31 augustus

Waarom de opleiding Ondernemerschap en Retail Management Associate degree?

Je commerciële instelling gecombineerd met je ondernemersgeest doet je besluiten de hbo-deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management (ORM) Associate degree te volgen bij Avans Deeltijd. Waarom je deze opleiding kiest? Omdat je als verkoper in de retail verder wilt in je werk. Omdat je meer wilt weten over de consument en waarom die het ene product wel en het andere niet koopt. 

ORM Ad richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, is deze studie geschikt voor je. Met het Ad-diploma ORM op zak kun je alle kanten op in de retailbranche! 

Waarom bij Avans Deeltijd?

De Ad-opleiding ORM bij Avans Deeltijd leert je alles over marketing, markten en retailmanagement (business-to-consumer). Je verdiept je in marktonderzoek en marketingstrategie. Je leert schriftelijk te communiceren en je organisatie te presenteren. Maar ook spijker je je Engels bij. Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld.

Voor wie is de opleiding Ondernemerschap en Retail Management Associate degree bedoeld?

Ben je aan het werk als verkoper in de retail? Wil je doorgroeien en hierin carrière maken? Wil je inhoudelijke diepgang en weten wat er speelt in de b-to-c bedrijfstak en daarin een interessante positie bekleden? Natuurlijk kies je dan voor deze Ad-opleiding ORM.

Je moet zeker doorzettingsvermogen hebben. Een 2-jarige opleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen zeker verbreed en staat niets je in de weg om een mooie stap te maken.

Als je middenin de retailbranche staat, kies je voor de Associate degree opleiding Ondernemerschap en Retail Management bij Avans Deeltijd. 

Studieprogramma

ORM is een economische opleiding gericht op de retail en ondernemerschap. Het 2-jarige programma leidt op tot Associate degree. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten uit de praktijk en begeleiders verwachten. 

1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met onder andere marketing, management, marktonderzoek, statistiek en projectmanagement.

2e jaar 

In het tweede jaar spelen sales, online marketing en marketingcommunicatie een belangrijke rol. Bovendien krijg je Engels.

Curriculum 

Het studieprogramma van ORM Ad loopt gelijk aan de eerste 2 jaar van de bacheloropleiding ORM. Je Associate degree biedt toegang tot het derde jaar van deze bacheloropleiding.  

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 2 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je Associate degree halen. In die 2 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie middenkaderfunctie in de retail ligt in het verschiet. 

Carrièreperspectieven

Ondernemerschap en Retail Management Ad leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Adviseur MKB 
 • Afdelingsmanager 
 • Assistent bedrijfsleider 
 • Assistent manager
 • Bedrijfsopvolger 
 • Business unit manager 
 • Franchisenemer
 • Zelfstandig ondernemer

Vervolgstudies

Je ORM Ad biedt toegang tot het derde jaar van de bacheloropleiding ORM.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding ORM Ad is te volgen op donderdagmiddag en -avond in ‘s-Hertogenbosch en maandagmiddag en -avond in Breda.

 's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215, 5223 DE, Routebeschrijving  Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot Associate degree omvat 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 700,- voor het eerste jaar. Het tweede jaar is dit bedrag ongeveer € 500,-.

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwodiploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens deze opleiding maak je al vanaf jaar 1 schrijfopdrachten over je werkplek. In het eerste jaar van jouw studie is daarom het advies minimaal 16 uur werkzaam zijn in de studierichting. Vanaf het tweede jaar is het advies minimaal 20 uur per week werkzaam zijn in de studierichting.

Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding

Verkorte trajecten

Avans Deeltijd werkt met leeruitkomsten. Indien jij goed onderbouwd aan kunt tonen dat je een bepaalde leeruitkomst volledig beheerst door jouw werkervaring, kun je in aanmerking komen voor studieverlichting. Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via www.studielink.nl voor de deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management Associate degree bij Avans Deeltijd

Voor deze opleiding biedt Avans Deeltijd proeflessen aan op maandag 2 maart en maandag 11 mei in Breda en donderdag 5 maart en donderdag 14 mei in 's-Hertogenbosch. Tijdens deze proeflessen volg je een college met zittende studenten en kun je zelf ervaren hoe het is om in Deeltijd te studeren.

Om deel te nemen aan de proefles moet je je inschrijven.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Business IT & Management

  Wij leiden studenten op die bedrijven en organisaties helpen bij het verbeteren, innoveren, en implementeren van hun diensten, bedrijfsprocessen en organisaties door inzet van informatie en communicatie technologie waarbij duurzame oplossingen worden gecreëerd voor bedrijf, mens en maatschappij.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus