Bedrijfskunde Associate degree

Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

In het Kort


De deeltijdopleiding Bedrijfskunde Associate degree start in de week van 31 augustus 2020 en duurt 2 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locaties: Breda & Den Bosch
 • Duur: 2 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Bedrijfskunde Associate degree?

Je werkt in een organisatie op operationeel niveau en je wilt meer vakkennis opdoen om in het bedrijf op tactisch niveau te kunnen functioneren. Je hebt een visie die het bedrijf verder zal helpen door bedrijfsprocessen te verbeteren en te vernieuwen. Je bent analytisch en creatief. Je hebt een helikopterview en kijkt vooral vooruit. Waar gaat een bedrijf naartoe? Dát wil je weten. Je bent een echte kenniswerker. Daar wil je sturing aan geven. Je bent een bruggenbouwer en vindt het leuk om je te ontwikkelen tot het voor jou hoogst haalbare niveau. 

De opleiding Bedrijfskunde Associate degree (Ad) richt zich voor een kwart op Management, een kwart op Economie, een kwart op Recht en een kwart op overige onderwerpen, zoals psychologie, sociologie en wiskunde. In de opleiding leer je adviesvaardigheden en gesprekstechnieken en verdiep je je in bedrijfsprocessen en personeelsmanagement.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Bedrijfskunde Ad bij Avans Deeltijd leidt je in 2 jaar op tot je Associate degree. Deze brede opleiding is een must als je verder wilt als generalist in een algemene functie in het bedrijfsleven. Avans Deeltijd staat bovendien hoog aangeschreven.

Voor wie is de deeltijdopleiding Bedrijfskunde Associate degree bedoeld?

De deeltijdopleiding Bedrijfskunde Ad is wat voor je als je een ondernemende professional bent in een vaak wat grotere organisatie en verder wilt groeien. Je vindt zowel verkopen als sturen interessant. Je bent de netwerker binnen de organisatie. Functies vind je in de private en in de publieke sector en in zowel grote als kleine organisaties. Door je kijk op zaken die verder gaan dan de details, gecombineerd met je creativiteit en je mensgerichtheid, ben je van plan een mooie functie op een hoger niveau te behalen. Er ontbreekt alleen de kennis op dit moment. Je ziet niet op tegen hard werken? Je ambieert een combinatierol van adviseur, leidinggevende en onderzoeker? Dan ben je toe aan Bedrijfskunde Ad bij Avans Deeltijd. De ideale basis voor een allround functie in het bedrijfsleven.

Studieprogramma

Ad Bedrijfskunde is een brede opleiding gericht op het bedrijfsleven. Na het behalen van de Ad Bedrijfskunde is het mogelijk om naadloos door te stromen naar de Bachelor-opleidingen Integrale Veiligheidskunde, Bestuurskunde/Overheidsmanagement en Bedrijfskunde. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten.

 

1e jaar 

In het eerste jaar ga je werken in een mix van vakgerichte en flexibele lesvormen zoals hoorcolleges, workshops, mentorbegeleiding en zelfstandig studeren.  Je krijgt een introductie op veel verschillende gebieden zoals algemeen management, personeels- en projectmanagement, algemene economie, bedrijfseconomie, inleiding recht en arbeidsrecht. Ook overige leeruitkomsten zoals Nederlands, sociologie en psychologie komen aan bod. Leeruitkomsten (LU) worden getoetst middels verstrekte opdrachten/ tentamens of door middel van een validatie.

2e jaar 

In het tweede jaar leer je hoe een manager werkt aan de hand van de Plan, Do, Check-Plan-cyclus van Deming. Er vindt verdieping plaats op de kennisvakken van leerjaar 1, naast de nieuwe vakken die je krijgt, zoals statistiek en een training managementvaardigheden.

Curriculum 

Het studieprogramma van Ad Bedrijfskunde betreft de eerste 2 jaar van Bedrijfskunde en Bestuurskunde en Integrale Veiligheidskunde. Je Associate degree biedt toegang tot het derde jaar van deze bacheloropleidingen.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree is de bekroning op je opleiding.

Resultaat

Na 2 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je Associate degree halen. In die 2 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. 

Carrièreperspectieven

Bedrijfskunde Ad leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Commercieel begeleider binnendienst 
 • Kredietmedewerker 
 • Logistiek medewerker 
 • Managementadviseur 
 • Marketingmedewerker bij kleine organisaties 
 • Officemedewerker 
 • Ondersteuner directieteam 
 • Projectleider 
 • Teamleider

Vervolgstudies

Je Associate degree biedt toegang tot het derde jaar van de bacheloropleidingen Bedrijfskunde, Bestuurskunde of Integrale Veiligheidskunde.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding Ad Bedrijfskunde is te volgen op maandagmiddag en -avond in ’s-Hertogenbosch en op woensdagmiddag en –avond in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving  's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215, 5223 DE, Routebeschrijving

Studieduur

De Ad-opleiding omvat 2 jaar.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 900,- per jaar.

Toelating  

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.
Beschik je al over een bachelor diploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken.  In het eerste jaar van jouw studie moet je minimaal 16 uur werkzaam zijn in een organisatie met minimaal 10 medewerkers. Vanaf het tweede jaar moet dit 20 uur zijn. Werk je in een kleinere organisatie, neem dan contact op met de opleiding om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Voor deze opleiding biedt Avans Deeltijd proeflessen aan op maandag 11 mei in 's-Hertogenbosch en op woensdag 13 mei in Breda. Tijdens deze proeflessen volg je een college met zittende studenten en kun je zelf ervaren hoe het is om in Deeltijd te studeren.

Om deel te nemen aan de proefles moet je je inschrijven.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Business IT & Management

  Wij leiden studenten op die bedrijven en organisaties helpen bij het verbeteren, innoveren, en implementeren van hun diensten, bedrijfsprocessen en organisaties door inzet van informatie en communicatie technologie waarbij duurzame oplossingen worden gecreëerd voor bedrijf, mens en maatschappij.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus