Informatica Associate degree

Met de deeltijdopleiding Ad Informatica kun je in uiteenlopende branches aan de slag als softwareontwikkelaar op hbo-niveau. In 2 jaar leiden we je op tot een goede softwareontwikkelaar en ontwikkel je persoonlijke en beroepsvaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en projectmatig werken.

In het Kort


De opleiding Informatica Associate degree start in de week van 31 augustus 2020 en duurt 2 jaar. Je hebt aaneengesloten 1 middag en 1 avond in de week les en besteedt 12 tot 16 uur aan zelfstudie.

Overige informatie


  • Niveau: Associate degree
  • Locatie: Breda
  • Duur: 2 jaar in deeltijd
  • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Ad Informatica?

Software is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Onderstaand schema laat zien welke opleidingsmogelijkheden er op dit gebied zijn. Met de deeltijdopleiding Ad Informatica kun je in uiteenlopende branches aan de slag als softwareontwikkelaar op hbo-niveau. In 2 jaar leiden we je op tot een goede softwareontwikkelaar met kennis van zowel front-end als back-end development, objectgeoriënteerd ontwerpen en programmeren, het modelleren en realiseren van databases en het analyseren van bedrijfsprocessen. Daarnaast ontwikkel je persoonlijke en beroepsvaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en projectmatig werken.

Niveaus en mogelijkheden van informaticaopleidingen

mbo niveau 4 programmeur
Associate degree (Ad) niveau 5 softwareontwikkelaar
Bachelor (BSc) niveau 6 software engineer

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en persoonlijk. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. De docenten zijn ervaren en komen uit het werkveld. De theorie staat daardoor dicht bij de werkelijkheid.

Bij het leren in deeltijd speelt je werkomgeving een belangrijke rol. In de opleiding staat steeds de driehoek werkplek-leren, online leren en leren bij Avans centraal. Opdrachten die je voor je studie maakt, zijn vaak aan jouw praktijk verbonden. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je ontwikkelt jezelf en levert een bijdrage aan de werkpraktijk van de informatica. Binnen deze driehoek bepaal je ook deels zelf hóe je wilt studeren. Als je al kennis hebt over bepaalde zaken en dit kunt aantonen, kun je je studie verlichten of versnellen. Je bestudeert onderdelen zelfstandig, online of volgt lessen in groepsverband. Een combinatie van deze methodes past vaak het best. Je begeleiders helpen je daarin een goede keuze te maken.

Voor wie is de deeltijdopleiding Ad Informatica?

Je werkt in de ICT en zoekt meer uitdaging in je werk. Of je ambieert juist een baan als softwareontwikkelaar. Je wilt leren hoe je organisaties verbetert met slimme ICT-oplossingen. Je kunt goed structureren en plannen en hebt analytisch vermogen. Je bent gedisciplineerd en gemotiveerd, het is tenslotte niet niks om een baan met een opleiding te combineren.

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Ad Informatica richt zich op softwareontwikkeling. Gedurende 2 jaar heb je wekelijks college. Je kunt rekenen op individuele aandacht van docenten en begeleiders. 

Het eerste jaar oriënteer je je op het veelzijdige werkterrein van de  ICT’er. Je gaat aan de slag met front-end en back-end development, databases, het ontwerpen van software en het analyseren van bedrijfsprocessen. In het tweede jaar verdiep je je in het vak van softwareontwikkelaar. Je ontwerpt en realiseert objectgeoriënteerde software en gaat aan de slag met moderne softwareontwikkelmethoden. Dit pas je meteen toe in je eigen werk.

Resultaat

In de Associate degree leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot succesvolle softwareontwikkelaar. Je kunt zelfstandig werken, maar samenwerken gaat je ook goed af. Je communiceert uitstekend met gebruikers, opdrachtgevers en ICT-collega’s.

Carrièreperspectieven

De vraag naar ICT-professionals is groot. Branchevereniging Nederland ICT publiceert regelmatig cijfers over de groeiende arbeidsmarkt voor ICT’ers en met name voor softwareontwikkelaars. Met de deeltijdopleiding Ad Informatica kun je aan de slag als softwareontwikkelaar binnen de domeinen industrie, finance, zorg, onderwijs en overheid. Bovendien is het een goede basis om door te groeien naar een functie als software engineer.

Diploma

Als je je Ad voltooit, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift Ad Informatica.

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Met je getuigschrift Ad Informatica kun je binnen 2 jaar instromen in de bacheloropleiding Informatica. Dit noemen we het 2+2-traject. Daarna kun je verder studeren op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de studieadviseur van de opleiding.

Startdatum

Meld je vóór 31 augustus aan als je in augustus wilt starten met de Ad Informatica. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen onder de kop Toelating.

Locaties

Je volgt de deeltijdopleiding Ad Informatica op donderdagmiddag en -avond in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De deeltijdopleiding Ad Informatica duurt 2 jaar. Als je al een andere studie hebt gevolgd of ervaring in het werkveld hebt opgedaan, dan kun je bepaalde studieonderdelen laten valideren. Dit is het meten en erkennen van resultaten buiten de opleiding. Die vakken hoef je dan niet meer te volgen. Vraag hiernaar bij de contactpersoon van je opleiding.

Tijdsinvestering

Je hebt 1 middag en 1 avond in de week les en je besteedt tussen de 12 en 16 uur per week aan zelfstudie.

Studiekosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer op € 200,- per jaar. Een eigen laptop is noodzakelijk voor het volgen van de lessen.

Collegegeld

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd.

Toelating

Je kunt starten met de opleiding als je in het bezit bent van een mbo niveau 4, een havo- of vwo-diploma.

Je kunt een verzoek indienen voor een verkort traject als je beschikt over een relevant mbo-4 diploma applicatie- en mediaontwikkelaar of gamedeveloper en als je relevante werkervaring als applicatie- of softwareontwikkelaar hebt. Ook met een certificaat of getuigschrift van een relevante hbo-opleiding, kom je in aanmerking voor een verkort traject. Neem contact met ons op voor meer informatie.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar je bent wel 21 jaar of ouder, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je neemt zelf contact op met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op: aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat, neem dan contact met ons op zodat we je inschrijving verder kunnen bespreken.

Taaleis 

Met een middelbareschooldiploma of een mbo-diploma beschik je over het juiste taalniveau om een hbo-opleiding te volgen. Bij Avans Deeltijd moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat toon je aan met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen van de genoemde diploma’s, dan voldoe je aan een van deze taaleisen:

  • Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
  • Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) Educatief Startbekwaam of Educatief Professioneel behaald. 

Voldoe je niet aan deze taaleisen, dan bepaalt de academiedirectie of je het Nederlands voldoende beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Als je een deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Heb je nog geen relevante werkplek in de ICT maar wel de ambitie om softwareontwikkelaar te worden dan kun je je ook aanmelden voor de Ad Informatica. In jaar 2 moet jouw werkplek relevant zijn en voldoen aan eisen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken.

Avans heeft een uitgebreid netwerk in de regio en is uitstekend op de hoogte van de vraag naar ICT-professionals. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

  • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
  • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
  • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Verkorte trajecten

Als je beschikt over een relevant mbo-4 diploma applicatie- en mediaontwikkelaar of gamedeveloper en relevante werkervaring als applicatie- of softwareontwikkelaar hebt, dan kun je een verzoek indienen om direct in aanmerking te komen voor een verkort traject. Ook wanneer je een certificaat of getuigschrift van een relevante hbo opleiding hebt kun je mogelijk in aanmerking komen voor een verkort traject.

Aanmelden

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

Voor deze opleiding biedt Avans Deeltijd proeflessen aan op dinsdag 12 mei. Tijdens deze proeflessen volg je een college met zittende studenten en kun je zelf ervaren hoe het is om in Deeltijd te studeren.

Om deel te nemen aan de proefles moet je je inschrijven.