Management in de Zorg

Om succesvol leiding te geven en te coachen in de zorg- en welzijnssector heb je naast managementvaardigheden persoonlijke kracht en betrokkenheid nodig. De 4-jarige bachelor Management in de Zorg leidt je op tot leidinggevend professional.

In het Kort


De opleiding Management in de Zorg start in de week van  31 augustus 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: vóór 31 augustus

Waarom de opleiding HBO Management in de Zorg?

De bachelor Management in de Zorg (MiZ) leidt op tot leidinggevende in de zorg- of welzijnssector. De bachelor is met name gericht op de leidinggevende functies.

Je hebt zowel de menskant als de bedrijfskundige kant in je, gecombineerd met een warme belangstelling voor de zorg of het sociale domein. Je vergaart kennis over de veranderingen en actualiteiten van zorg en welzijn. Je traint managementvaardigheden en je verdiept je in de grondbeginselen van management, organisatie-, personeels- en kwaliteitsmanagement binnen het specifieke spanningsveld kenmerkend voor de sector. Bovendien ontwikkel je verandervaardigheden en leer je meer over ondernemerschap. Persoonlijk leiderschap en reflectie op jouw talenten en kwaliteiten vormen een essentieel onderdeel van de opleiding. Kortom: je ontwikkelt je tot een spin in het web die gericht is op het faciliteren van het samen werken in de sector..

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en staat borg voor een persoonlijke benadering. Bovendien krijg je bij deze opleiding veel coaching. Er zijn docenten die hun kennis met je delen en studieadviseurs die je helpen met plannen. Met andere woorden: je krijgt veel aandacht.

Voor wie is de deeltijdopleiding Management in de Zorg bedoeld?

Je bent al teammanager in de zorg en je wilt je verdiepen in midden- en procesmanagement? Of je wilt doorgroeien naar een managementfunctie in de zorgsector. Voel je in beide gevallen welkom! Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een leidinggevende functie in de zorg- of welzijnssector te bemachtigen.

Studieprogramma

Het 4-jarige programma leidt op tot bachelor of Health Care Management. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten. 

Elk collegejaar is verdeeld in vier blokken van tien weken. Ieder blok staat er één thema centraal, bestaande uit meerdere leeruitkomsten. Het programma is afwisselend. Praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel. Je verwerft niet alleen theoretische kennis, je oefent ook in vaardigheden. Zoals presenteren, organiseren en communiceren. Je legt steeds de relatie tussen je studie en de praktijk.

1e jaar

Het eerste jaar is opgebouwd uit 4 samenhangende onderwijseenheden: Persoonlijk Leiderschap, de Werkeenheid, de Organisatie en de Klantvraag. We vinden het belangrijk dat de opleiding aansluit bij je werk. De toetsing van de onderwijseenheden is zoveel mogelijk gericht op jouw werkveld en bestaat mogelijk zelfs uit producten die je binnen je werk toch al hebt uitgevoerd. Het docententeam heeft regelmatig overleg met vertegenwoordigers van het werkveld om ervoor te zorgen dat de inhoud van de opleiding aansluit bij de eisen van het werkveld.

2e jaar

In jaar 2 verbreed je je managementkennis met behulp van de volgende onderwijseenheden: Kwaliteitszorg, Coaching en Invoering van een Verandering. Daarnaast ontwikkel je persoonlijk leiderschap met veel aandacht voor je persoonlijke kwaliteiten en groei.

3e en 4e jaar

Het bachelorprogramma gaat dieper in op de stof van het Ad-programma en is meer beleidsmatig en strategisch gericht. In de hoofdfase ligt het accent op leidinggeven aan teams. Je verdiept je in strategisch management en kwaliteitsmanagement. Je ontwikkelt innovatievaardigheden en je leert meer over beleid en budget. Je werkt aan je persoonlijke groei tot manager in de zorg en ontwikkelt competenties die je nodig hebt als middenmanager en procesmanager. In het laatste jaar van je opleiding studeer je af met een afstudeeropdracht.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelor diploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie managementfunctie in de zorgsector ligt in het verschiet.

Carrièreperspectieven

Management in de Zorg leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • clustermanager
 • kwaliteitsmedewerker
 • locatiemanager
 • manager wonen zorg en dagbesteding
 • manager zorg en/of welzijn
 • beleidsadviseur zorg en/of welzijn.

Vervolgstudies

Je bachelor biedt toegang tot post-hbo cursussen, zoals: Controlling in de Zorg, Basis bedrijfskunde, een Verdieping in Bedrijfskunde, Management en Bedrijfskunde of Finance for Non Financials.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma bachelor of Health Care Management is de bekroning op je studie.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

De deeltijdopleiding Management in de Zorg is te volgen in Breda. Tijdens het eerste en tweede jaar vinden de lessen plaats op donderdagmiddag en -avond. De lessen in jaar drie en vier zijn op vrijdagochtend en -middag te volgen.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelor diploma duurt 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de studieadviseur van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Beschik je over een bachelor diploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwodiploma.
Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een toelatingsonderzoek bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het toelatingsonderzoek af te nemen. Let op, aan het onderzoek zijn kosten verbonden.

Op basis van de uitkomst van het onderzoek beslist Avans Deeltijd op je wordt toegelaten. Neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje ‘Toelating’

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet neem dan contact met ons op.

Aanvullende toelatingseisen

Als je de deeltijdopleiding volgt, gaan we ervan uit dat je een relevante werkplek hebt tijdens de opleiding. Je werkplek moet aan eisen voldoen wat betreft werkomgeving, niveau van het werk en het aantal uren dat je per week moet werken. Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding, werkervaring en huidige functie. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek voor aanvullend advies.

Je hebt bij voorkeur een voor de opleiding relevante werkplek die voldoet aan de volgende eisen:

 • Voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot adequaat handelende beroepsbeoefenaar.
 • Beschikking over vakliteratuur, regelgeving en materialen, discussie over het vak.
 • Een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Je hebt een relevant mbo-4 diploma en relevante werkervaring in de Zorg-en welzijnsector, dan kun je een verzoek doen om in aanmerking te komen voor een verkort traject. Je dient dan middels een portfolio aan te tonen dat je de leeruitkomsten van het eerste jaar op het vereiste niveau beheerst. Je krijgt dan wel een aanvullend programma om nog enkele onderdelen van jaar 1 af te ronden.

Ook wanneer je een certificaat of getuigschrift van een relevante hbo opleiding hebt kun je mogelijk in aanmerking komen voor een verkort traject.

Toelatingsprocedure

In principe start je in de Associate degree opleiding Management in de Zorg. Na het tweede jaar van de Ad-MiZ stroom je door naar de bacheloropleiding MiZ. Doe je dit binnen twee jaar na afronding van je Ad-MiZ, dan kun je zonder aanvullende eisen instromen in de bacheloropleiding MiZ. Je schrijft je ieder jaar weer in via Studielink.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

Voor deze opleiding biedt Avans Deeltijd proeflessen aan op donderdag 12 maart en donderdag 14 mei. Tijdens deze proeflessen volg je een college met zittende studenten en kun je zelf ervaren hoe het is om in Deeltijd te studeren.

Om deel te nemen aan de proefles moet je je inschrijven.

Meer opleidingen in Gezondheidszorgopleidingen:
 • Management in de Zorg Associate degree

  Om succesvol te coachen in de zorg- en welzijnssector heb je naast managementvaardigheden persoonlijke kracht en betrokkenheid nodig. De 2-jarige Associate degree Management in de Zorg leidt je op voor een coachende functie in de Zorg.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Inschrijven: vóór 31 augustus
 • HBO-Verpleegkunde

  Met een opleiding HBO-Verpleegkunde kies je voor een uitdagend en boeiend beroep. Je wordt breed opgeleid en kunt binnen alle sectoren in de zorg aan de slag.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda & Den Bosch Inschrijven: Voor 31 augustus of voor 1 februari