Finance & Control

Tijdens de deeltijdopleiding Finance & Control legt je de basis om een volwaardige sparringpartner voor het management te worden op het gebied van finance. Je leert analyseren en adviseren. Je hebt veel vrijheid en bepaalt je eigen tempo. 

De college vinden plaats op dinsdagmiddag en -avond.

In het Kort


De deeltijdopleiding Finance & Control start in de week van 31 augustus 2020 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college op dinsdagmiddag en -avond.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locaties: Breda
 • Duur: 4 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: voor 1 februari en 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Finance & Control?

De opleiding Finance & Control richt zich op de financiële toekomst van bedrijven. Precies waar je op je werk aan ruikt, maar nog niet toe in staat bent om het vorm te geven. In de opleiding leer je hoe je dit doet, hoe je begrotingen maakt en een ondernemingsplan. Je werkt al op de financiële afdeling van een bedrijf en je wilt meer omdat je buitengewoon geïnteresseerd bent in het oplossen van financiële problemen. Je wilt je graag gaan bemoeien met de financiële toekomst van het bedrijf. Je bent analytisch en integer. Je kijkt vooral vooruit. Waar gaat een bedrijf financieel naartoe? Dát wil je weten. Daar wil je sturing aan geven. Je bent accuraat en vindt het leuk om je te ontwikkelen tot het voor jou hoogst haalbare niveau op dit gebied.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Finance & Control bij Avans Deeltijd leidt je in 4 jaar op tot je bachelordiploma. De opleiding sluit perfect aan op je dagelijkse praktijk, waardoor je op je werk direct baat hebt bij de opleiding. Bovendien is een bachelordiploma Finance & Control een must als je streeft naar een financiële functie bijvoorbeeld op managementniveau. 

Voor wie is de deeltijdopleiding Finance & Control bedoeld?

De deeltijdopleiding Finance & Control is voor wie een financiële functie heeft in een vaak wat grotere organisatie en verder wil groeien. Hoewel je dol bent op cijfers en je ook dénkt in getallen, ben je mensgericht. Je wilt je blijvend ontwikkelen, want je wilt bijvoorbeeld financieel directeur worden. Omdat je hard werken gewend bent, kun je deze opleiding aan.

Kortom: ben je intrinsiek gemotiveerd en ben je gedreven om je verder te ontwikkelen tot een financiële topfunctie in het bedrijfsleven? Dan is Finance & Control bij Avans Deeltijd precies wat je nodig hebt.

Studieprogramma

De opleiding Finance & Control is opgebouwd uit 11 modules. Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Je mag zelf bepalen welke combinatie het beste bij jou past. De nominale duur van deze opleiding is 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Curriculum 

De opleiding loopt gelijk op met de eerste 2 jaar van de bacheloropleiding Accountancy. Financieringsvraagstukken, Corporate Governance en Risk Management vormen de belangrijkste leerlijnen tot het afstudeerproject.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma bachelor of Science is de bekroning op je opleiding. 

Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Nominaal duurt deze opleiding 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Basisvaardigheden gedrag en communicatie

Je leert over kritisch en integer handelen en gaat aan de slag met  onderzoeksvaardigheden. Hiermee leg je de basis voor het opstellen en presenteren van een gefundeerd, integer rapport of advies.

Basisvaardigheden bedrijfscalculaties en statistiek

Na deze module kun je handmatig én met de tools van Microsoft Office  basis berekeningen maken. Je volgt de vakken: bedrijfscalculaties,  wiskunde en statistiek en Microsoft Word, PowerPoint en Excel.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Om een bedrijf te besturen, moet je de bedrijfsprocessen beschrijven  en begrijpen. Dat leer je aan de hand van de vakken inleiding  administratieve organisatie, cyber security en data analytics.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

Na deze module kun je gevorderde berekeningen maken en het  management adviseren over investeringsbeslissingen. Je volgt de  vakken inleiding bedrijfseconomie en bedrijfseconomie  kostenbeheersing.

Jaarrekening opstellen en lezen

Je leert een jaarrekening opstellen vanuit de financiële administratie.  Je zorgt dat de externe verslaggevingseisen kloppen. Andersom weet  je ook met welke documenten een jaarrekening is opgesteld.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert over de verschillende ondernemingsvormen en wat daar de  juridische en fiscale voor- en nadelen van zijn. Ook leer je fiscale  berekeningen maken voor eenvoudige belastingaangiften.

Waarde bepalen

Je leert de waarde van een onderneming bepalen zodat je het  management kunt ondersteunen bij investeringsbeslissingen. De  vakken zijn onder meer: kapitaalfinanciering en financiële markten. 

Internal reporting

Je leert vanuit de missie en visie de strategische doelstellingen te omschrijven, meetbaar te maken en daarover te adviseren. Met vakken als strategisch management en operational management.

Waarde creëren

Je gaat aan de slag met marketing en business modelling en verdiept je in nieuwe markten. Na afloop kun je een business case opstellen of een ondernemer hierbij ondersteunen.

Risico management

Na deze module kun je een gestructureerde risicoanalyse uitvoeren. Op basis daarvan breng je advies uit over de gevolgen van bepaalde gebeurtenissen.

Keuzemodule

Je specialiseert je in een richting die van belang is voor jouw  toekomstige beroep. Denk aan ICT of marketing & acquisitie. Ook kun  je praktijkgericht onderzoek uitvoeren.

In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de studie van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook zie je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven.  

AvansStudyPath is ook de tool waarmee je kunt inschrijven voor het volgen van je modules. Als je je voor een opleiding hebt ingeschreven via Studielink en je hebt hiervoor een bevestiging gehad, kun je je daarna met Avans Study Path inschrijven voor de diverse modules. Op die manier kun je je studie in gaan plannen.  

Ga hier naar AvansStudyPath. 

Resultaat

Na 4 jaar kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. 

Carrièreperspectieven

De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. Omdat de techniek niet stilstaat, moet je je als controller ook steeds blijven ontwikkelen. Na de opleiding Finance & Control kun je gaan werken als assistent-controller. Je kunt doorgroeien naar de functie van bijvoorbeeld hoofd administratie, financial controller, business controller of financieel analist. Je bent breed opgeleid en kunt aan de slag bij elk bedrijf met een financiële afdeling.

Finance & Control leidt op tot onder andere de volgende financiële topfuncties:

 • Financieel directeur 
 • Hoofd administratie
 • Controller
 • Groepscontroller
 • Assistent controller
 • Projectcontroller
 • Hoofd boekhouding

Vervolgstudies

De opleiding Finance & Control legt de basis voor de masteropleiding tot registercontroller (RC). Deze universitaire opleiding duurt 2,5 jaar. 

Startdatum

Je kan met deze deeltijdopleiding starten in augustus en februari.

Wil je in augustus met de deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Meld je voor de februari instroom aan vóór 1 februari. 

Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

De deeltijdopleiding Finance & Control is te volgen op dinsdagmiddag en -avond in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De opleiding Finance & Control is opgebouwd uit 11 modules. Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Je mag zelf bepalen welke combinatie het beste bij jou past. De nominale duur van deze opleiding is 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Tijdsinvestering

Op dinsdagmiddag en -avond volg je colleges in Breda. Wil je versnellen dan kun je ook colleges volgen op vrijdag, tegelijk met de studenten Accountancy. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij denkt dat je de stof eigen kunt maken door zelfstudie, dan mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie. 

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600 tot € 700 per jaar.

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.

Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Voor bepaalde modules moet je opdrachten kunnen uitvoeren op een relevante werkplek. We raden daarom aan om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie.

Verkorte trajecten

Afhankelijk van je ervaring en vooropleiding kun je de opleiding Finance & Control versneld afleggen. Je kunt vrijstellingen aanvragen of alleen de eindtoets of -opdracht van een module afleggen. Ook kun je meerdere modules tegelijkertijd volgen. 

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Financiële opleidingen:
 • Accountancy

  Voor wie wil weten hoe een bedrijf winst maakt en hoe geldstromen lopen, is Accountancy de ideale opleiding. Bouw je pad in de financiële sector en stuur aan op een carrière als accountant. De colleges vinden plaats op vrijdagochtend en -middag.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus
 • Accountancy Associate degree

  In de AD Accountancy leer je hoe geldstromen lopen en hoe bedrijven winst maken. Je controleert de financiële administratie van klanten en geeft hen advies. In deze opleiding bepaal je je eigen tempo. De colleges vinden plaats op vrijdagochtend en -middag.

  Niveau: Associate degree Locatie: Breda Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus