Accountancy Associate degree

In de AD Accountancy leer je hoe geldstromen lopen en hoe bedrijven winst maken. Je controleert de financiële administratie van klanten en geeft hen advies. In deze opleiding bepaal je je eigen tempo. De colleges vinden plaats op vrijdagochtend en -middag.

In het Kort


De deeltijdopleiding Accountancy Ad start in de week van 31 augustus 2020 en duurt 2 jaar. Je hebt college op vrijdagochtend en -middag.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Breda
 • Duur: 2 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: voor 31 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Accountancy Associate degree?

Je werkt in de financiële sector, bij voorkeur op een accountantskantoor, en je bent buitengewoon geïnteresseerd in hoe geldstromen lopen en wat een bedrijf moet doen om winst te maken. Je wilt carrière maken op dit kantoor. Met de opleiding Accountancy Associate degree (Ad) leg je hiervoor een mooie basis. Want wat is er leuker dan je kennis over financiën te kunnen delen met bedrijven. Je kijkt samen met de accountant naar de cijfers van een bedrijf en analyseert deze. Je bent analytisch en integer. Je bent accuraat en vindt het leuk om je blijvend te ontwikkelen tot het voor jou hoogst haalbare niveau op dit gebied. 

Waarom bij Avans Deeltijd?

Accountancy Ad bij Avans Deeltijd is een 2-jarige opleiding. Deze sluit perfect aan op je dagelijkse praktijk, waardoor je al tijdens je opleiding het geleerde toe kunt passen in je werk. Bovendien is een diploma Accountancy Ad een mooie opstap naar de bacheloropleiding Accountancy. Je kunt met je Ad instromen in het tweede of het derde jaar afhankelijk waar je het Ad behaald hebt. Je kunt je dan verder ontwikkelen tot registeraccountant (RA) of Registercontroller (RC).

Voor wie is de deeltijdopleiding Accountancy Associate degree bedoeld?

De deeltijdopleiding Accountancy Ad is voor wie in de financiële sector werkt, bijvoorbeeld bij een accountants-/administratiekantoor, en verder wil groeien. Hoewel je dol bent op cijfers en je ook dénkt in getallen, ben je mensgericht. Je wilt je blijvend ontwikkelen, want je merkt dat dit veelal aan je gevraagd wordt in deze sector. De vorming in je vakgebied vind je aangenaam. De hiërarchie in de sector bevalt je. Omdat je hard werken gewend bent, kun je deze opleiding aan.

Kortom: ben je gemotiveerd en ben je gedreven om je verder te ontwikkelen in je werk in de financiële wereld? Dan is Accountancy Ad bij Avans Deeltijd je op het lijf geschreven.

Studieprogramma

De AD Accountancy is opgebouwd uit 6 modules. Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je bepaalt zelf in welke volgorde en welk tempo je deze volgt. De studieloopbaancoach helpt je bij het uitstippelen van jouw traject. De docenten komen uit het werkveld of zijn nog werkzaam in de praktijk. 

Je leert door contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Je bepaalt zelf welke combinatie het beste bij jou past. Nominaal duurt deze opleiding 2 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Diploma

Het wettelijk erkende Ad-diploma Accountancy is de bekroning op je studie.

Elk half jaar bieden we alle modules aan. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door  contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. Nominaal duurt deze opleiding 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen.

Basisvaardigheden gedrag en communicatie

Je leert over kritisch en integer handelen en gaat aan de slag met  onderzoeksvaardigheden. Hiermee leg je de basis voor het opstellen en presenteren van een gefundeerd, integer rapport of advies.

Basisvaardigheden bedrijfscalculaties en statistiek

Na deze module kun je handmatig én met de tools van Microsoft Office  basis berekeningen maken. Je volgt de vakken: bedrijfscalculaties,  wiskunde en statistiek en Microsoft Word, PowerPoint en Excel.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Om een bedrijf te besturen, moet je de bedrijfsprocessen beschrijven  en begrijpen. Dat leer je aan de hand van de vakken inleiding  administratieve organisatie, cyber security en data analytics.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

Na deze module kun je gevorderde berekeningen maken en het  management adviseren over investeringsbeslissingen. Je volgt de  vakken inleiding bedrijfseconomie en bedrijfseconomie  kostenbeheersing.

Jaarrekening opstellen en lezen

Je leert een jaarrekening opstellen vanuit de financiële administratie.  Je zorgt dat de externe verslaggevingseisen kloppen. Andersom weet  je ook met welke documenten een jaarrekening is opgesteld.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert over de verschillende ondernemingsvormen en wat daar de  juridische en fiscale voor- en nadelen van zijn. Ook leer je fiscale  berekeningen maken voor eenvoudige belastingaangiften.

In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de studie van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook zie je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven.  

AvansStudyPath is ook de tool waarmee je kunt inschrijven voor het volgen van je modules. Als je je voor een opleiding hebt ingeschreven via Studielink en je hebt hiervoor een bevestiging gehad, kun je je daarna met Avans Study Path inschrijven voor de diverse modules. Op die manier kun je je studie in gaan plannen.  

Ga hier naar AvansStudyPath. 

Resultaat

Na de studie behaal je je Ad-diploma. In die 2 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. 

Carrièreperspectieven

De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. De wereld van de accountancy verandert voortdurend. Dat komt onder meer doordat de techniek zich steeds ontwikkelt. Als accountant ga je daarin mee. Avans leidt je op tot een kritische, onderzoekende en ondernemende professional. Na de AD Accountancy kun je gaan werken als assistent-accountant, assistent-controller, assistent-administrateur, administratief medewerker of financieel medewerker.

Vervolgstudies

Vanuit de AD Accountancy stroom je in het derde jaar van de bachelor Accountancy of Finance & Control. Mits je een baan hebt bij een erkend accountantskantoor. Heb je bij een andere Hogeschool jouw Ad Accountancy behaald dan moet je nog ongeveer 2,5 jaar studeren om de bachelor af te ronden. 

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je kan met deze deeltijdopleiding starten in februari en augustus.

Eén dag per week zijn er op vrijdagochtend en -middag colleges in Breda. In combinatie met de opleiding Finance & Control is het mogelijk om te versnellen door ook colleges op dinsdag te volgen. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij denkt dat je de stof eigen kunt maken door zelfstudie, dan mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie.

Wil je in augustus met de deeltijdopleiding starten? Meld je dan vóór 31 augustus aan. Let op: de opleiding start in de week van 31 augustus. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Start je in augustus dan volg je de lessen op vrijdagochtend en -middag. De lessen zijn in Breda.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1, 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De Ad-opleiding omvat in principe 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Beschik je al over een bachelordiploma of een diploma Associate degree, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600 tot € 700 per jaar.

Toelating 

Je wilt starten met de opleiding. Dat kan als je in het bezit bent van een mbo-niveau 4, een havo- of vwo diploma.

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz. Je kan zelf contact opnemen met AOB Compaz om het assessment af te nemen. Let op, aan het assessment zijn kosten verbonden.

Sluit je het assessment af met een positief resultaat? Neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen met je inschrijving.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.
 
Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Een aantal modules sluit je af met een beroepsproduct. Daarvoor moet je opdrachten kunnen uitvoeren op een relevante werkplek. We raden je daarom aan om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie.

Indien je werkplek niet voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken naast je opleiding.

Verkorte trajecten

Avans deeltijd wil met het onderwijs beter aansluiten bij de behoeften van de student en neemt daarom deel aan de landelijke pilot flexibel hoger onderwijs, speciaal gericht op werkende volwassenen

Deze pilot biedt ruimte om opleidingen meer te flexibiliseren en af te stemmen op de behoeftes van mensen die naast hun werk en privéleven willen investeren in hun toekomst door zich op- of om te scholen. Door te sturen op output (de zogenaamde leeruitkomsten) in plaats van op input en proces (het onderwijsprogramma in jaren), ontstaat ruimte om te differentiëren in opleidingstrajecten en deze meer in te richten op maat van de individuele student of groepen studenten. Het gaat om wat men moet kennen en kunnen, niet om waar, hoe en in hoeveel tijd men dat leert.

We werken dus met leeruitkomsten waarin is vastgelegd wat je moet kennen en kunnen. Het werken met leeruitkomsten maakt het mogelijk opleidingstrajecten meer af te stemmen op de situatie en de behoefte van de student en (indien van toepassing) zijn werkgever. Er komt meer ruimte om de opleidingen voor volwassenen verder te flexibiliseren door, naast contactonderwijs, te gaan werken met online leren en het leren op de werkplek te versterken.

Ook komt er meer ruimte om aan te sluiten op wat volwassen studenten al kennen en kunnen. Door te werken met validering van resultaten uit leren buiten de opleiding (door werkervaring, cursussen en trainingen e.d.) wordt in kaart gebracht welke leeruitkomsten de student aantoonbaar al heeft gerealiseerd en dus in het opleidingstraject niet meer hoeft te leren. Hierdoor wordt het mogelijk om je opleidingstraject te verlichten en mogelijk ook te verkorten. De studieadviseur van de betreffende opleiding kan je hier meer informatie over geven.

Intakegesprek

Je schrijft je in via Studielink. Bij je inschrijving via Studielink beantwoord je een aantal vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of het nodig is om je uit te nodigen voor een intakegesprek.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Economische opleidingen:
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 31 augustus
 • Finance & Control

  Tijdens de deeltijdopleiding Finance & Control legt je de basis om een volwaardige sparringpartner voor het management te worden op het gebied van finance. Je leert analyseren en adviseren. Je hebt veel vrijheid en bepaalt je eigen tempo.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 1 februari en 31 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: voor 31 augustus