Keuzegids HBO bevestigt: Avans beste grote hogeschool van Nederland

2 oktober 2015

Avans Hogeschool is volgens de Keuzegids HBO 2016 de beste grote hogeschool van Nederland. “Bij de megahogescholen is Avans al enkele jaren de uitblinker. Deze school blijkt de kunst van ‘klein binnen groot’ te verstaan. Je merkt daar niet zo gauw dat die hogeschool dertigduizend studenten telt.”, zo stelt de Keuzegids bij het bekend maken van de ranglijst van beste hogescholen.

De Keuzegids HBO gebruikt de resultaten van de Nationale Studenten Enquête, de accreditatiegegevens van de NVAO en de cijfers over studiesucces van de Vereniging Hogescholen. Voorzitter van het College van Bestuur Paul Rüpp van Avans Hogeschool: “Ik ben heel trots dat we het op alle fronten goed doen. We leveren kwaliteit zoals blijkt uit de laatste accreditatierondes. We slagen erin studenten te begeleiden naar de eindstreep zonder de lat laag te leggen. Onze studenten moeten hard werken. En die combinatie levert tevreden studenten op.”

Avans staat in de ranglijsten van de Keuzegids HBO en het jaarlijks verschijnende overzicht Beste studies van Elsevier al jaren aan de top. “De uitdaging is om dat niveau vast te blijven houden. De totaalscore is ten opzichte van vorig jaar iets gezakt en er staan iets minder opleidingen op nummer 1. Ons doel is om te blijven verbeteren. We gaan dus kijken wat er beter moet. Daar ligt een uitdaging.”, aldus Paul Rüpp.

Hoog slagingspercentage

De redactie van de Keuzegids HBO 2016 maakte maandagochtend al bekend dat Avans Hogeschool van de grote hogescholen het beste slagingspercentage na 5 jaar heeft. Bij Avans haalt 56% van alle studenten binnen 5 jaar het diploma. Ook hier ziet Avans ruimte voor verbetering, licht Paul Rüpp toe: “Het is fijn dat we het het beste doen van de grote hogescholen, maar het percentage is nog te laag. Daar moeten we wat aan doen.”

Topopleidingen

6 opleidingen van Avans krijgen het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’. In ’s-Hertogenbosch zijn dat de opleidingen Chemie, Technische Bedrijfskunde, Informatica en Bedrijfskunde MER. In Breda Technische Bedrijfskunde en Fysiotherapie. Dit kwaliteitszegel betekent dat de opleidingen tot de beste van Nederland behoren.

Nummer 1 noteringen

Van de 54 Avansopleidingen staan er 33 in de top 3 van hun eigen categorie. 13 opleidingen van Avans zijn beste van Nederland in hun vakgebied. 10 opleidingen staan op de tweede plaats. En 10 op de derde. In Breda zijn er nummer-1-noteringen voor Accountancy, Business IT & Management en Communication & Multimedia Design. In ’s-Hertogenbosch is er een eerste plaats voor de opleidingen Chemie, Bedrijfskunde MER, Culturele en Maatschappelijke Vorming, Small Business Retail Management, HBO-Rechten, Informatica, Technische Bedrijfskunde, Technische Informatica en Advanced Business Creation. Ook de Tilburgse opleiding Mens en Techniek bekleedt een eerste plaats.

Studiekeuze

De Keuzegids is een onafhankelijke gids voor oriënterende scholieren die verschillende opleidingen op kwaliteit vergelijken. Alle informatie per opleiding en de verantwoording van de methode staan op http://www.keuzegids.org

Bron: Avans Hogeschool