Bedrijven en kantoren zijn op zoek naar 10.000 accountants

23 juli 2015

De vraag naar accountants, net afgestudeerd of ervaren, neemt sterk toe. In de eerste zes maanden zijn er maar liefst 10.000 vacatures geplaatst voor accountants. Veruit de meeste vacatures zijn er in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Net afgestudeerden


Dat blijkt uit arbeidsmarktcijfers van detacheringbureau Yacht die dinsdag zijn bekendgemaakt. Er is vooral een groot tekort aan ervaren accountants, een trend die al jaren zichtbaar is. In het tweede kwartaal groeide de vraag naar ervaren professionals met maar liefst 52%. Maar ook de vraag naar net afgestudeerden trekt aan.

Accountantskantoren zoeken met name assistent-accountants en personeel op managementniveau. Zij constateren dat de instroom in de beroepsgroep volstrekt onvoldoende is. Jaarlijks behalen gemiddeld 750 personen een hbo-diploma accountancy en 700 personen halen hun master accountancy aan een universiteit.

Adviespraktijk


‘Dat is niet voldoende om nu aan de vraag te voldoen’, zegt Ansco Dokkum, directeur van Yacht Finance. ‘Daarnaast maken veel accountants met ervaring vanuit de auditpraktijk de overstap naar de adviespraktijk. Hierdoor ontstaat bij de audit meer behoefte personeel van buiten aan te trekken.’

Totaal 46.000 accountants


De grote accountantskantoren kozen er voor om de afgelopen jaren veel minder starters aan te nemen. Mede daardoor is er nu krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Dit jaar stellen vrijwel alle grote kantoren de targets voor instroom van starters weer naar boven bij.

Nederland telt in totaal 46.000 mensen die werkzaam zijn in de accountancy. Het gaat daarbij ook om functies als belastingadviseur en fiscalist, die buiten de gevraagde doelgroep vallen.

De vraag naar financieel specialisten is in het tweede kwartaal opnieuw toegenomen. Nederland telt nu 14.100 vacatures voor financieel specialisten. Drie maanden geleden waren dat er nog 12.600. Behalve naar accountants, is er ook veel vraag naar financiële functies als business analisten (mensen die de - te verwachten - opbrengsten van activiteiten becijferen) en business controllers, medewerkers die de geldstromen van activiteiten in de gaten houden. 

- bron: Jan Verbeek | fd.nl -