Avans locaties Breda en Tilburg in top-10 leukste studentensteden25 augustus 2017, 11:38

Weekblad Elsevier heeft onderzoek gedaan naar de leukste studentensteden van Nederland. Met twee Avans steden in de top-10 zijn we als onderwijsinstelling goed vertegenwoordigd. Maar wat maakt Breda (8) en Tilburg (10) nu zo aantrekkelijk voor studenten?

Studeren in Brabant. Voor veel studenten van Avans Deeltijd is het een bewuste keuze. Deeltijdstudenten uit de provincie die het gezellige Brabant niet graag verlaten, maar ook studenten uit Zeeland, omgeving Rotterdam, Limburg en Gelderland bijvoorbeeld. Ze kiezen voor de gemoedelijke sfeer, de persoonlijke aandacht en natuurlijk het Bourgondische karakter.

Persoonlijk en gemoedelijk

Het is een veelgehoord argument op open dagen/avonden: "Ik heb voor Avans gekozen vanwege de fijne sfeer." Als er vervolgens doorgevraagd wordt wat die sfeer dan zo fijn maakt, komt het vaak neer op gemoedelijkheid en persoonlijke aandacht. Eigenschappen waar wij als Avans Deeltijd bijzonder trots op zijn en ieder jaar weer ons uiterste best voor doen. Toch zijn het natuurlijk niet alleen de verdiensten van Avans. Gemoedelijkheid lijkt in de Brabantse volksaard te zitten. 

Studentenaantallen

Breda, waar een groot deel van de Avans campus gevestigd is, wordt door Elsevier zelfs als leukste HBO-studentenstad gezien. De overige steden in de top-10 hebben allemaal een universiteit. Zo ook Tilburg, dat op plek tien staat. Bij de beoordeling is onder andere meegenomen hoeveel studenten de stad heeft ten opzichte van het totaal aantal inwoners. In Breda zijn dat er 9.390 op een inwoneraantal van zo'n 180.000 mensen (5%). Tilburg heeft bijna 14.000 studenten op zo'n 211.000 inwoners (7%). Flinke aantallen en goed voor de lokale economie.

Horeca en culturele voorzieningen

Elsevier zag ook dat Breda hoog scoort op het aanbod aan kroegen en culturele voorzieningen. Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden) scoort de stad een verdienstelijke 4,3. Met maar liefst 130 kroegen is er voor de student genoeg te kiezen. In de gemeente Tilburg is dit aanbod met 146 kroegen nog hoger, maar toch scoorde de stad op beide punten iets lager: oordeel kroegen (4,2) en oordeel culturele voorzieningen (4,1).


Eerdere artikelen