Maarten

Wandelen door je loopbaan met een Associate degree24 maart 2016, 11:22

Mijn kinderen houden niet van wandelen, helaas. Ze vinden het saai, er gebeurt niets en het duurt veeeel te lang. Mijn vrouw en ik houden wel van wandelen, dus hebben we van alles geprobeerd om ze wel aan het wandelen te krijgen. Na enige trial en error merkten we dat dat het beste werkte als we niet zeiden dat we gingen wandelen, maar als we de ‘wandeling’ opknipten in een paar brokken met elk een duidelijk doel. “We gaan eerst naar de klimboom toe, dan naar dat leuke theehuis om wat te drinken en dan naar de hei om te vliegeren.” Natuurlijk, de weg tussen al die plekken legden we wandelend af, maar daar ging het niet om. Het waren overzichtelijke stukken met een aantrekkelijk doel aan het eind van elk stuk. Zo hebben we toch nog heel wat gewandeld met onze kinderen.

Dat principe geldt niet alleen voor wandelende kinderen, maar ook voor werkende mensen die naast hun werk een diploma willen halen. De keuze maken voor een bachelor studie voor 4 jaar is voor velen een stap te ver; 4 jaar studeren voor een HBO diploma is veel te lang. Ik vind dat zeer begrijpelijk. In werk of je privé leven kan zoveel gebeuren, dat het lastig is om je vast te leggen voor zoveel jaar. Zeker omdat de beloning, het diploma, pas na 4 jaar volgt.

De aanpak van mijn vrouw en mijzelf om onze kinderen aan het wandelen te krijgen is ook hier een goede aanpak: knip die 4 jaar op in een paar brokken met elk een duidelijk doel. Dat kan nu, omdat we in Nederland ook het Associate degree diploma veel meer aandacht zijn gaan geven. De Associate degree (afgekort Ad) is een HBO diploma tussen het MBO diploma en de HBO bachelor. De Ad is misschien nu nog onbekend voor je, maar dat zal de komende jaren snel veranderen. Het duurt 2 jaar om je Ad diploma te halen. En als je daarna (na een break) je bachelor diploma wilt halen, kan dat in ook 2 jaar. Zo word je studieloopbaan geen 4 jaar, maar 2 + 2 jaar. Én kun je stoppen na 2 jaar, met een erkend HBO diploma. In alle gevallen geef je je carrière een boost. Daarom hebben we bij Avans Deeltijd veel van onze studies al ingericht volgens dat 2+2 principe. Voor de overige opleidingen zijn we druk bezig dit ook te organiseren.

Ik heb de 2 + 2 aanpak om de drempel niet bedacht, maar toen ik hem hoorde dacht ik aan mijn kinderen en wist: dit kan werken. Ik hoop vooral dat het voor jou werkt. Dat de drempel om je verder te ontwikkelen en de bijbehorende diploma’s te halen zo wat lager is geworden.


Maarten Bremer
Directeur Avans Deeltijd


Eerdere artikelen