Van 0 naar 5 kilometer in 6 maanden26 oktober 2016, 12:48

Sinds zo'n 4 jaar ben ik als parttime docent werkzaam binnen de deeltijdopleiding Management in de Zorg. Met ontzettend veel plezier verzorg ik voor elk studiejaar verschillende colleges, begeleid afstudeerders, beoordeel als examinator eindscripties en ben betrokken bij diverse commissies. Naast mijn werkzaamheden bij Avans Deeltijd werk ik als adviseur Kwaliteit en Beleid Zorg en Welzijn voor organisatieadviesbureau AdCase. Een mooie combinatie. Wat is namelijk mooier dan met beide benen in het werkveld te staan en al die ervaringen wekelijks met gemotiveerde studenten te mogen delen? Tel daarbij op het plezierige contact met de studenten en docenten en je hebt de ideale werkcombinatie te pakken.

Maar...het is ook een gevaarlijke combinatie. Zeker voor een Brabantse Bourgondiër zoals ik die een feestje, hapje en drankje erg kan waarderen. Maar door mijn vooral zittende werkzaamheden vliegen de kilo's er dan wel langs alle kanten aan. Ik beweeg echt voldoende maar dan toch vooral op vier wielen. Kortom: het werd tijd om een plan te bedenken hoe ik in mijn drukke leven toch voldoende fysieke beweging kan krijgen. Al snel waren mijn vrouw en ik eruit: hardlopen! 

Een goed plan want hardlopen kun je starten op de momenten die je zelf wil en je verbruikt direct een berg calorieën. Er was wel een klein knelpunt: ik had al jaren geen meter meer hard gelopen. Zoals half Nederland dus maar de Evi hardloop app gedownload en gestart met het programma. Een minuut hardlopen, een minuut wandelen. Hoe ga ik ooit die 5 km aan een stuk kunnen lopen...

Nu, zes maanden later, is het dan echt zover. We lopen meerdere keren per week 5 km en hebben ons dit jaar zelfs aangemeld voor de Bredase Singelloop! Een vriendin van ons is werkzaam bij De Leystroom in Breda en vroeg of mijn vrouw en ik als ‘ambassadeurs’ van deze zorginstelling uit Breda de Bredase Singelloop wilden lopen. Uiteraard meteen overtuigend ‘ja’ gezegd. Maar was dat wel zo’n handige actie?

Op zondag 2 oktober jl. was het dan zover. Samen met 18.198 andere deelnemers zijn we fanatiek van start gegaan. Niet geheel tevreden over de tijd, maar we hebben beiden de 5 kilometer wel helemaal uitgelopen! Het was een prachtig evenement. Een fantastische sfeer, veel supporterend publiek en een voldaan en trots gevoel. Kortom: zeker voor herhaling vatbaar!

Je vraagt je als (potentiële) student wellicht af waarom dit verhaal en waar de link ligt met je opleiding? Deze link ligt wat mij betreft, naast het feit dat bewegen gezond is en je vitaal en energiek blijft, vooral in het aangaan van uitdagingen met jezelf en het behalen van een doel. Ik ben na lange tijd gestart met hardlopen, heb de nodige ‘pijn’ geleden maar heb uiteindelijk wel mijn doel bereikt. Dat geeft een ontzettend fijn en trots gevoel. Voor het volgen van een deeltijdopleiding geldt exact hetzelfde. Je start een opleiding waar de nodige tijd en energie in gaat zitten. Op sommige momenten vraag je jezelf af waarom je hier in hemelsnaam aan bent begonnen. Maar dan komt het moment van het behalen van je diploma: je hebt jezelf overtroffen! Je bent trots op jezelf, je omgeving is trots op jou en jij kunt een mooie volgende stap in je carrière zetten. Hardlopen of studeren: voor beide geldt ‘verleg je grens en geniet van de kick als je je doel bereikt hebt!’

Corné Adriaansen
Docent Management in de Zorg


Eerdere artikelen