Train the mind and change the brains9 maart 2016, 18:46

Je hebt voor een hbo-opleiding naast je werk, dus in deeltijd, gekozen. Je hebt een ‘stip op je horizon’ gezet: een waardevol diploma. Maar hoe ziet de weg ernaartoe uit? Welk tempo hou je aan? Hoe zorg je voor een juiste balans tussen studie- en privétijd? Vragen waar je zelf over moet nadenken en met je docent of opleidingscoördinator een antwoord op moet vinden. Want niet iedereen is hierin gelijk.

Ieder persoon heeft zo zijn eigen manier van leren en oplossen van problemen ontwikkeld. Dit proces is beïnvloed door onder meer opvoeding, opleiding en werkzaamheden. De ene persoon is erg vaardig in het onderzoeken en analyseren, de ander in regelen en uitvoeren. We noemen deze set van vaardigheden iemands ‘leerstijl’. De leerstijl geeft aan waar iemands vaardigheden en veelal ook voorkeuren liggen en daarmee ook zijn sterke en minder sterke punten. Leren begint vaak met een ervaring uit je eigen praktijk. Die ervaring kan zeer divers zijn, maar biedt altijd stof tot na te denken.

Ook een docent heeft een rol in die bijzondere periode. Waarom  ik die docent wil zijn? Omdat ik graag kennis wil overbrengen en delen. Maar wel aan mensen die intrinsieke belangstelling hebben. Niet om alle ‘waarheden’ te bestrijden of iemand het gevoel te geven dat je ‘boven de materie’ staat. Integendeel, het is heerlijk om te mogen delen en te ontvangen. Dat is de interactie met elkaar en dat vormt een bron van vele inspiraties. Elkaars coach willen zijn en van elkaars meerwaarden genieten door het te ervaren. Als docent heb je een podium nodig om dat te kunnen tonen en een opleidingsinstituut dat dit begrijpt, aanvoelt en biedt. In die filosofie en aanpak biedt Avans Deeltijd mij een mooi podium waar ik enthousiast van word en blijf. Volop inspiratie, motivatie en uitdagingen, zodat het telkens weer spannend en leuk is. Deeltijd geeft een gevoel van vrije tijd en dat voelt goed! Discipline is het sluitstuk dat met een mooi diploma wordt beloond en vooral bekrachtigd.

Ik wens je veel succes en maak dat studeren in deeltijd leuk en zinvol is en blijft!


Eugene Valentijn


Eerdere artikelen