Terugblik SBRM Bachelor1 december 2016, 13:03

Ik kijk erg positief terug op mijn studieperiode bij Avans Deeltijd en op wat ik met de deeltijdopleiding Small Business en Retail Management heb bereikt. Je moet verder denken dan de waan van de dag. Soms moet je vooruit denken en je blik breder zetten dan je eigen perceptie. Je moet jezelf continue blijven ontwikkelen. Blijf je groeien, dan kun je de top bereiken. Stilstaan is achteruitgaan. Dat wordt vaak geroepen, maar het is een feit. Het belangrijkste vind ik: zorg dat je vooruit blijft kijken en vooruit blijft denken. Blijf innoveren

Naar mijn mening pas ik elementen uit mijn deeltijdopleiding te weinig toe in de praktijk. Omdat ik daar te weinig tijd voor heb. Het is een kwestie van plannen, maar door de dagdagelijkse activiteiten en de hectiek daaromheen, kom je daar niet aan toe. Wat ik eigenlijk het liefst mee zou willen geven aan studenten die ook een deeltijdopleiding willen gaan doen: zorg dat je in een positie terecht komt of wring je in een positie waarin je met regelmaat je geleerde theorieën in de praktijk kunt blijven benutten. Dit ebt anders snel weg en dan ben je weer terug bij af. Afgezien van het feit dat je het hbo werk- en denkniveau natuurlijk wel vasthoudt. Door routinematig met bepaalde modellen bezig te zijn, houd je dat stukje gevoel en feeling vast dat je ontwikkelt. Het is meer een gebrek aan mijn kant dat ik dat te weinig benut.
 

De voordelen van het behalen van mijn bachelor diploma bij Avans Deeltijd, is dat er deuren opengaan. Hierdoor kun je makkelijker netwerken en wordt je gevraagd voor bepaalde functies of projecten. In mijn geval de Rabobank ledenraad en de BOVAG brancheorganisatie, waarin ik een rol in het afdelingsbestuur vervul. Met een deeltijdopleiding laat je zien dat je je nek uit wilt steken en iets meer wilt doen dan het standaard verhaal: ik kom van een voltijd Master opleiding, ik heb mijn Master binnen, ik ga ergens solliciteren en dan zit ik gebakken. Nee, je moet continue je nek uit blijven steken om te groeien.
 

Ik heb nog nagedacht over een Master-opleiding. De wens om de opleiding “Master of Strategic Management” of “Master of Marketing” af te ronden is er, maar die plannen zijn on-hold gezet vanwege bovenstaande projecten. Ik kan mijn energie niet blijven verdelen, daarom heb ik de keuze gemaakt om eerst deze projecten te doen. Daarnaast ga ik het familiebedrijf overnemen. Dat is een project dat normaal gesproken zeven jaar duurt en wij bevinden ons nu in de afrondende fase.
 

Tips en tricks die ik wil meegeven aan andere studenten: zet jezelf volledig in voor de opleiding. Probeer er zoveel mogelijk kernpunten uit te pakken, die je in je toekomstige loopbaan kunt gebruiken. Een mooie metafoor: een navigatie geeft je een bepaalde richting, zet voor jezelf een doel en je navigatie wijst je hoe je daar moet komen. Voor een deeltijdopleiding: je hebt een doel voor ogen en je dient zelf te zorgen dat je dat behaald. Je docent geeft je een handvat en bepaalde navigatierichtingen, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.
 

Door: Bart Pols (oud student SBRM Bachelor)


Eerdere artikelen