Leren van elkaar26 september 2016, 13:54

Het studiejaar is weer begonnen, een kleine 4.000 deeltijdstudenten volgen bij Avans Deeltijd een studie naast hun werk om zo een hbo-diploma te halen. Voor de meesten is het diploma niet het enige doel, ze willen zich tijdens hun studie verder ontwikkelen, als professional in hun vak.

Hoe dat leren eraan toegaat heb ik voor de zomer tien weken van heel erg dichtbij meegemaakt: ik heb namelijk in de opleiding Small Business & Retail Management het vak Internationaal Zakendoen verzorgd. Dat was niet zomaar: de afgelopen tien jaar heb ik veel internationaal gewerkt, met name op de Balkan, in China en de USA. Die praktijkervaring is de basis voor mijn docentrol, net als bij de meeste van onze andere docenten.

Dus gaf ik 8 weken lang les, donderdagmiddag in Den Bosch, aan een groep van 10-18 studenten. Zij werkten in kleine bedrijven in de regio, van Plus en Albert Heijn tot technische en handelsbedrijven. Samen onderzochten we wat de impact van internationaal zakendoen was op hun bedrijf en werk, en dat vond ik een leuke zoektocht. Een redelijke groep studenten dacht dat hun bedrijf niet internationaal was, maar in bijna alle gevallen was dat wel degelijk het geval. Met een aantal modellen als gemeenschappelijke taal konden we zo bekijken wat de kansen en risico’s waren van de internationale activiteiten van hun bedrijf: van de internationale markt van het paardenfokken en modevlogs, tot de fusie van Ahold en Delhaize.

Het was mooi te zien hoe het samen leren in de praktijk gebeurde, hoe de kleine ondernemers vaak een andere aanpak hadden dan de medewerkers van grote (winkel)bedrijven. Ook voor mij was het erg leerzaam: de verscheidenheid aan werkplekken is een rijke bron voor het leren.

Het werkstuk dat iedere student aan het eind moest maken gaf mij een goed beeld van wat ze van de lessen hadden opgestoken; tegelijk waren het vaak rapporten waarmee –zo dacht ik- de werkgever ook erg blij zou zijn. Het was immers een gratis advies van een medewerker uit het eigen bedrijf met behulp van een aantal state of the art modellen.

Kortom: het was een mooie ervaring. Wat mij betreft smaakte het naar meer.

 

Maarten Bremer
Directeur Avans Deeltijd


Eerdere artikelen