Een nieuw jaar, een nieuw begin? Haal alles uit jezelf!4 januari 2016, 08:35

1 januari: de dag waarop veel goede voornemens worden gemaakt. Stoppen met roken of drinken, meer sporten, een HBO-opleiding beginnen, om maar eens een aantal veel voorkomende te noemen. Kennelijk nodigt het begin van een nieuw jaar uit om te bedenken wat we dat jaar echt anders zullen gaan doen. Dat is niet vreemd, als je er iets langer over nadenkt. Het nieuwe jaar is leeg, een onbeschreven blad; het kan nog alle kanten op. Het biedt kansen en mogelijkheden om je leven opnieuw vorm te geven, iets neer te zetten. Dat zet je kracht bij met een goed voornemen. Maar werkt dat nou?

Zo nam ik mij vele jaren geleden voor om een marathon te gaan lopen. Ik rende af en toe zo’n kilometer of 7 en dacht dat het een goede stimulans zou zijn om wat meer hard te lopen. Bovendien wilde ik ook kijken of ik het zou kunnen volhouden. Meer dan anderhalf jaar heb ik getraind, in weer en wind, vaak met frisse tegenzin, maar ik wilde niet opgeven. Ik kreeg een blessure aan mijn achillespees, waardoor het nog langer duurde. Uiteindelijk liep ik wel de marathon van Rotterdam in iets meer dan 4 uur.

Ik was trots op mijn prestatie, maar ben daarna vele jaren gestopt met hardlopen. Ik vond het niet leuk meer. Een jaar of 7 geleden ben ik weer begonnen: rustig aan, zonder doel, gewoon lekker in het bos voor mijn plezier. Omdat ik het leuk vond, kwamen de kilometers er vanzelf bij. Dus toen mijn vrouw vroeg of ik met haar de halve marathon van Amersfoort wilde gaan lopen, leek me dat prima. Ik liep hem met plezier, in minder dan 2 uur. Toch was ik blij dat ik de week erna weer lekker in mijn eentje, in het bos, kon gaan lopen. Want ik bleef nu wel hardlopen, omdat ik het leuk vond.

Veel van de goede voornemens die op 1 januari worden gedaan lijken op mijn marathonvoornemen; je wilt iets bereiken en je spreekt die wil hardop uit. Ik wil niet meer roken of ik ga iedere week twee keer naar de sportschool. Dat werkt een tijd, zeker als je een doorzetter bent, maar als je het enkel op je wilskracht doet is het risico van niet volhouden groot. Daarom roken veel mensen met carnaval weer volop en zijn de sportscholen in maart leger dan in januari.

Bedenk niet wat je wil, maar onderzoek ook waarom je het wil. Neem het voornemen om een HBO-opleiding te volgen: doe je dat alleen omdat je carrière wilt maken en daarvoor een diploma nodig hebt? Dan is het 2 of 4 jaar lang afzien en volhouden voordat je het resultaat bereikt, net als bij mijn marathon. 
Of wil je je na een aantal jaren werken verder ontwikkelen in je vakgebied en merk je dat je daarvoor verbreding van je kennis, vaardigheden en inzichten nodig hebt? Dan ontwikkel jij je met ieder vak en elke praktijkopdracht. Daarnaast krijg je aan het eind van je studie ook nog een diploma om dat aan te tonen aan je huidige of nieuwe werkgever. Kijk bijvoorbeeld naar het filmpje van onze oud-student Bart Pols. Je ziet dat zijn motivatie verder ging dan alleen het halen van het papiertje. Hij is dan ook nog niet uitgeleerd.

Dus, als je dit nieuwe jaar een opleiding wil gaan volgen: onderzoek je motivatie verder dan enkel het diploma. Dat is de brandstof die je tijdens je opleiding voortstuwt. En dat geldt niet alleen voor een opleiding, maar ook voor stoppen met roken of meer gaan sporten.

Haal alles uit jezelf! En heb een goed begin van 2016!

Maarten Bremer,
directeur Avans Deeltijd

 


Eerdere artikelen