Doe je het of doe je het niet19 april 2016, 11:57

Kiezen, om bijvoorbeeld een Hbo-studie in deeltijd te gaan volgen, voor veel mensen is het lastig. Ze aarzelen, ze denken er nog eens over na: bezint eer ge begint. Ze zetten de zaken op een rijtje: voor en tegen, en kijken dan waar de balans naar doorslaat. Dat is een rationele aanpak, maar lang niet altijd wordt de uitkomst van dit denk-werk gevolgd.

Kiezen is de helft verliezen, zei mijn oma altijd. Dat is waar. Als je besluit te gaan studeren, kun je minder tijd aan vrienden en hobby’s besteden. En als je werkgever niet meebetaalt, kan het ook betekenen dat je je uitgavenpatroon moet aanpassen. Dat zijn reële consequenties van je besluit. Als je dat echt niet wilt, moet je de keuze niet maken.

Het ingewikkelde van de keuze om een Hbo-studie in deeltijd te gaan volgen is dat je een goed onderscheid moet maken tussen de consequenties op korte termijn (zoals extra druk en discipline) en op lange termijn (zoals je niet verder ontwikkelen in je werk). Het één merk je direct, het ander pas over meerdere jaren. Dat is lastig te overzien.

Misschien ken je het verhaal van de ezel die niet kon kiezen tussen twee hooibalen. Steeds als hij een stap naar de ene baal deed, dacht-ie: misschien is die andere hooibaal wel lekkerder… Volgens het verhaal stierf het beest van honger tussen beide balen in. Natuurlijk zul jij dat niet doen als je een keuze moet maken tussen al dan niet studeren: ik hoop dat je in ieder geval een duidelijke keuze maakt. Mocht je nog vragen hebben, kom dan naar de open avond op 8 juni aanstaande, of neem contact met ons op.

En mocht je besluiten om nu geen Hbo-studie te gaan volgen, kies dan vol overtuiging en geniet van die hooibaal. Volgend jaar kun je weer kiezen.

Maarten Bremer
Directeur Avans Deeltijd

 


Eerdere artikelen