Deeltijd versus Duaal6 september 2016, 12:03

Of je nu een hbo-opleiding voltijds volgt, in deeltijd of duaal, aan het eind beschik je over hetzelfde competentieprofiel. Alleen de weg daarnaar toe is anders.
Er zijn drie belangrijke verschillen in de route die je aflegt naar het bachelordiploma.
1.    De leeftijd van de studenten
2.    De verdeling van het aantal uren over leren in school en leren in de beroepspraktijk
3.    De verwevenheid van je werk met je studie

Wat is het verschil tussen deeltijd en duaal?
•    Bij een deeltijdopleiding werk je op je werk en leer je vooral op school. Bij een duale opleiding leer je zowel op school als op het werk. Alhoewel bij de deeltijdopleidingen nieuwe stijl er steeds meer aandacht komt voor het beter benutten van leren op de werkplek.
•    Een duale opleiding is een voltijdopleiding, zodat je in aanmerking kunt komen voor studiefinanciering. Bovendien wordt je opleiding (meestal) door de werkgever betaald. Een deeltijdopleiding moet je zelf financieren (maar misschien wil je werkgever daarbij helpen).
•    Bij een duale opleiding sluit je een samenhangende leer-arbeidsovereenkomst af met een werkgever én opleidingsinstituut. Bij studeren in deeltijd heb je zelf de verantwoordelijkheid om studie en werk los van elkaar te regelen.

Wat is het verschil wat betreft verdeling school en werk bij deeltijd en duaal?
Er zijn verschillende vormen van duaal onderwijs:
•    na de propedeuse werk je drie dagen per week en studeer je twee dagen 
•    afwisselend werk je een half jaar en studeer je een half jaar
•    je begint met één of twee jaar voltijdstudie, waarna je tijdens het derde en vierde jaar de duale veriant van je studie volgt en dus een groot deel van je tijd werkt (bijvoorbeeld: lerarenopleidingen, waarbij je in de laatste twee leerjaren voor de klas staat)
De vorm waarbij je in de hoofdfase drie of vier dagen werkt en een of twee dagen op school bent, komt het meeste voor. Maar, je zult dus bij de onderwijsinstelling en werkgever goed na moeten gaan welke invulling zij precies geven aan het concept duaal leren.

Bij een deeltijdopleiding heb je vaak maar één dag per week les, meestal van 13.30 tot 21.00 uur, maar ook schooldagen van ‘nine to five’ komen voor. Dat zijn lange dagen als je 's ochtends ook nog naar je werk gaat. Je hebt dus veel minder zogenaamde 'contacturen' dan voltijdstudenten en/of duale studenten die vier of vijf dagen, danwel twee dagen  per week naar school komen. Het grootste deel van het leren doe je dus thuis, met je neus in de boeken of op je computer in de elektronische leeromgeving van je opleiding en zoals gezegd, bij de deeltijdopleidingen nieuwe stijl ook steeds meer op je werkplek.

Voor wie is deeltijd interessanter en voor wie duaal?
•    Duale studenten zijn vaak van dezelfde leeftijd als 'gewone' voltijdstudenten. Wat echter ook veel voorkomt is dat studenten een mbo-diploma hebben, een paar jaar hebben gewerkt, en dan de behoefte voelen om toch nog een hbo-diploma te halen. Omdat ze echter al werkervaring hebben, vaak ook in de richting waarin ze de vervolgopleiding kiezen, en omdat ze snel terug willen naar de praktijk, is voor hen een duale variant aantrekkelijk. Deze studenten zijn dan zo tussen de 22 en de 26. Ouder dan 25 komt wat minder vaak voor, want dan is het vaak lastig om weer in de schoolbanken te gaan zitten tussen veel jongere studenten en rond te komen van het lagere salaris.
•    Opleidingen in deeltijd worden meestal gevolgd door mensen met een voltooide (mbo-)opleiding en relevante werkervaring. Zij studeren in deeltijd om hogerop te komen, of horizontaal carrière te maken of om bij te blijven van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Een duale opleiding wordt juist gevolgd om werkervaring op te doen. Deeltijdstudenten kom je in alle leeftijden tegen. Wie in deeltijd studeert, heeft in elk geval al een baan en soms ook een aantal jaar ervaring in de werksoort waar de studie toe opleidt.
•    Heb je veel werkervaring en al veel interne (of externe) cursussen gedaan dan is deeltijd een interessante optie. Vrijwel elke deeltijdopleiding biedt de mogelijkheid aan je werkervaring te beoordelen op Elders Verworven Competenties. Een commissie toetst dan nauwkeurig of je bepaalde competenties uit het opleidingsprofiel al verworven hebt. Als dat zo is, hoef je bepaalde modules niet te volgen of kun je opdrachten overslaan. Zo kun je sneller afstuderen.

Wat zijn de voordelen van deeltijd t.o.v. duaal?
Deze vraag is niet 1,2,3 te beantwoorden. Welke opleiding voor jou de meeste voordelen biedt is vooral afhankelijk van bij welke doelgroep jij hoort en wat aansluit op jouw wensen en behoeftes.

Wordt je bij je deeltijdopleiding ook beoordeeld door je werkgever? Net als bij duaal?
Nee. Wat je wel steeds vaker ziet is dat bijvoorbeeld bij het afstuderen aan je werkgever wordt gevraagd wat hij van de aanbevelingen vindt, in hoeverre ze praktijkgericht zijn en ook daadwerkelijk bijdragen aan de oplossing van het onderzochte probleem.

Zit er een verschil in salaris van je werkgever bij duaal of deeltijd?
•    Het salaris bij duaal is niet al te hoog omdat je jong bent en veel begeleiding nodig hebt. Als je al wat ouder bent - zeg ouder dan 25 - dan is een normale baan en studeren in deeltijd misschien een aantrekkelijkere optie.
•    In de hoofdfase duaal krijg je een min of meer normaal salaris. De hoogte is afhankelijk van je functie en de CAO van de sector waarin je werkt. Je hebt gewoon een arbeidscontract waarin staat hoe je ingeschaald bent. Als duaal student kun je ook in aanmerking komen voor studiefinanciering.
•    Het salaris bij deeltijd is geheel afhankelijk van je functie, de CAO van de sector waarin je werkt en het aantal jaren werkervaring.

 

Frank Vriens
Onderwijskundig adviseur

Bron: Carrieretijger.nl / studiekeuze123.nl


Eerdere artikelen