Studiekosten en vergoeding

Als je bij Avans Deeltijd een hbo-opleiding volgt moet je elk jaar collegegeld betalen. Je betaalt het wettelijke collegegeld dat elk jaar wordt vastgesteld door het ministerie. Of het hogere-instellingsgeld, dat jaarlijks wordt vastgesteld door Avans Hogeschool.

Wettelijk collegegeld

Met het collegegeld betaal je voor 1 studiejaar. Dat loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Start je later in het studiejaar, dan hoef je niet het hele bedrag te betalen. Welk tarief voor jou geldt hangt ook af van de opleidingsvorm, je nationaliteit en woonplaats. Kijk op de collegegeldmeter. Het collegegeld kan per jaar verschillen. Voor deeltijdopleidingen komt dat door de berekeningen van Avans Hogeschool. Tijdens je opleiding kan het bedrag dus wijzigen.

Je hebt recht op het wettelijk collegegeld:

- Als je de nationaliteit hebt van een EER-land, Suriname, Zwitserland of onder voorwaarden Turkije.
- Als je aan het begin van het studiejaar nog geen ander bachelordiploma hebt behaald.
- Als je over een verblijfsvergunning beschikt die recht geeft op studiefinanciering. 

Voldoe je niet aan alle voorwaarden dan vervalt het recht op wettelijk collegegeld. Je betaalt dan het instellingscollegegeld.

Instellingscollegegeld

Als je na je bachelor een tweede bacheloropleiding wilt doen, betaal je instellingscollegegeld. Behalve als je je graad vóór 1991 hebt behaald. Of als je graad in een ander domein valt dan Onderwijs of Gezondheid en je je aanmeldt voor een (tweede) opleiding in één van deze domeinen. Bij deze 2 uitzonderingen hoef je alleen het wettelijk collegegeld te betalen. Het instellingscollegegeld is hoger dan het collegegeld. Avans Hogeschool is wettelijk verplicht het instellingscollegegeld te vragen. We krijgen de gegevens over je studiehistorie van DUO en bekijken dan welk collegegeld je moet betalen. We laten je weten welk bedrag voor jou geldt.

Bijkomende kosten

Naast je collegegeld heb je vaak nog andere kosten tijdens je opleiding. Bijvoorbeeld voor studieboeken, materialen of excursies. Deze kosten zijn per opleiding anders.

Betalen

Je betaalt je collegegeld rechtstreeks aan Avans Hogeschool. Dat kan alleen via een digitale machtiging. Vanaf medio juni kun je deze invullen, je ontvangt hierover een melding via Studielink. Ook als je werkgever bereid is je collegegeld te betalen, ben jij degene die aan Avans Hogeschool betaalt. Vul dus je eigen rekeningnummer in op de digitale machtiging. Declareer eventueel het collegegeldbedrag bij je werkgever met je Proforma-factuur. Die kun je downloaden van de Avans-portal. Je ontvangt de inloggegevens van deze portal zodra je bent ingeschreven als Avansstudent.

Digitaal machtigen

Je schrijft je in via Studielink. In Mijn Studielink verschijnt onder ‘Mijn To-Do-lijst’ de actie ‘Voer je betaalgegevens in’. Je voert daar je gegevens in en geeft aan hoe je het collegegeld wilt betalen. Je digitale machtiging moet vóór 1 september bij Avans binnen zijn. Ben je te laat, dan ben je niet ingeschreven als Avansstudent. Maar in verband met de wetgeving rondom de Euro Incasso (SEPA) moet voor een correcte financiële afwerking je complete inschrijving inclusief de digitale machtiging al op 20 augustus geregeld zijn. Pas nadat je inschrijving helemaal compleet is, mag er collegegeld worden geïncasseerd. Je geeft een digitale machtiging af voor een éénmalige incasso of een incasso in 9 termijnen. Bij betaling in termijnen betaal je € 24 aan incassokosten.

Kies je voor eenmalige incasso, dan wordt het bedrag op 26 september 2016 afgeschreven. Betaal je liever in termijnen, dan schrijven we het eerste deelbedrag op 26 september 2016 en verder  rond de 25evan elke maand af. Ook je ouders/verzorgers kunnen via DigiD een digitale machtiging afgeven. Je werkgever kan dus niet rechtstreeks betalen.

Levenlanglerenkrediet

Je wilt (weer) gaan studeren maar komt niet meer in aanmerking voor reguliere studiefinanciering? Dan is er voor jou het levenlanglerenkrediet. Een uitkomst voor deeltijdstudenten en studenten van 30 jaar en ouder. Ook geldt de regeling voor studenten die een opleiding als tweede studie op hetzelfde niveau doen.

Het levenlanglerenkrediet komt per 1 september 2017 beschikbaar. Meer informatie over de voorwaarden van deze regeling vind je hier:
•       Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
•       Rijksoverheid