Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van fabrieken en bedrijven die iets produceren. De maak-industrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

In het Kort


De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde start in de week van 27 augustus 2018 en duurt 4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


  • Niveau: Bachelor
  • Locatie: Tilburg
  • Inschrijven: vóór 15 juli

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde?

In de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde leer je bedrijfsprocessen analyseren op alle niveaus binnen een organisatie. Je hebt belangstelling voor techniek en je bent analytisch ingesteld. Je doorziet processen snel en zoekt graag oplossingen om deze te verbeteren. Het oplossen van complexe problemen zie je als een uitdaging. Als je je hierin herkent is Technische Bedrijfskunde zeer waarschijnlijk de juiste studiekeuze voor je.

Technische Bedrijfskunde is een opleiding die ingaat op bedrijfsprocessen bij bedrijven die iets produceren of fabriceren. Zoals Bedrijfskunde ingaat op de administratieve kant, verdiept Technische Bedrijfskunde zich in de techniek en de logistiek van een bedrijf. 

Je werkt al in een technische organisatie en je loopt als ‘maker/doener’ tegen bedrijfsprocessen aan die je zou willen verbeteren, ‘lean’ zou willen maken. Je ziet dat er in het proces verspillingen plaatsvinden en dat er daardoor mogelijkheden zijn tot kostenbesparing. Je handen jeuken, maar je kennis schiet tekort om een oplossing voor te stellen. In de 4-jarige bacheloropleiding verdiep je je bijvoorbeeld in ‘lean thinking’ en supply chain management. Je krijgt vakken over kwaliteit, logistiek, economie en organisatiekunde. Kortom, Technische Bedrijfskunde behelst een breed vakgebied waarbij het stroomlijnen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal staat.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd staat goed aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Je bent geen nummer. Avans Deeltijd doet er alles aan om behulpzaam te zijn bij je opleiding. Je krijgt hiervoor volop medewerking van docenten en begeleiders, zodat je studie en het behalen van je bachelordiploma zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt.

Voor wie is de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde?

Voor wie nu werkt als ‘maker’ in een technische omgeving en het gevoel heeft hogerop te willen en kunnen, is er plek bij de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Maar ook als je al een tijdje werkt op een functie op hbo-niveau maar het bijbehorende diploma nog moet behalen. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een volgende stap te maken.

Studieprogramma

Je begint je opleiding met algemene kennis over technische bedrijfskunde. Van techniek tot economie en van ICT tot kwaliteit. Hoe verder je komt in je opleiding, hoe ingewikkelder de probleemstelling wordt. In het tweede jaar verdiep je je verder in deze onderwerpen en doe je groepsprojecten bij bedrijven. Je past de theorie dus direct toe in de praktijk. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject binnen je eigen bedrijf.

1e jaar

Je oriënteert je op zoveel mogelijk kanten van de technische bedrijfskunde. Je volgt lessen in bedrijfsstructuren en kostencalculatie, informatiesystemen, kwaliteitszorg en databasemanagement. Ook train je je communicatie- en presentatievaardigheden. Je weet na het eerste jaar al precies waarmee je als technisch bedrijfskundige te maken gaat krijgen.

2e jaar

In het tweede jaar leer je over organisatiekunde en hoe je bedrijfsprocessen kunt beheersen op het gebied van kwaliteit, logistiek en kosten. In de tweede helft van het jaar doe je een tweetal projecten over ‘lean thinking’ en over hoe je kosten kunt besparen door het voorkomen van verspillingen.

Curriculum

De opleiding duurt 4 jaar. Je voert in het vierde jaar een strategisch vooronderzoek uit en sluit de opleiding af met een afstudeerproject binnen het bedrijf waar je werkt. Zo heeft je bedrijf hier ook iets aan.

Diploma

Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Science is de bekroning op je opleiding.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen in je volgende stap.

Carrièreperspectieven

Technische Bedrijfskunde leidt primair op tot de volgende stap in je eigen organisatie, of deze functie nu kwaliteitsengineer, logistiek manager of projectleider wordt genoemd.

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Schrijf je dan bij voorkeur vóór 1 juli in. Dan ga je net als je medestudenten goed voorbereid aan de slag. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is - wanneer deze start in een even jaar (augustus 2018) – te volgen op dinsdagmiddag en -avond en – wanneer deze start in een oneven jaar (augustus 2019) – te volgen op donderdagmiddag en -avond in Tilburg.

 Tilburg, 088 525 7500 Professor Cobbenhagenlaan 13 , 5037 DA, Routebeschrijving

Studieduur

De opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op
€ 600 tot € 800 voor het eerste jaar. In de volgende studiejaren zullen deze kosten minder zijn.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt.

Voorbereidende cursus

Op 20 februari 2018 start een voorbereidende cursus deeltijd wiskunde en natuurkunde, die op 28 mei 2018 met een toets wordt afgesloten. Lestijden zijn op dinsdagavond van 18:45 tot 22:00 uur in Breda. Wanneer je 80% goed hebt, kun je vrijstelling aanvragen voor Exact A en/of Nat A. Om inzicht te krijgen in hoever je staat met wiskunde en natuurkunde, kun je een proeftoets maken. Klik hier voor de proeftoets van wiskunde en klik hier voor de proeftoets van natuurkunde.

Wanneer je je inschrijft voor deze toets ontvang je een factuur. Het cursusgeld is € 200 en dit dient voor 10 februari 2018 betaald te zijn. Restitutie van het cursusgeld is niet mogelijk. Voor aanvang ontvang je een email met toegang tot de digitale omgeving van de cursus.

Klik hier om je in te schrijven.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.
 
Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert minimaal op mbo-4 niveau en je hebt minimaal 2 jaar een vaste aanstelling in een technisch bedrijf met een technische functie.

Instroommoment

De opleiding start in de week van 27 augustus. Maar let op:  schrijf je vóór 1 juli 2018 in.

Verkorte trajecten

Avans deeltijd wil met het onderwijs beter aansluiten bij de behoeften van de student en neemt daarom deel aan de landelijke pilot flexibel hoger onderwijs, speciaal gericht op werkende volwassenen

Deze pilot biedt ruimte om opleidingen meer te flexibiliseren en af te stemmen op de behoeftes van mensen die naast hun werk en privéleven willen investeren in hun toekomst door zich op- of om te scholen. Door te sturen op output (de zogenaamde leeruitkomsten) in plaats van op input en proces (het onderwijsprogramma in jaren) , ontstaat ruimte om te differentiëren in opleidingstrajecten en deze meer in te richten op maat van de individuele student of groepen studenten. Het gaat om wat men moet kennen en kunnen, niet om waar, hoe en in hoeveel tijd men dat leert.

We werken dus met leeruitkomsten waarin is vastgelegd wat je moet kennen en kunnen. Het werken met leeruitkomsten maakt het mogelijk opleidingstrajecten meer af te stemmen op de situatie en de behoefte van de student en (indien van toepassing) zijn werkgever. Er komt meer ruimte om de opleidingen voor volwassenen verder te flexibiliseren door, naast contactonderwijs, te gaan werken met online leren en het leren op de werkplek te versterken.

Ook komt er meer ruimte om aan te sluiten op wat volwassen studenten al kennen en kunnen. Door te werken met validering van resultaten uit leren buiten de opleiding (door werkervaring, cursussen en trainingen e.d.) wordt in kaart gebracht welke leeruitkomsten de student aantoonbaar al heeft gerealiseerd en dus in het opleidingstraject niet meer hoeft te leren. Hierdoor wordt het mogelijk om je opleidingstraject te verlichten en mogelijk ook te verkorten. De studieadviseur van de betreffende opleiding kan je hier meer informatie over geven.

Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl

Intakegesprek

Je dient via de website een intakegesprek aan te vragen, alvorens je start met de opleiding. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen. 

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Technische Opleidingen:
  • Mechatronica

    Je bent praktisch ingesteld en hebt interesse in verschillende technische disciplines. Als mechatronicus begrijp je bovendien hoe deze disciplines (elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica) effectief samenkomen in mechanische constructies.

    Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: vóór 15 juli