Deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van fabrieken en bedrijven die iets produceren. De maak-industrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

In het Kort


De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde start in de week van 28 augustus 2017 en duurt 4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


  • Niveau: Bachelor
  • Locatie: Tilburg
  • Inschrijven: vóór 21 augustus

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde

In de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde leer je bedrijfsprocessen analyseren op alle niveau's binnen een organisatie. Je hebt belangstelling voor techniek en je bent analytisch ingesteld. Je doorziet processen snel en zoekt graag oplossingen om dit te verbeteren. Het oplossen van complexe problemen zie je als een uitdaging. Als je je hierin herkent is Technische Bedrijfskunde zeer waarschijnlijk de juiste studiekeuze voor je.
Technische Bedrijfskunde is een opleiding die ingaat op bedrijfsprocessen bij bedrijven die iets produceren of fabriceren. Zoals Bedrijfskunde MER ingaat op de administratieve kant, verdiept Technische Bedrijfskunde zich in de techniek en de logistiek van een bedrijf. 
Je werkt al in een technische organisatie en je loopt als ‘maker/doener’ tegen bedrijfsprocessen op die je zou willen verbeteren, ‘lean’ zou willen maken. Je ziet dat er in het proces verspillingen plaatsvinden en daardoor mogelijkheden zijn tot kostenbesparing. Je handen jeuken, maar je kennis schiet tekort om een oplossing voor te stellen. In de 4-jarige bacheloropleiding verdiep je je in bijvoorbeeld ‘lean thinking’ en supply chain management. Je krijgt vakken over kwaliteit, logistiek, economie en organisatiekunde. Kortom, Technische Bedrijfskunde behelst een breed vakgebied waarbij het stroomlijnen en verbeteren van bedrijfsprocessen centraal staat.

Waarom bij Avans Deeltijd

Avans Deeltijd staat goed aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Je bent geen nummer. Avans Deeltijd doet er alles aan om behulpzaam te zijn bij je opleiding. Je krijgt hiervoor volop medewerking van docenten en begeleiders, zodat je studie en het behalen van je bachelordiploma zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt.

Voor wie

Voor wie nu werkt als ‘maker’ in een technische omgeving en het gevoel heeft hogerop te willen en kunnen, is er plek bij de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Maar ook als je al een tijdje werkt op een functie op hbo-niveau maar het bijbehorende diploma nog moet behalen. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een volgende stap te maken.

Studieprogramma

Je begint je opleiding met algemene kennis over technische bedrijfskunde. Van techniek tot economie en van ICT tot kwaliteit. Hoe verder je komt in je opleiding, hoe ingewikkelder de probleemstelling wordt. In het tweede jaar verdiep je je verder in deze onderwerpen en doe je groepsprojecten bij bedrijven. Je past de theorie dus direct toe in de praktijk. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject binnen je eigen bedrijf.

1e jaar

Je oriënteert je op zoveel mogelijk kanten van de technische bedrijfskunde. Je volgt lessen in bedrijfsstructuren en kostencalculatie, informatiesystemen, kwaliteitszorg en databasemanagement. Ook train je je communicatie- en presentatievaardigheden. Je weet na het eerste jaar al precies waarmee je als technisch bedrijfskundige te maken gaat krijgen.

2e jaar

In het tweede jaar leer je over organisatiekunde en hoe je bedrijfsprocessen kunt beheersen op het gebied van kwaliteit, logistiek en kosten. In de tweede helft van het jaar doe je een tweetal projecten over ‘lean thinking’ en over hoe je kosten kunt besparen door het voorkomen van verspillingen.

Curriculum

De opleiding duurt 4 jaar. Je voert in het vierde jaar een strategisch vooronderzoek uit en sluit de opleiding af met een afstudeerproject binnen het bedrijf waar je werkt. Zo heeft je bedrijf hier ook iets aan.

Diploma

Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Science is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen in je volgende stap.

Carrièreperspectieven

Technische Bedrijfskunde leidt primair op tot de volgende stap in je eigen organisatie, of deze functie nu kwaliteitsengineer, logistiek manager of projectleider wordt genoemd.

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 21 augustus 2017 aan.
Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is – wanneer deze start in een oneven jaar (september 2017) – te volgen op donderdagmiddag en -avond en – wanneer deze start in een even jaren (september 2018) – op dinsdagmiddag en -avond in Tilburg.

 Tilburg, 088 525 7500 Professor Cobbenhagenlaan 13 , 5037 DA, Routebeschrijving

Studieduur

De opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op
€ 600 tot € 800 voor het eerste jaar. In de volgende studiejaren zullen deze kosten minder zijn.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt. In februari (aan het begin van het derde kwartaal) start een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde, die voor de zomer met een toets wordt afgesloten. Als je onzeker bent over deze vakken is het aan te raden deze cursus te volgen.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert minimaal op mbo-4 niveau en je hebt 2 á 3 jaar relevante werkervaring in een technische omgeving.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 21 augustus 2017. De opleiding start in de week van 28 augustus. 

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau, dan wordt individueel bekeken of je vrijstellingen kunt aanvragen. Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl

Intakegesprek

Je dient via de website een intakegesprek aan te vragen, alvorens je start met de opleiding. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen. 

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.