Mechatronica

Je bent praktisch ingesteld en hebt interesse in verschillende technische disciplines. Als mechatronicus (in spé) begrijp je bovendien hoe deze disciplines (elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek) effectief samenkomen in mechanische constructies. 

In het Kort


De opleiding Mechatronica start in de week van  27 augustus 2018 en duurt  4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: Bij voorkeur vóór 1 juli (uiterlijk tot 21 augustus)

Waarom de opleiding Mechatronica?

Mechatronica is een vakgebied dat flink in opkomst is. Meer en meer mechanische constructies bestaan uit een combinatie van verschillende technische disciplines zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Het werkveld vraagt daarom om hoogopgeleide mensen die deze samenkomst begrijpen en kunnen overzien. Mensen zoals jij, die een passie voor techniek hebben. In de breedste zin van het woord. Naast de werktuigbouwkundige en elektrotechnische vakken krijg je ook mechatronische vakken zoals: besturingstechniek, software ontwerp, meet- en regeltechniek, systeemdynamica en motion control. 

Jij wordt die professional die het overzicht bewaakt. Je analyseert, ontwerpt en beheert mechatronische toepassingen. Van robotica tot aan 3d-modelling, met jouw kennis ontwikkel je mee aan de toekomst.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Je bent geen nummer. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. De docenten zijn ervaren en komen uit het werkveld, waardoor de theorie dicht bij de werkelijkheid staat.

Voor wie is de deeltijdopleiding Mechatronica?

De opleiding is ideaal voor mbo-plussers die aan de slag zijn in een technische omgeving en graag door willen groeien in hun werk of hun kennis willen verbreden en verdiepen. Je bent bijvoorbeeld een junior die projectleider of engineer wil worden. Het is dan belangrijk dat je, je kennis en vaardigheden op hbo-niveau brengt. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om door te stromen naar die functie als engineer die je ambieert.

Studieprogramma

De vierjarige Avans deeltijdstudie Mechatronica bestaat uit acht modules. Elke module omvat twintig weken waarin lessen gevolgd kunnen worden. Per module staat één thema uit de Mechatronica centraal. Daarbij is elke module een op zichzelf staand deel van je opleiding waarin je, jezelf gericht kennis en vaardigheden aanleert over het betreffende thema.

De opleiding Mechatronica start in augustus met de module Mechanical Engineering. Deze zal plaatsvinden op dinsdag van 13.50 tot 22.00 uur. Daarnaast verwachten we dat je per week zo'n 16 uur aan huiswerk kwijt zult zijn.

Als je besluit om bij Avans Deeltijd een opleiding te gaan volgen, schrijf je jezelf in via Studielink. Tijdens het volgen van modules, bekwaam je jezelf ook in het acteren op HBO niveau. Om dit aan te tonen ga je aan de slag met het aanleggen en onderhouden van een portfolio waarin je ervaring uit je werk verwerkt. De modules omvatten de volgende thema’s:

 • Mechanical engineering
 • Industrial automation
 • Programming
 • System and control engineering
 • Methodological design
 • Design Industrial Automation
 • Maintenance
 • Bachelor skills

Tijdens de laatste module van je opleiding ga je een afstudeeropdracht uitvoeren. Dit is het sluitstuk en de bekroning van je opleiding met als resultaat een wettelijk erkend getuigschrift: Bachelor of Engineering.

Het starten van een deeltijd hbo-opleiding naast je baan is een project waar je veel tijd aan zult gaan besteden. De modules zijn in de toekomst flexibel te volgen. Je kunt de opleiding tot ingenieur/ bachelor in vier jaren afronden.

Ook kun je bij Avans de opleiding voor een Associate degree in twee jaren afronden. Je bent dan klaar voor de arbeidsmarkt als AD’er. Of je kunt een korte pauze nemen van maximaal 2 jaar. Daarna mag je instromen in jaar 3 van het Bachelor-traject.

Voordat je met je opleiding start is er bij Avans een mogelijkheid om een introductiecursus te volgen. Deze cursus richt zich vooral op het ontwikkelen van wiskunde naar het startniveau voor de bachelor Mechatronica-opleiding. Deze introductiecursus is gratis en start in januari, een half jaar voordat je aan je eerste module gaat starten. We adviseren met klem elke aspirant student deze cursus te volgen. *Op het moment van schrijven is de cursus vol. Aangeraden wordt om zelf met wiskunde aan de slag te gaan, informatie wordt toegezonden op moment van inschrijven.

Diploma
Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Engineering is de bekroning op je opleiding (na vier jaar). Het wettelijk erkende getuigschrift Associate degree ontvang je na twee jaar.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle mechatronicus.

Carrièreperspectieven

Mechatronica leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Mechanical design engineer
 • Mechatronics design engineer
 • Industrieel automatiseerder
 • Service engineer
 • Besturingstechnicus
 • Test engineer
 • Technisch adviseur
 • Projectleider

Vervolgstudies

Avans Hogeschool heeft een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Schrijf je dan bij voorkeur vóór 1 juli in. Dan ga je net als je medestudenten goed voorbereid aan de slag.

De opleiding Mechatronica start met de module Mechanical Engineering. Deze zal plaatsvinden op dinsdag van 13.50 tot 22.00 uur.

Je kunt je aanmelden voor de deeltijdopleiding Mechatronica via Studielink. Let in Studielink goed op dat je voor voor de Bachelor van mechatronica kies, ook als je wilt starten met de Associate degree.

Vanuit de opleiding wordt je nader geïnformeerd over de vervolgstappen van aanmelding en/of inschrijving voor de Associate degree

Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen. 

Plaatsen

De deeltijdopleiding Mechatronica is te volgen op dinsdagmiddag en -avond in Breda.

BREDA, 088 525 7500

Hogeschoollaan 1 , 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Het collegegeld voor de deeltijdopleiding Mechatronica is momenteel wettelijk vastgesteld op 1.701 euro (collegejaar 2017/2018). Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Je bent direct toelaatbaar als je voldoet aan een mbo-niveau 4 opleiding die aansluit. Of een havo -diploma met profiel Natuur en Techniek, Natuur & Gezondheid met natuurkunde of nlt of een vwo-diploma Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid met natuurkunde, of Economie & Maatschappij (met natuurkunde).

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo-4 niveau en je hebt 3 jaar relevante werkervaring. Na aanmelding vindt er een toetsing plaats. 
 

Eisen aan het bedrijf 
Je werkt bij een bedrijf en doet daar de benodigde competenties op. Dat bedrijf dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zoals verschillende disciplines in huis hebben. Denk aan ontwerpen, construeren, productie en projecten. Ook moet je kunnen doorgroeien naar een hbo-functie en samenwerken met andere hbo'ers. De bedrijfsbegeleider moet minimaal beschikken over een hbo-diploma en de organisatie dient je alle ruimte te geven om jouw opleiding in 4 jaar af te ronden.

Instroommoment

De opleiding start in de week van 27 augustus. Maar let op: voor een optimale voorbereiding schrijf je je vóór 1 juli in.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau, dan wordt individueel bekeken of je de certificaten/getuigschriften kunt gebruiken voor vrijstellingen.

Beschik je reeds over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl.

Intakegesprek

Na je inschrijving bij DUO / Studielink krijg je van Avans een aantal opdrachten toegestuurd. Deze opdrachten moet je thuis maken en naar Avans sturen.

Daarna maken we met jou een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de resultaten van de toets besproken alswel jouw voortraject en werkervaring. We beantwoorden dan ook met plezier jouw vragen en je krijgt een persoonlijk advies over aanvullende scholing.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Technische Opleidingen:
 • Technische Bedrijfskunde

  Technische Bedrijfskunde gaat in op bedrijfsprocessen van fabrieken en bedrijven die iets produceren. De maak-industrie. Je vindt het leuk om processen te beschrijven, analyseren en verbeteren.

  Niveau: Bachelor Locatie: Tilburg Inschrijven: vóór 1 juli
 • Elektrotechniek

  De arbeidsmarkt vraagt om maatschappelijk bewuste elektrotechniek ingenieurs. Kies daarom voor de deeltijdopleiding Elektrotechniek bij Avans Deeltijd.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: vóór 1 juli
 • Werktuigbouwkunde

  Je bent praktisch ingesteld en dol op techniek. Als praktische doener ga je aan de slag met ontwerpen en construeren. Je ontwikkelt een ‘werktuigbouwkundige’ kijk op zaken waarmee je in een technische omgeving alle kanten op kunt.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Inschrijven: vóór 1 juli