Management in de Zorg Associate degree

Leidinggeven vergt managementvaardigheden, maar ook heb je kennis nodig over onderwerpen zoals beleid en budget. In de zorg- en welzijnssector speelt bovendien de betrokkenheid met de sector een grotere rol dan in andere branches. Met de Associate degree Management in de Zorg ben je instaat om deze vaardigheden te combineren in je werk.

In het Kort


De opleiding Management in de Zorg Associate degree start in de week van  27 augustus 2018 en duurt 2 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: vóór 20 augustus

Waarom de opleiding Management in de Zorg Associate degree?

Management in de Zorg Associate degree (MiZ-Ad) leidt op tot leidinggevende in de zorg- of welzijnssector. Je hebt zowel de menskant als de bedrijfskundige kant in je, gecombineerd met een warme belangstelling voor de zorg- of welzijnssector. Je vergaart kennis over de veranderingen en actualiteiten van zorg en welzijn. Je oefent met managementvaardigheden en je verdiept je in de grondbeginselen van management, organisatie-, personeels- en kwaliteitsmanagement. Bovendien ontwikkel je verandervaardigheden en leer je meer over beleid en budget. Kortom: je ontwikkelt competenties die je nodig hebt als manager in de zorg.

Waarom bij Avans Deeltijd?

Bij de opleiding MiZ-Ad bij Avans Deeltijd is de werkomgeving de belangrijkste leeromgeving (‘werkplek-leren’). Avans Deeltijd is bezig met het maken van de omslag van uitsluitend klassikaal onderwijs naar een groter accent op werkplek-leren. Daarnaast wordt van start gegaan met online-leren (e-learning, thuis op het moment dat het je uitkomt). Dit betekent dat er een actieve rol van de student wordt gevraagd, omdat leervragen vanuit je werk nog meer leidend worden in het opleidingsprogramma.

Voor wie is de deeltijdopleiding Management in de Zorg Associate degree bedoeld?

Je bent al teammanager, projectleider of beleidsadviseur in de zorg of welzijn en je wilt je verdiepen in middenmanagement? Of je hebt heel ander werk en je interesse gaat uit naar een management- of beleidsfunctie in de zorgsector. Voel je in beide gevallen welkom! Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 2-jarige Ad-opleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen verbreed. En staat niets je in de weg om een stap te maken in de sector waar je hart ligt of om door te leren om die te bereiken.

Studieprogramma

De opleiding duurt twee jaar. Elk collegejaar is verdeeld in vier blokken van tien weken. Ieder blok staat één thema centraal, bestaande uit meerdere modules. Het programma is afwisselend. Praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel. Je verwerft niet alleen theoretische kennis, je oefent ook in vaardigheden zoals presenteren, organiseren en communiceren. Je legt steeds de relatie tussen je studie en de praktijk.

1e jaar

Je oefent met leidinggevende vaardigheden en oriënteert je op zorg. Je volgt colleges in zorg- en welzijnsmanagement. Verdiept je elk blok in een ander managementthema. En oefent met gespreksvoering. Je besteedt extra aandacht aan persoonlijk leiderschap.
Heb je al een relevant mbo-4 diploma en drie jaar relevante werkervaring, dan kun je vrijstelling aanvragen voor een groot deel van het eerste studiejaar.

2e jaar

Je leert leiding geven aan werknemers op de werkvloer. Je verdiept je in het thema personeel en in organisatieprocessen. Je oriënteert je op de kwaliteit binnen organisaties en leert meer over veranderingen in organisaties. Je sluit elk thema af met een schriftelijke toets, een vaardighedengesprek en/of een werkstuk.

Curriculum

Na twee jaar heb je de Associate degree behaald. Als je wilt kun je direct, of op een later moment, verder gaan in het derde jaar van de bacheloropleiding Management in de Zorg.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Ad Management in de Zorg is de bekroning op je studie. 

Resultaat

Na 2 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je Associate degree halen. In die 2 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie functie in de zorg- of welzijnssector ligt in het verschiet.

Carrièreperspectieven

MIZ Ad leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Afdelingshoofd 
 • Coördinator wonen, zorg en dagbesteding 
 • Kwaliteitsmedewerker 
 • Projectleider 
 • Teamleider

Vervolgstudies

Je wilt doorstuderen aan de bacheloropleiding Management in de Zorg, dan kun je dat binnen 2 jaar na afronding van het Ad-programma doen. Start je daarna, dan moet de examencommissie toestemming geven, omdat het curriculum anders kan zijn.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. 

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 20 augustus 2018 aan. 
Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating

Locaties

Het eerste jaar van deeltijdopleiding MIZ Ad is te volgen op donderdagmiddag en -avond in Breda. Jaar 2 is op vrijdagochtend en -middag.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1 , 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

Het Ad-programma is 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.
 
Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo-4 niveau. En je taken bestaan uit werkzaamheden op juniorniveau of je staat op het punt hier in te groeien. Wil je starten in het tweede jaar, dan vragen we 3 jaar relevante werkervaring.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 20 augustus 2018. De opleiding start in de week van 27 augustus. 

Verkorte trajecten

Je hebt een relevant mbo-4 diploma en minimaal 3 jaar relevante ervaring, dan kun je in het tweede jaar starten. Je toont dit aan door middel van een portfolio op basis van een Avans format. Je krijgt dan wel een aanvullend programma om nog enkele onderdelen van jaar 1 af te ronden.

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. 
Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Toelatingsprocedure

De toelating bestaat uit een intakegesprek en indien nodig een 21+ toets.

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen. In het intakegesprek wordt gekeken of je eventueel in aanmerking komt voor een verkort traject.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Business IT & Management

  Wij leiden studenten op die bedrijven en organisaties helpen bij het verbeteren, innoveren, en implementeren van hun diensten, bedrijfsprocessen en organisaties door inzet van informatie en communicatie technologie waarbij duurzame oplossingen worden gecreëerd voor bedrijf, mens en maatschappij.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 15 juli