Management in de Zorg

Leidinggeven vergt managementvaardigheden, maar ook heb je kennis nodig over onderwerpen zoals beleid en budget. In de zorg- en welzijnssector speelt bovendien de betrokkenheid met de sector een grotere rol dan in andere branches. Deze onderdelen komen samen in de HBO opleiding Management in de Zorg.

In het Kort


De opleiding Management in de Zorg start in de week van  28 augustus 2017 en duurt 4 jaar. Je hebt 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: vóór 21 augustus

Waarom de opleiding HBO Management in de Zorg

De bacheloropleiding Management in de Zorg (MiZ) leidt op tot manager in de zorg- of welzijnssector op tactisch en strategisch niveau. Je hebt zowel de menskant als de bedrijfskundige kant in je, gecombineerd met een warme belangstelling voor de zorg- of welzijnssector. Je leert managementvaardigheden om leiding te kunnen geven aan een team dat de daadwerkelijke zorg biedt. Verder verdiep je je in strategisch management en kwaliteitsmanagement. Je ontwikkelt innovatievaardigheden en je leert meer over beleid en budget. Kortom: je ontwikkelt competenties die je nodig hebt als middenmanager of hoger manager in de zorg- en welzijnssector.

Waarom bij Avans Deeltijd

Bij de bacheloropleiding MiZ bij Avans Deeltijd is de werkomgeving de belangrijkste leeromgeving (‘werkplek-leren’). Avans Deeltijd is bezig met het maken van de omslag van uitsluitend klassikaal onderwijs naar een groter accent op werkplek-leren. Daarnaast wordt van start gegaan met online-leren (e-learning, thuis op het moment dat het je uitkomt). Dit betekent dat er een actieve rol van de student wordt gevraagd, omdat leervragen vanuit je werk nog meer leidend worden in het opleidingsprogramma.

Voor wie is de opleiding Management in de Zorg bedoeld

Je bent al teammanager in de zorg en je wilt je verdiepen in midden- en procesmanagement? Of je hebt heel ander werk en je interesse gaat uit naar een managementfunctie in de zorgsector. Voel je in beide gevallen welkom! Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een leidinggevende functie in de zorg- of welzijnssector te bemachtigen.

Studieprogramma

Het 4-jarige programma leidt op tot bachelor of Health Care Management. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten. 
Elk collegejaar is verdeeld in vier blokken van tien weken. Ieder blok staat één thema centraal, bestaande uit meerdere modules. Het programma is afwisselend. Praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel. Je verwerft niet alleen theoretische kennis. Je oefent ook in vaardigheden. Zoals presenteren, organiseren en communiceren. Je legt steeds de relatie tussen je studie en de praktijk.

1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met managementvaardigheden en je oriënteert je op de zorg. Behalve college volgen, voer je taken uit waar iedere manager mee te maken krijgt. De nadruk ligt op je persoonlijke groei tot manager in de zorg. Met het accent op het werken aan competenties voor de middenmanager en hoger manager. Een middenmanager geeft leiding aan een team dat de daadwerkelijke zorg levert. Een hoger manager is werkzaam op strategisch niveau.
Heb je een relevant mbo-4 diploma en drie jaar relevante werkervaring, dan kun je vrijstelling aanvragen voor het eerste jaar.
Heb je een relevant Associate degree diploma en relevante werkervaring, dan kun je in principe starten in het derde jaar.

2e jaar

Belangrijke onderwerpen in jaar 2 zijn onder andere persoonlijk leiderschap, organisatie, onderzoek en veranderen.

Curriculum

In de hoofdfase ligt het accent op leidinggeven aan teams. Je verdiept je in strategisch management en kwaliteitsmanagement. Je ontwikkelt innovatievaardigheden en je leert meer over beleid en budget. Je werkt aan je persoonlijke groei tot manager in de zorg en ontwikkelt competenties die je nodig hebt als middenmanager en procesmanager. In het laatste jaar van je opleiding studeer je af met een afstudeeropdracht.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma bachelor of Health Care Management is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional. Een mooie managementfunctie in de zorgsector ligt in het verschiet.

Carrièreperspectieven

Management in de Zorg leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Clustermanager 
 • Kwaliteitsmedewerker 
 • Locatiemanager 
 • Manager wonen, zorg en dagbesteding 
 • Manager zorg en/of welzijn
 • Beleidsadviseur zorg en/of welzijn

Vervolgstudies

Je bachelor biedt toegang tot post-hbo cursussen, zoals: Controlling in de Zorg, Basis Bedrijfskunde, een Verdieping in Bedrijfskunde, Management en Bedrijfskunde of Finance for Non Financials.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 21 augustus 2017 aan. 
Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Het eerste jaar van deeltijdopleiding bachelor is te volgen op donderdagmiddag en -avond in Breda. Jaar 2, 3 en 4 zijn op vrijdagmiddag en -avond.

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1 , 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt. In principe start je altijd met de Associate degree Management in de Zorg (Ad-MIZ). Na de Ad-MIZ stroom je door naar het derde jaar van de bachelor. Je Ad-MIZ kun je in één jaar behalen als je een relevant mbo-4 diploma hebt en minimaal 3 jaar relevante werkervaring. Hierdoor kun je in totaal 3 jaar je bachelor Management in de Zorg behalen.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo-4 niveau. En je taken bestaan uit werkzaamheden op juniorniveau of je staat op het punt hier in te groeien. Wil je starten in het tweede jaar, dan vragen we 3 jaar relevante werkervaring.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 21 augustus 2017. De opleiding start in de week van 28 augustus. 

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Toelatingsprocedure

In principe start je in de Associate degree opleiding Management in de Zorg. Na het tweede jaar van de Ad-MiZ stroom je door naar de bacheloropleiding MIZ. Doe je dit binnen twee jaar na afronding van je Ad-MiZ kun je zonder aanvullende eisen instromen in de bacheloropleiding MIZ. Je schrijft je ieder jaar weer in via Studielink.

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus
 • Bedrijfskunde MER

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde MER deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus
 • Bestuurskunde/Overheidsmanagement

  De op management in het publieke domein gerichte opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement deeltijd is als beste van Nederland verkozen. Complexe en minder complexe maatschappelijke vraagstukken komen aan de orde in deze brede deeltijd opleiding.

  Niveau: Bachelor Locatie: Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus