Informatica

Informatica is een niet meer weg te denken onderdeel van elk bedrijf of organisatie in onze huidige maatschappij. Kennis van dit vakgebied zet je aan de knoppen van de maatschappij. Zeer gespecialiseerd, maar buitengewoon breed inzetbaar.

In het Kort


De opleiding Informatica start in de week van 28 augustus 2017 en duurt  4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


  • Niveau: Bachelor
  • Locatie: Breda
  • Inschrijven: vóór 21 augustus

Waarom de opleiding Informatica

De hbo-deeltijdopleiding Informatica leidt op tot software engineer. Je houdt je bezig met het volledige traject waarin software wordt ontworpen en gemaakt. Tijdens de studie verkrijg je kennis over systeemontwikkeling, databases, bedrijfsprocessen en softwarearchitectuur. Je bekwaamt je in het volgende:  
-    software ontwerpen;  
-    beheren data en databases; 
-    software maken (programmeren); 
-    analyseren bedrijfsprocessen. 
Naast deze ‘hard skills’ werk je aan je persoonlijke ontwikkeling (‘soft skills’) en beroepsvaardigheden: 
-    samenwerken; 
-    communiceren; 
-    projectmatig werken; 
-    analyseren. 
Informatica (I) kent aan de ene kant een overlap met Business IT & Management (BIM) en aan de andere kant met Technische Informatica (TI). De Informatica opleiding vormt de onmisbare schakel met beide. Voor wie een stap naar softwareontwikkelaar wil maken of een carrièreswitch wil, is Informatica een uitstekende keuze met veel toekomst.

Waarom bij Avans Deeltijd

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Je bent geen nummer. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. De praktijkdocenten komen uit het werkveld, waarmee nauw contact bestaat. Er wordt voor projecten veel samengewerkt met bedrijven. Bovendien streeft Avans Deeltijd ernaar de opleiding Informatica modulair op te bouwen, zodat studenten hun eigen volgorde kunnen bepalen.

Voor wie

Werk je in de ICT en zoek je meer uitdaging in je werk? Heb je analytisch denkvermogen en ambieer je de stap naar softwareontwikkelaar? Dan is de bacheloropleiding Informatica in deeltijd de juiste keuze. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je kennis verbreed en staat niets je in de weg om door te stromen naar een functie binnen het vakgebied van software engineering die je ambieert.

Studieprogramma

Informatica richt zich op het volledige software ontwikkeltraject van analyse tot implementatie. Het 4-jarige programma leidt op tot Bachelor of Science (Bsc). Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten. 

1e jaar 

Het eerste jaar biedt een oriëntatie op het veelzijdige werkterrein van een ICT’er. Je verdiept je in front end development, databases, systeemontwikkeling en programmeren.

2e jaar 

In het tweede jaar krijg je onder andere les in bedrijfsprocessen en softwarearchitectuur, systeemontwikkeling en programmeren.

Vervolg hoofdfase

In jaar 3 en 4 verdiep en verbreed je je ICT-kennis. Je leert alles over programmeertalen en methodes van systeemontwikkeling. Ook leer je omgaan met standaardcomponenten en webservices. In projectgroepen ga je verder professionaliseren. Daar dragen trainingen in samenwerken, communiceren en analyseren ook aan bij. Het laatste jaar sluit je af met een afstudeerproject binnen het bedrijf waar je werkt.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Bachelor of Science (BSc) is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen in een succesvolle baan binnen het vakgebied van softwareontwikkeling.

Carrièreperspectieven

De vraag naar ICT-professionals is groot. De Branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland (Nederland ICT) publiceert regelmatig cijfers op haar website www.nederlandict.nl over een groeiende arbeidsmarkt voor ICT’ers en met name softwareontwikkelaars. Men spreekt zelfs over een baangarantie.  
De bacheloropleiding Informatica leidt op tot onder andere de volgende functies:

-    Softwareontwikkelaar; 
-    Software engineer; 
-    ICT-consultant; 
-    Projectleider ICT; 
-    Systeemanalist; 
-    Systeemarchitect.

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. 

Je bachelor biedt toegang tot masteropleidingen, zoals: Master of ICT & Business Innovation (MBI) bij Avans+.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 21 augustus 2017 aan.  
Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Informatica is te volgen op donderdagmiddag en –avond in Breda.

 

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1 , 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelor diploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks  collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 400 voor de gehele opleiding.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Je start met minimaal een jaar relevante werkervaring en je hebt een basisvaardigheid in programmeren en projectmatig werken. Na een half jaar moet je een baan hebben in de ICT. Voldoe je niet aan de genoemde eisen dan gaan we graag met je in gesprek om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om alsnog te starten met de deeltijdopleiding Informatica.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 15 juli 2017. De opleiding start in de week van 28 augustus. 

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau, dan wordt individueel bekeken of je vrijstellingen kunt aanvragen.  
Beschik je over een bachelor diploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen. 

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.