Financiële Dienstverlening Associate degree

De naam van de deeltijdopleiding zegt het al: financiën spelen de centrale rol, terwijl dienstverlening betekent dat servicegerichtheid je goed ligt. Financiële Dienstverlening leidt je op tot adviseur zoals bedoeld in de Wet Financieel Toezicht.

In het Kort


De deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree start in de week van 27 augustus 2018 en duurt 2 jaar. Je heb 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Den Bosch
 • Duur: 2 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: vóór 20 augustus 2018

Waarom de deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree?

Cijfers spreken je meer aan dan letters. Je volgt met belangstelling de AEX en je leest zo nu en dan de financiële bijlage van de krant. Meestal heb je al gekozen voor een baan in de financiële dienstverlening, en je wilt verder komen in deze sector. Of je wilt een baan waarbij je mensen helpt bij belangrijke keuzes op financieel gebied. Want iedereen heeft in zijn leven hiermee op een zeker moment te maken. Denk aan het financieel plannen van eerder stoppen met werk, het maken van een wereldreis of het aanschaffen van een auto of het kopen van een huis. Vind je het leuk om hierin deskundig te zijn en heb je er ook talent voor?

Waarom bij Avans Deeltijd?

Een particulier adviseur met klantencontact op persoonlijk financieel gebied bij banken of verzekeraars heeft een diploma nodig. Dat schrijft de Wet Financieel Toezicht (WFT) voor. Hier zijn verschillende diploma’s in te behalen bij Avans Deeltijd. De opleiding tot Associate degree Financiële Dienstverlening (AdFD) van Avans Deeltijd duurt 2 jaar, staat hoog aangeschreven in de markt en brengt je verder in je loopbaan. Je haalt tijdens je studie ondertussen 5 andere Wft-certificaten, die je in de praktijk nodig hebt, namelijk:

1. Wft-Basis
2. Wft-Consumptief Krediet
3. Wft-Inkomen
4. Wft-Vermogen
5. Wft-Hypotheken

Omdat Avans Deeltijd hierbij ook exameninstituut is, hoef je voor deze certificaten geen extra examenkosten te maken.

Voor wie is de deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree bedoeld?

Ben je commercieel ingesteld, communicatief, ondernemend en servicegericht? Werk je al bij een bank of verzekeraar en wil je meer dan je op dit moment mag? Wil je doorstromen naar een nieuwe studie? Ben je een aantal jaar geleden aan de voltijdopleiding begonnen, maar vroegtijdig afgehaakt? Wil je in twee jaar tijd een erkend diploma halen in de financiële dienstverlening? Dan is de Associate degree Financiële Dienstverlening bij Avans Deeltijd exáct wat je nodig hebt en zoekt. Avans is de enige hogeschool in Nederland die deze opleiding in deeltijd aanbiedt. 

Na het behalen van je Associate degree kun je doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde. In deze laatste 2 jaar worden je competenties op tactisch en strategisch denkniveau verder ontwikkeld voor een meer leidinggevende functie.

Studieprogramma

Het studieprogramma voor de twee jaar die opleiden tot het Associate degree FD kent 3 pijlers: vakmanschap, ondernemerschap en een commerciële houding. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten.

1e jaar 

In het eerste jaar krijg je, behalve de vakken voor de 5 Wft-certificaten, een introductie op veel verschillende gebieden zoals personeels- en projectmanagement, algemene economie en recht en overige thema’s zoals: Nederlands, communicatieve vaardigheden, sociologie en psychologie.

2e jaar 

In het tweede jaar volg je de leerlijn financiële inventarisatie, analyse en advisering.

Curriculum 

Je Associate degree Financiële Dienstverlening biedt toegang tot het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree is de bekroning op 2 jaar studie. Je mag dit aan de buitenwereld bekend maken door de titel Ad achter je naam te zetten. Als je de smaak te pakken hebt, kun je daarna instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde.

Resultaat

Wat je bent en kunt met een Ad Financiële Dienstverlening van Avans Deeltijd op zak? Om te beginnen heb je laten zien een studie naast je werk aan te kunnen. Dat is al heel knap, want dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Je hebt bovendien je talent onderbouwd met een behoorlijke hoeveelheid praktische en theoretische informatie. Met het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree op zak ben je klaar voor diverse (leidinggevende) functies in de financiële sector, bij banken, verzekeraars, assurantiekantoren of het financiële MKB.

Carrièreperspectieven

Associate degree FD leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Assurantie tussenpersoon 
 • Cliëntenadviseur particulieren 
 • Commercieel administratief medewerker private banking
 • Financieel adviseur 
 • Hypotheekadviseur 
 • Leven adviseur particulieren 
 • Pensioenadviseur particulieren 
 • Verzekeringsadviseur of -agent

Vervolgstudies

Na het behalen van je Associate degree kun je doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde. In deze laatste 2 jaar worden je competenties op tactisch en strategisch denkniveau verder ontwikkeld voor een meer leidinggevende functie.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus 2018 met een deeltijdopleiding starten. Meld je dan bij voorkeur vóór 20 augustus 2018 aan. Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating. 

Locaties

Deeltijdopleiding Ad Financiële Dienstverlening is te volgen op maandagmiddag en -avond in ’s-Hertogenbosch.

 's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215 , 5223 DE, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het Associate degree diploma omvat 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van de opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de Ad FD betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op
€ 850.

Toelating  

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt met het vak economie in je pakket.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.
 
Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring

Wij stellen een aantal eisen aan je werk.

 • Je functioneert  minimaal op mbo-4 niveau; 
 • Voor jaar 1 werk je minimaal 16 uur per week;
 • Vanaf jaar 2 werk je minimaal 20 uur per week, opleidingsgericht;
 • Een begeleider op je werk is gewenst.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 20 augustus 2018. De opleiding start in de week van 27 augustus 2018. 

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding dat gelijkwaardig is aan hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. 

Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Bedrijfskunde

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Business IT & Management

  Wij leiden studenten op die bedrijven en organisaties helpen bij het verbeteren, innoveren, en implementeren van hun diensten, bedrijfsprocessen en organisaties door inzet van informatie en communicatie technologie waarbij duurzame oplossingen worden gecreëerd voor bedrijf, mens en maatschappij.

  Niveau: Bachelor Locatie: Breda Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 1 juli