Financiële Dienstverlening Associate degree

De naam van de deeltijdopleiding zegt het al: financiën spelen de centrale rol, terwijl dienstverlening betekent dat servicegerichtheid je goed ligt. Financiële Dienstverlening leidt je op tot adviseur zoals bedoeld in de Wet Financieel Toezicht.

In het Kort


De deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree start in de week van  28 augustus 2017 en duurt 2 jaar. Je heb 2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Den Bosch
 • Duur: 2 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: vóór 21 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree

Cijfers spreken je meer aan dan letters. Je volgt met belangstelling de AEX en je leest zo nu en dan de financiële bijlage van de krant. Meestal heb je al gekozen voor een baan in de financiële dienstverlening, en je wilt verder komen in deze sector. Of je wilt een baan waarbij je mensen helpt bij belangrijke keuzes op financieel gebied. Want iedereen heeft in zijn leven hiermee op een zeker moment te maken. Denk aan het financieel plannen van eerder stoppen met werk, het maken van een wereldreis of het aanschaffen van een auto of het kopen van een huis. Vind je het leuk om hierin deskundig te zijn en heb je er ook talent voor?

Waarom bij Avans Deeltijd

Een particulier adviseur met klantencontact op persoonlijk financieel gebied bij banken of verzekeraars heeft een diploma nodig. Dat schrijft de Wet Financieel Toezicht (WFT) voor. Hier zijn verschillende diploma’s in te behalen bij Avans Deeltijd. De opleiding tot Associate degree Financiële Dienstverlening (AdFD) van Avans Deeltijd duurt 2 jaar, staat hoog aangeschreven in de markt en brengt je verder in je loopbaan. Je haalt tijdens je studie ondertussen 5 andere Wft-certificaten, die je in de praktijk nodig hebt, namelijk:

1. Wft-Basis
2. Wft-Consumptief Krediet
3. Wft-Inkomen
4. Wft-Vermogen
5. Wft-Hypotheken

Omdat Avans Deeltijd hierbij ook exameninstituut is, hoef je voor deze certificaten geen extra examenkosten te maken.

Voor wie is de deeltijdopleiding Financiële Dienstverlening Associate degree bedoeld

Ben je commercieel ingesteld, communicatief, ondernemend en servicegericht? Werk je al bij een bank of verzekeraar en wil je meer dan je op dit moment mag? Wil je doorstromen naar een nieuwe studie? Ben je een aantal jaar geleden aan de voltijdopleiding begonnen, maar vroegtijdig afgehaakt? Wil je in twee jaar tijd een erkend diploma halen in de financiële dienstverlening? Avans is de enige hogeschool in Nederland die deze opleiding in deeltijd aanbiedt. De Associate degree Financiële Dienstverlening bij Avans Deeltijd is vast exáct wat je nodig hebt en zoekt!

Na het behalen van je Associate degree kun je doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde MER. In deze laatste 2 jaar worden je competenties op tactisch en strategisch denkniveau verder ontwikkeld voor een meer leidinggevende functie.

Studieprogramma

Het studieprogramma voor de twee jaar die opleiden tot het Associate degree FD kent 3 pijlers: vakmanschap, ondernemerschap en een commerciële houding. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten.

1e jaar 

In het eerste jaar krijg je, behalve de vakken voor de 5 Wft-certificaten, een introductie op veel verschillende gebieden zoals personeels- en projectmanagement, algemene economie en recht en overige thema’s zoals: Nederlands, communicatieve vaardigheden, sociologie en psychologie.

2e jaar 

In het tweede jaar volg je de leerlijn financiële inventarisatie, analyse en advisering.

Curriculum 

Het studieprogramma van Ad Financiële Dienstverlening loopt gelijk op met de eerste 2 jaar van Bedrijfskunde MER. Je Associate degree Financiële Dienstverlening biedt toegang tot het derde jaar van deze bacheloropleiding.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree is de bekroning op 2 jaar studie. Je mag dit aan de buitenwereld bekend maken door de titel Ad achter je naam te zetten. Als je de smaak te pakken hebt, kun je daarna instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde Management Economie en Recht (MER).

Resultaat

Wat je bent en kunt met een Associate degree FD van Avans Deeltijd op zak? Om te beginnen heb je laten zien een studie naast je werk aan te kunnen. Dat is al heel knap, want dit is zeker niet voor iedereen weggelegd! Je hebt bovendien je talent onderbouwd met een behoorlijke hoeveelheid praktische en theoretische informatie. Met het wettelijk erkende hbo-diploma Associate degree op zak ben je klaar voor diverse (leidinggevende) functies in de financiële sector, bij banken, verzekeraars, assurantiekantoren of het financiële MKB.

Carrièreperspectieven

Associate degree FD leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Assurantie tussenpersoon 
 • Cliëntenadviseur particulieren 
 • Commercieel administratief medewerker private banking
 • Financieel adviseur 
 • Hypotheekadviseur 
 • Leven adviseur particulieren 
 • Pensioenadviseur particulieren 
 • Verzekeringsadviseur of -agent

Vervolgstudies

Na het behalen van je Associate degree kun je doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Bedrijfskunde MER. In deze laatste 2 jaar worden je competenties op tactisch en strategisch denkniveau verder ontwikkeld voor een meer leidinggevende functie.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten. Meld je dan bij voorkeur vóór 21 augustus 2017 aan. 

Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding Ad Financiële Dienstverlening is te volgen op maandagmiddag en -avond in ’s-Hertogenbosch.

 's-Hertogenbosch, 088 525 7500 Onderwijsboulevard 215 , 5223 DE, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het Associate degree diploma omvat 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van de opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de Ad FD betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op
€ 850.

Toelating  

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt met het vak economie in je pakket.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring

Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo-4 niveau. En je taken bestaan uit ondersteunende werkzaamheden, zoals managementondersteuning. 

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 21 augustus 2017. De opleiding start in de week van 28 augustus.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding dat gelijkwaardig is aan hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. 

Beschik je al over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Management opleidingen:
 • Bedrijfskunde Associate degree

  Management, Economie en Recht zijn de bestanddelen van deze opleiding Bedrijfskunde deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Associate degree Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 2 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus
 • Bedrijfskunde MER

  Management, economie en recht zijn de bestanddelen van de opleiding Bedrijfskunde MER deeltijd. En zeker niet toevallig vormen deze items precies de bagage die je mee moet nemen als generalist bij een bedrijf.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus
 • Bestuurskunde/Overheidsmanagement

  De op management in het publieke domein gerichte opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement deeltijd is als beste van Nederland verkozen. Complexe en minder complexe maatschappelijke vraagstukken komen aan de orde in deze brede deeltijd opleiding.

  Niveau: Bachelor Locatie: Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 21 augustus