Deeltijdopleiding Elektrotechniek

Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Elektrotechniek deeltijd van Nederland door Keuzegids Deeltijd & Duaal 2015. Daar zijn we natuurlijk trots op. Belangrijker is dat de arbeidsmarkt veel behoefte heeft aan gemotiveerde en maatschappelijk bewuste elektrotechniek ingenieurs.

In het Kort


De opleiding Elektrotechniek start in de week van  28 augustus 2017 en duurt  4 jaar. Je hebt  2 aaneengesloten dagdelen college.

Overige informatie


 • Niveau: Bachelor
 • Locatie: Breda
 • Inschrijven: vóór 21 augustus

Waarom de opleiding Elektrotechniek

Je interesse gaat uit naar automatisering, elektronica en techniek en je wilt hogerop. Je wilt complexere dingen gaan doen. Je wilt alles weten van robotica, installatie- en energietechniek en computers. Je bent creatief en hebt ideeën die je wilt vertalen in techniek om ze te verwezenlijken. De hbo-deeltijdopleiding Elektrotechniek past dan precies bij je. In deze 4-jarige opleiding verdiep je je in industriële automatisering en de besturing van processen. In practica op het lab leer je hoe de ‘programmable logic controller’ (PLC) werkt, hoe je software maakt voor de aansturing van een robotarm, je leert programmeren en hardware ontwerpen, meten en regelen. Zo bereid je je voor op een toekomst als ingenieur in de techniek bij tal van organisaties, groot en klein. De arbeidsmarkt heeft veel behoefte aan gemotiveerde, maatschappelijk bewuste elektrotechniek ingenieurs met een energiebewuste instelling en een commerciële houding.

Waarom bij Avans Deeltijd

Avans Deeltijd is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. De sfeer is goed en studenten hebben prima en direct contact met de docenten. Ook de structuur van 2 aaneengesloten dagdelen les per week spreekt aan. Maar bovenal staat Elektrotechniek al jaren in de top bij de Nationale Studenten Enquête. 
Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Elektrotechniek deeltijd van Nederland, door Keuzegids Deeltijd & Duaal 2015.

Voor wie

Voor wie nu werkt in de techniek en het gevoel heeft hogerop te willen en kunnen, is er plek bij de hbo-deeltijdopleiding Elektrotechniek. Ook voor installateurs bij (installatie)bureaus die complexere klussen gaan doen, zoals een ingewikkelde inrichting van een gebouw met robotstraten. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 4-jarige bacheloropleiding volgen naast je werk en privéleven is niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen gigantisch verbreed en staat niets je in de weg om een functie als besturingstechnicus of ontwerper te bemachtigen.

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Elektrotechniek duurt vier jaar. Elk studiejaar is verdeeld in vier kwartalen, die je afsluit met tentamens. Je gaat aan de slag met allerlei vakken op het gebied van elektrotechniek. Ook verdiep je je in hardware, software en aandrijftechnieken. Daarbij wisselen theorie en beroepsgerichte opdrachten elkaar steeds af. Verder vul je de vakkennis aan met trainingen in bedrijfskunde, wiskunde en communicatie. Alles wat je leert breng je meteen in de praktijk bij je werkgever.

1e jaar

In het eerste jaar volg je specifieke modules uit het vakgebied elektrotechniek. Daarnaast volg je algemene hbo-modules, zoals wiskunde, bedrijfskunde en communicatie. Je leert de wereld van elektrotechniek beter kennen via netwerktheorie en elektronica. Ook verdiep je je in besturings- en energietechniek. Alle onderwerpen komen eerst aan bod in de theorielessen. Daarna ga je in praktijk aan de slag via practica en opdrachten.

2e jaar

In het tweede jaar volg je lessen en trainingen over beroepsvaardigheden en technisch Engels, maar ook over elektrische schakelingen en aandrijfsystemen. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Curriculum

Ook in de hoofdfase krijg je zowel theorie- als praktijkgerichte opdrachten. Verder bekwaam je jezelf in je eigen beroepspraktijk. Je volgt lessen in analoge elektronica, digitale techniek, regeltechniek en programmeren. Waarbij je steeds blijft focussen op ontwerpen, automatiseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Je voert in het vierde jaar een afstudeeropdracht uit, vrijwel altijd bij je eigen werkgever.

Diploma

Het wettelijk erkende getuigschrift bachelor of Engineering is de bekroning op je studie.

Resultaat

Na 4 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je bachelordiploma halen. In die 4 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle elektrotechnicus.

Carrièreperspectieven

Elektrotechniek leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Accountmanager 
 • Besturingstechnicus 
 • In- en verkoopleider 
 • Industrieel automatiseerder 
 • Maintenance Engineer 
 • Marketingmedewerker 
 • Netwerkspecialist 
 • Ontwerper 
 • Product Engineer 
 • Projectmanager 
 • Service Engineer 
 • Werkvoorbereider

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 21 augustus 2017 aan. 

Je kunt je aanmelden voor de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek via Studielink. Let in Studielink goed op dat je voor de eerste module van de betreffende opleiding kiest (module 2 wordt later opengezet):

 • Elektrotechniek – Deeltijd Breda – Module 1
 • Werktuigbouwkunde – Deeltijd Breda – Module 1

Je dient je per module (ieder half studiejaar) opnieuw in te schrijven in Studielink. Vanuit de opleiding wordt je nader geïnformeerd over de vervolgstappen van aanmelding en/of inschrijving voor de tweede module.

Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen.

Plaatsen

De deeltijdopleiding Elektrotechniek is – wanneer deze start in een oneven studiejaar (augustus 2017) – te volgen op maandagmiddag en -avond en – wanneer deze start in een even studiejaar (augustus 2018) – op donderdagmiddag en -avond in Breda.  

 Breda, 088 525 7500 Hogeschoollaan 1 , 4818 CR, Routebeschrijving

Studieduur

De hbo-opleiding tot het bachelordiploma omvat 4 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie of door ervaring vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Collegegeld

Het bruto collegegeld voor de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek bedraagt € 5.000 per studiejaar en dus € 2.500 per module (half studiejaar). Je dient per half studiejaar (module) te betalen. Onderaan vind je voorbeeld situaties voor mogelijke financiering.

Wijze van betaling:

Wanneer je (elders) nog geen graad hebt behaald, dan heb je recht op twee vouchers (een rijksbijdrage door het ministerie van OCW) per studiejaar. Eén voucher heeft een waarde van €1.250. Per module (half studiejaar) mag één voucher ingezet worden. Per studiejaar (2 modules) kun je dus twee vouchers inzetten met een totaalwaarde van € 2.500.  Per module blijft er dan nog een bedrag van € 1.250 over waarvoor je geen rijksbijdrage krijgt. Per studiejaar is dat een totaalbedrag van €2.500.

Financiering werkgever

Voor veel studenten geldt dat zij werken bij een bedrijf. Indien jouw werkgever (een deel) van de opleiding vergoedt, dan kan de werkgever, mits de cao van deze werkgever valt onder de Metalektro, een vergoeding aanvragen via het A&O Fonds van Metalektro. Deze vergoeding geldt voor een maximaal bedrag van €2.500 per opleiding/per studiejaar voor een maximale periode van 2 jaar.

Hier voor dient de werkgever zelf contact op te nemen met het A&O fonds van Metalektro. De meeste werkgevers zijn bekend met deze regeling. Indien een werkgever hier vragen over heeft kan Avans hier ondersteuning bij verzorgen. Hiertoe kan contact opgenomen worden met Avans Deeltijd, dhr. Clemens van den Broek.

Voor de volledigheid: Avans Hogeschool is in deze vergoedingsregeling geen partner.

Subsidieregeling praktijkleren

De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van medewerker/student en is wat betreft het HBO beschikbaar voor werkend leren trajecten (o.b.v. onderwijsarbeidsovereenkomst) in het kader van deeltijdse en duale opleidingen in de sector Techniek. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van het RVO.

Voorbeeld situaties financiering opleiding voor een heel studiejaar (2 modules):

1. Geen eerdere graad behaald en cofinanciering door werkgever

Recht op 2 vouchers van het ministerie OCW a €1.250 €2.500
Resterende bedrag wordt gefinancierd door de werkgever €2.500
Kosten voor de student €0

2. Geen eerdere graad behaald en geen cofinanciering door werkgever

Recht op 2 vouchers van het ministerie OCW a €1.250 €2.500
Resterende bedrag wordt door de student zelf betaald €2.500

3. Wel een eerdere graad behaald en cofinanciering door werkgever

Geen recht op vouchers en dus betaalt de student zelf €2.500
Resterende bedrag wordt gefinancierd door de werkgever €2.500

4. Wel een eerdere graad behaald en geen cofinanciering door werkgever

Totaalbedrag wordt betaald door de student                      €5.000

5. Wel een eerdere graad behaald en totale financiering door werkgever

Totaalbedrag wordt door de werkgever gefinancierd       €5.000

* Uitzondering: je staat al ingeschreven voor een andere bacheloropleiding. Je ontvangt géén voucher.

NB: Werkgever kan een deel van de vergoeding aanvragen via het A&O Fonds van Metalektro, Subsidieregeling en/of zelf bijdragen.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt. In februari start een voorbereidende cursus deeltijd wiskunde en natuurkunde, die voor de zomer met twee toetsen wordt afgesloten. Het wordt nieuwe studenten, die hun wiskunde en natuurkunde willen opfrissen, sterk aangeraden deze cursus te volgen.  

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring
Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo-4 niveau en je hebt minimaal 3 jaar relevante werkervaring. 

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 21 augustus 2017. De opleiding start in de week van 28 augustus.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau, dan wordt individueel bekeken of je vrijstellingen kunt aanvragen. 
Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen. 

Toelatingsprocedure

Je schrijft je ieder jaar weer in via www.studielink.nl

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.