Communicatie Associate Degree

De deeltijdopleiding Communicatie Associate degree stoomt jou in twee jaar klaar voor het vak van communicatieprofessional. In deze praktijkgerichte hbo-opleiding ontwikkel je zowel communicatievaardigheden als marketing skills.

In het Kort


De deeltijdopleiding  Ad Communicatie start woensdag 29 augustus 2018 en duurt 2 jaar. Je hebt iedere woensdagmiddag- en avond college.

Overige informatie


 • Niveau: Associate degree
 • Locatie: Breda
 • Duur: 2 jaar in deeltijd
 • Inschrijven: vóór 20 augustus

Waarom de deeltijdopleiding Communicatie Associate Degree?

De deeltijdopleiding Communicatie gaat in op het brede vakgebied van communicatieprofessional. Identiteit, imago, reputatie, marketing(communicatie), public relations en interne communicatie; Je wilt meedenken en -beslissen over het communicatiebeleid van een organisatie? Je hebt belangstelling voor corporate communicatie of interne communicatie? Misschien wil je juist pr- en reclamecampagnes begeleiden. Als je belangstelling hebt in het gedrag van mensen en hoe je dat beïnvloedt, dan is deze opleiding geknipt voor jou. 

Waarom bij Avans Deeltijd?

Communicatie Ad bij Avans Deeltijd leidt je in twee jaar op tot je Associate Degree. Je krijgt alle bagage voor een volgende stap in je loopbaan. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden en je leert teksten schrijven. De basis van iedere communicatieprofessional. Je leert te communiceren naar je stakeholders en marktpartijen (marketingcommunicatie). En je leert over jezelf: waar sta je, wie ben je, wat kun je al?

Avans Deeltijd staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en je wordt persoonlijk behandeld. Dit schept een onderlinge band met je studiegenoten. Uitsluitend praktijkdocenten geven de colleges. Die zijn aanwezig bij Avans, maar soms ook online of op locatie. Opdrachten voer je uit binnen je eigen werkomgeving. Zo leer je het snelst: van en met elkaar.

Voor wie is de opleiding Communicatie Associate Degree bedoeld?

Bij voorkeur werk je al in het communicatievakgebied. Ook als je belangstelling voor het vak groot is en je momenteel op je werk communicatiewerkzaamheden oppakt, ben je welkom bij deze opleiding. Je moet natuurlijk wel doorzettingsvermogen hebben. Een 2-jarige Associate degree opleiding volgen naast je werk en privéleven is namelijk niet niks. Dat vraagt discipline en motivatie. De kansen op de arbeidsmarkt van communicatie laten een duidelijk stijgende lijn zien. Er is een toenemende vraag naar goedopgeleide communicatiemedewerkers.

Studieprogramma

Het 2-jarige programma leidt op tot het wettelijk erkende hbo-diploma Communicatie Associate Degree. Colleges vinden wekelijks plaats en je kunt individuele aandacht van docenten en begeleiders verwachten.

Elk collegejaar is verdeeld in vier periodes van tien weken. In iedere periode staat een onderwerp centraal. Je verwerft niet alleen theoretische kennis, je oefent ook in vaardigheden, zoals presenteren, organiseren en communiceren. Het programma is afwisselend. Praktijkopdrachten vormen een belangrijk onderdeel. Je legt steeds de relatie tussen de opleiding en de praktijk. De studiewijzer die je steeds voor aanvang van een periode ontvangt, geeft je helder inzicht in de leeruitkomst van de betreffende vakken. Zo kun je zelf snel zien of je deze niet, deels of helemaal beheerst.

1e jaar

Je leert in de propedeuse de basiskennis en -vaardigheden die elke toekomstige communicatieprofessional nodig heeft. Je krijgt vakken als basiscommunicatie, marketing, identiteit en imago en interne communicatie. Maar ook Engels, Nederlands en Zelfstandig Positie innemen. Want hoe je je advies overbrengt, is minstens zo belangrijk. Je sluit je eerste jaar af met een propedeutisch getuigschrift.

2e jaar

In jaar 2 wordt ingegaan op modules als interpersoonlijke communicatie, cross-mediale communicatie en sluit je jaar 2 af met een communicatieproject.

Curriculum

Na de verwerving van basiskennis en vaardigheden verdiep je je na je eerste jaar in vakken als cross-mediale communicatie en projectcommunicatie. Je werkt verder aan je communicatieve en sociale vaardigheden, onmisbaar voor een goede communicatieadviseur. Je sluit het eind van jaar 2 af met een communicatieproject.

Je Associate Degree biedt toegang tot het derde jaar van de Bachelor deeltijdopleiding Communicatie.

Diploma

Het wettelijk erkende hbo-diploma Associate Degree is de bekroning op je opleiding.

Resultaat

Na 2 jaar studie, waarin je vast zo nu en dan moeilijke momenten kent en uitdagingen overwonnen hebt, kun je je hbo-diploma Associate Degree Communicatie halen. In die twee jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle assistent van een communicatieprofessional.

Carrièreperspectieven

Ad Communicatie leidt op tot onder andere de volgende functies:

 • Communicatiemedewerker
 • Junior adviseur interne communicatie
 • Junior corporate communicatieadviseur
 • Junior mediamanager 

Vervolgstudies

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Startdatum

Je wilt in augustus met een deeltijdopleiding starten? Meld je dan bij voorkeur vóór 20 augustus 2018 aan. 

Kijk voor aanmelding of je voldoet aan de toelatingseisen, onder toelating.

Locaties

Deeltijdopleiding Communicatie Ad is te volgen op woensdagmiddag en -avond in Breda.

Studieduur

De hbo-opleiding tot het Associate degree diploma omvat 2 jaar. Het kan zijn dat je door een andere studie vrijstelling krijgt voor bepaalde studieonderdelen. Je kunt hier altijd naar vragen bij de contactpersoon van je opleiding.

Studiekosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar.

Toelating

Je wilt de deeltijdopleiding starten. Dat kan als je voldoet aan mbo-niveau 4 of een havo- of vwo-diploma hebt.

Taaleis 

Heb je een diploma van het voortgezet onderwijs of het middelbaarberoepsonderwijs, dan beschik je doorgaans over het juiste taalniveau om aan een hbo-opleiding te beginnen. Om een opleiding bij Avans Deeltijd te kunnen volgen, moet je de Nederlandse taal beheersen op niveau B2. Dat kun je aantonen als je een diploma hebt zoals vermeld bij het kopje Toelating.
 
Anders moet je voldoen aan een van deze taaleisen:
•    Je hebt het staatsexamen NT2 Programma II behaald. En je beheerst het Nederlands op taalniveau B2 van het Europees Referentie Kader.
•    Je hebt het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) ‘Educatief Start bekwaam’ of ‘Educatief Professioneel’ behaald. 
Als je niet aan deze taaleisen voldoet, kan de academiedirectie nader onderzoek instellen om te kunnen beslissen dat je het Nederlands goed genoeg beheerst.

Aanvullende toelatingseisen

Werkervaring

Wij stellen een aantal eisen aan je werk. Bij voorkeur heb je minimaal 3 jaar werkervaring en werk je in het communicatievakgebied. Het is in ieder geval noodzakelijk dat je bij de start van de opleiding een functie op minimaal mbo-4 niveau hebt. En je taken bestaan uit communicatiewerkzaamheden op juniorniveau of je staat op het punt hier in te groeien.

Instroommoment

Schrijf je bij voorkeur in vóór 20 augustus 2018

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen.

Beschik je over een bachelordiploma, dan kan het zijn dat je een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

Intakegesprek

We nodigen je van harte uit voor een persoonlijk intakegesprek. We beantwoorden dan met alle plezier je vragen.

21+ Toets

Je bent niet in het bezit van een van de genoemde diploma's, maar wel 21 jaar of ouder? Je kunt dan worden toegelaten aan de hand van een assessment bij onderzoeksbureau AOB Compaz.

Meer opleidingen in Marketing & Sales opleidingen:
 • Commerciële Economie

  Commerciële Economie is bij uitstek de deeltijdopleiding voor verkooptalenten. Marketing, sales en accountmanagement zijn de ingrediënten waarmee je de basis legt voor een carrière in vrijwel elke commerciële functie.

  Niveau: Bachelor Locaties: Breda & Den Bosch Duur: 4 jaar in deeltijd Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Marketing Management Associate degree

  Je wilt veel meer weten over marketing en sales. Je wilt klanten ‘verleiden’ en hun behoefte peilen. Heb je nu werk als verkoper? Professionaliseer je verder en verdiep je in marktonderzoek, projectmanagement en online marketing.

  Niveau: Associate degree Locatie: 's-Hertogenbosch & Breda Inschrijven: vóór 20 augustus
 • Small Business en Retail Management Associate degree

  De opleiding Small Business en Retail Management in deeltijd richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, past deze studie je als een jas.

  Niveau: Associate degree Locatie: 's-Hertogenbosch & Breda Inschrijven: vóór 20 augustus